• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bugünlerde Atatürk Havalimanı’na yolunuz düşerse... YUNUS KARAKAYA

Bugünlerde Atatürk Havalimanı’na yolunuz düşerse...

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.07.2016, 00:00
İstanbul Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısı Türkiye'yi adeta yasa boğdu.
O hain saldırıda birçok İstanbul Havalimanı personeli de hayatını kaybetti. Bugünlerde özellikle arkadaşlarını kaybeden İstanbul Havalimanı çalışanlarının büyük desteğe ihtiyacı var.
Bakın İstanbul Havalimanı'nda çalışanlar halktan beklentilerini sosyal paylaşım sitesinde nasıl dile getirmiş;
"Bugünlerde Atatürk Havalimanı'na yolunuz düşerse, güleryüzlü olun, hal hatır sorun, geçmiş olsun deyin.
Mesai arkadaşlarını kaybetmiş, çalıştıkları yer başlarına yıkılmış olsa dahi sizlere hizmet vermeye çalışan yer ve hava memurlarına iyi davranın."...

Foça biyo-çeşitlilik açısından büyük öneme sahip

Geçtiğimiz günlerde Ege Ajans'ın Cem Tekelioğlu imzasıyla servis ettiği haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından "Peyzaj Fonksiyonlarının Haritalanması ve Analiz Edilmesi;
Foça İlçesi Örneği" konulu bir araştırma gerçekleştirildi.
Araştırmayı Prof. Dr. Şerif Hepcan ve Doç. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan yaptı.
Analizler sonucunda peyzajın biyoçeşitlilik ve habitat fonksiyonları değerlendirildiğinde Foça'nın yüzde 53'ünün habitat fonksiyonu, yüzde 51'inin biyoçeşitlilik fonksiyonu açısından çok yüksek değere sahip olduğu belirlendi.
Habitat fonksiyonları değerlendirildiğinde Foça'nın yüzde 53'ünün habitat fonksiyonu, yüzde 51'inin biyoçeşitlilik fonksiyonu açısından çok yüksek değere sahip olduğu ve bu alanların ilçenin kuzeybatısında yer alan, parçalanmamış, bütünlük ve süreklilik gösteren, maki ve frigana vejetasyonlarıyla kaplı yüksek dağlık alanlar olduğu belirlendi.
Peyzajın kültürel fonksiyonu açısından Eski Foça yerleşimi ve kuzeyindeki kayalık kıyılar ve adalar ile kuzeyde Eski Foça ile Yeni Foça arasında bulunan Kartdere ve Sazlıca köyleri ile doğuda Kozbeyli ve Taşköy'ün yüksek değer aldığı biliniyor.
Peyzajların tanımlanması ve değerlendirilmesi konusunda bilimsel ve uygulamaya dönük çalışmalar, dünyada 1950'lerden bu yana yapılıyor.
Avrupa Peyzaj Sözleşmesi (APS) peyzaj kavramına, peyzajların tanımlanmasına, kalitesinin korunmasına, peyzaj döküm ve onarımı gibi kavramlara uluslararası bağlamda bir tanınırlık sağlıyor.
Araştırma sonuçları Eski Foça ve Yeni Foça yerleşimleri arasındaki dik kayalık bir yapıya sahip kıyı peyzajının biyoçeşitlilik, habitat ve kültürel fonksiyonları açısından yüksek değere sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca bölgenin büyük bölümü ise doğal sit kapsamında bulunuyor.
Sözün özü Eski ve Yeni Foça'nın nasıl bir değer olduğunu bilimadamları gözler önüne seriyor. Ama ilçenin yerel yönetimi bu değerleri bir türlü değerlendiremiyor.
Geçtiğimiz günlerde Yeni Foça halkının sorunlarına dinlemek için MHP Belediye Meclis Üyesi Taner Acar ile birlikte ufak bir gezinti yaptım. Yeni Foçalılara bir dokundum bin ah işittim.
Foça'nın neden turizmde değer kaybettiğini gözlerimle gördüm.
Turizm sezonu açılmasına rağmen Yeni Foça sokakları adeta köstebek yuvası, parklara ise park demeye bin şahit ister. Gerçi Foça Belediyesi ekipleri sokakta çalışıyor ama bu çalışmaları yapmak için neden turizm sezonunu beklediklerini aklım almadı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA