• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
“İyi ki Salihliliyim” dedirtecek sebeplerim var YUNUS KARAKAYA

“İyi ki Salihliliyim” dedirtecek sebeplerim var

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.12.2016, 00:00

Salihli, "Ege'nin altın ilçesi" sloganıyla dikkat çeken İzmir-Ankara karayolunun 90. km'sinde Manisa'nın bir ilçesi. Benim doğup büyüdüğüm, havasına, suyuna, toprağına, insanına çok şey borçlu olduğum sırtını Bozdağlar'a yüzünü Gölmarmara Gölü'ne çevirmiş bir ilçe.
Dünyada paranın ilk kullanıldığı yer olan Lidyalıların başkenti Sart, bütün ihtişamıyla Salihli'dedir. Anadolu piramitleri olarak da anılan kral mezarları Bintepeler'in büyük ve önemli bir bölümü Salihli'dedir.
Kurşunlu ve Çamur (Sart) şifalı kaplıca sularıyla bölgede sağlık turizminin önemli bir merkezi olma yolunda hızla ilerleyen ilçe Salihli'dir.
Adala kanyonu, Suuçtu Şelalesi ve Kız Köprüsü'yle tabiat harikaları Salihli'dedir.
Onbinlerce yıl öncesinden kalan insan ayak izleri ve kanlı kaya resimleri Salihli'dedir.
Neolitik çağdan bugüne çömlekçilik yapımının yaşatıldığı Gökeyüp Salihli'dedir.
Peki bu kadar gezilecek yerde ne yer, ne içeriz derseniz size cevap: Odun Köfte, ev ekmeği, su olur. Bir de mevsimine göre Salihli kirazı. Odun köfte, şehre Balkanlar'dan gelen bir köfte çeşididir. Ev ekmeği, ekşi mayadan yapılan çocukluğumuzdan kalan bir lezzettedir.
Salihli'nin suyu ise Bozdağlar'dan gelen bir kaynak suyu olup, piyasaya iki farklı marka olarak sunulmaktadır. İşin ilginç yanı, bu su yeni kaynaklarla karışmamış, özellikle istasyon bölgesinde evlerdeki ve istasyondaki çeşmelerden akmaktadır.
Yani yaz sıcağında biraz aktıktan sonra buz gibi olan bu suyu çeşmeye ağzınızı dayayarak içebilirsiniz. Mevsiminde büyük şehirlerde marketlerde, manavlarda kilosu oldukça yüksek fiyata satılan Salihli kirazı da Salihli'nin gıda tescili almış bir markasıdır.

Hoşgörü merkezi

Hoşgörü insanı Yunus Emre'nin Kula'da yaşadığına inanılır ki kabri Kula, Emre Mahallesi'ndedir.
Hal böyle olunca bu topraklara da Yunus'un hoşgörüsü adeta yayılmıştır.
Salihli'de Türk'ü, Kürt'ü, Çerkezi, Balkan Göçmeni, Kazak'ı, Roman'ı, Alevisi, Sünnisi huzur içinde yaşar, Kurtuluş Mahallesi'nde cami ile cem evi adeta iç içedir. Bu hoşgörü ortamı siyasetçilerine, yöneticilerine de yansımıştır.
Konu Salihli olunca siyasi parti ayrımı yapılmaksızın herkes tek yumruk olur.

CHP'li Başkan başladı MHP'li Başkan bitirdi

Eski adıyla Müdire Hanım Evi, yeni adıyla Kültür ve Sanat Evi her noktasıyla tarih ve kültür kokan bir mekan. CHP'li Mustafa Uğur Okay tarafından yapımına başlanan Salihli Kültür ve Sanat Evini bitirmek MHP'li Belediye Başkanı Zeki Kayda'ya nasip olmuş. Kurtuluş Savaşı'na tanıklık etmiş Müdire Hanım Evi'nin bir diğer önemi de Kurtuluş Savaşı döneminde Çerkez Ethem'in karargahı olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Öğretmen Başkan

Salihli Belediye Başkanlığını CHP'li Mustafa Uğur Okay'dan alan MHP'li Zeki Kayda'nın asıl mesleği öğretmenlik.
Başkan Kayda yardımcılarını da öğretmenlerden seçmiş.
Mahmut Süreyya Karaoğlu - Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nuri Kaya - Fizik Öğretmeni İbrahim Karaca - Elektrik/ Elektronik Öğretmeni Ali Rıza Ünveren - Büyükşehir Koordinatörü Branşı: Makine Teknolojileri Yalım Şerkaya-Başkan Yardımcısı- Endüstri Mühendisi (Başkanın öğrencisi) Tabii Salihli ile ilgili anlatacaklarım bu kadar değil. Daha sonraki yazımda diğer gözlemlerimi sizlerle paylaşacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA