• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye ne diyor? YUNUS KARAKAYA

Türkiye ne diyor?

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.07.2015, 00:00
Geçtiğimiz günlerde İNC Araştırma ve İletişim Danışmanlığı Şirketi "Türkiye ne diyor" konulu bir araştırma yaptı ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Şirket Türkiye Siyasal Durum Araştırması'nda 7 Haziran Milletvekili Genel Seçim sonuçları doğrultusunda oluşan siyasal atmosferde, seçmen kitlesinin, partilerin koalisyon kurup kurmamalarına ilişkin değerlendirmelerini incelemiş. Bu araştırmayı benim için önemli kılan ve tarafsız olduğuna inanmamı sağlayan ise şirketin sahibi. İNC MHP İzmir 2. Bölge Milletvekili 3. sıra adayı Neslihan Çelik'e ait.

YA ERKEN SEÇİM, YA MHP İLE KOALİSYON


Yapılan araştırmada 7 Haziran seçimlerinin ardından, seçmenlerin çoğunluğu partilerin hükümet kurmak için uzlaşması gerektiğini düşünürken (yüzde 61,4), hemen bir erken seçim yapılması gerektiğini düşünen seçmenlerin oranının ise daha az (yüzde 31,2) olduğu ortaya çıktı.
Seçmenler arasında hemen erken seçim isteyen seçmenlerin başında AK Partili seçmenler gelirken (yüzde 54,2), partilerin hükümet kurmak için uzlaşması gerektiğini düşünenlerin başında ise CHP'li ve HDP'li seçmenler gelmektedir. CHP'li (yüzde 82,9) ve HDP'li (yüzde 82,2) seçmenlerin çok büyük bir çoğunluğu koalisyon hükümeti kurulması gerektiğini ifade ediyor.
Seçmenlerin yüzde 32,1'i AK Parti-MHP koalisyonu kurulmasını isterken, yüzde 18,7'si AK Parti-CHP koalisyonunu istemekte. CHP-MHP-HDP koalisyonunu telaffuz edenlerin oranı yüzde 7,6 iken, HDP'nin dışarıdan desteklediği bir CHP-MHP koalisyonunu isteyenlerin oranı ise yüzde 6,3.
Araştırmada ortaya çıkan en çarpıcı sonuç ise MHP'li seçmenlerin AK Parti ile koalisyon yapmasını isteyenlerin oranının yüksekliği. MHP'ye oy veren seçmenlerin ilk sırada yüzde 49,4'ü AK Parti-MHP koalisyonunu istemekte. Ardından ise AK Parti-CHP koalisyonu beklentisi gelirken (yüzde 13,5), MHP-CHP ve HDP'nin dışarıdan desteklediği bir hükümet (yüzde 6,6) ile MHP-CHP-HDP (yüzde 2,7) hükümeti beklentisi sıralanmakta.
AK Partili seçmenin yarısından fazlası öncelikle AK Parti-MHP koalisyonu isterken (yüzde 56,2), CHP'li seçmen ise öncelikle AK Parti-CHP (yüzde 29,3) koalisyonu beklentisi içinde görünmekle birlikte, CHP-MHP-HDP (yüzde 18,6) ile CHP-MHP ve HDP'nin dışarıdan desteklediği bir hükümeti (yüzde 16,6) birlikte yorumladığımızda (yüzde 35,2), CHP seçmeninin MHP ile bir koalisyona daha sıcak baktığı söylenebilir.
Seçmenlerin yüzde 46,1'i MHP'nin koalisyon kurması gerektiğini düşünürken, yüzde 33,3'ü ise hiçbir parti ile koalisyon kurmayarak muhalefette kalması gerektiğini düşünmekte.
7 Haziran seçimleri sonrasında oluşan siyasi zeminde MHP seçmeninin yüzde 55,2'si MHP'nin koalisyon kurması gerektiğini belirtirken, yüzde 34'ü ise herhangi bir koalisyonun içinde yer almayarak muhalefette kalması gerektiğini düşünmekte. CHP (yüzde 54,8) ve ardından AK Partili (yüzde 46,1) seçmenlerin öncelikli beklentisi MHP'nin koalisyon kurması yönünde. Buna karşılık HDP'li seçmenin öncelikli beklentisi (yüzde 59,1) ise MHP'nin muhalefette kalması yönünde.
Seçmenin yüzde 46,7'sinin MHP'nin ve HDP'nin olduğu hiçbir koalisyonda yer almaması beklentisi içinde olduğu görülüyor. Diğer şıklar içinde yer alan HDP'liler de birlikte değerlendirildiğinde bu oran yüzde 54,8'lere ulaşıyor. Daha sonra AK Parti'nin (yüzde 13,3) olduğu bir koalisyonda yer almaması gerektiğini belirtenlerin oranı geliyor. Bu noktada seçmenin MHP'nin CHP ile koalisyon kurması yönünde düşük çıkan taleplerinin, CHP'ye karşı olmaktan ziyade, HDP olmadan hükümet kurmaya sayı yeterli olmadığı için HDP'ye olan karşıtlıktan dolayı olduğu söylenebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA