• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sağlık hizmetleri kalıcı olmalıdır ZEKERİYA MUTLU

Sağlık hizmetleri kalıcı olmalıdır

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.04.2019, 00:00

Bilindiği üzere Bağ-Kur'a 60 günden fazla prim borcu bulunan üyelerimiz ve yakınları, sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlardı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB ) bugüne kadar çeşitli platformlarda konunun takipçisi olmuş ve durumun üyelerimize yarattığı mağduriyeti dile getirmiştir.

YIL SONUNA KADAR UZATILDI

SGK'ya prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere tanınan sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 29 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile yıl sonuna kadar uzatılmıştır.
Hükümetimiz taleplerimize karşı gerekli adımları atmış, ancak sağlık hizmetlerinden yararlanma süreleri belli aralıklarla devam ettiği için esnaf ve sanatkarımızın mağduriyeti tam olarak çözülmemiştir.

KALICI OLMALIDIR

Bir gün bile çalışmamış ve prim yatırmamış kişiler hastalandıkları zaman Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında, kendileri ve aileleri sağlık hizmetinden faydalanabilmektedir. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen, yıllarca çalışıp vergisini ödeyen, istihdam yaratmaya çalışan ve AVM'lerin haksız rekabetine karşı ayakta kalma mücadelesi veren esnaf sanatkarımızın ise; prim borcu sebebiyle sağlık hizmetinden faydalanamamaları haksızlık yaratmaktadır.
Hükümetin bugüne kadar attığı adımları olumlu buluyoruz. Ancak bu konunun kesin çözümü süre uzatımları yerine, prim borçlusu da olsa esnaf sanatkarların ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden kalıcı şekilde yararlanmasının sağlanması olacaktır. İzmir Birliği prim borcu da bulunsa, üyelerinin ve yakınlarının herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sağlık hizmeti alabilmelerini temel bir hak olarak görmektedir.
Yeşil Kart sahipleri ile bağrımıza bastığımız Suriyeli kardeşlerimiz bile ücretsiz sağlık hizmeti alabilirken, üreten, istihdam yaratan ama ekonomik şartları nedeniyle zaman zaman tıkanan üyelerimizin bu haktan mahrum bırakılması yanlış olacaktır.
Devlet, Bağ-Kur prim alacağı borcunu zaten gecikmeli olarak tahsil ettiğinden, kamu zararı söz konusu değildir.
Buradan yola çıkarak sağlık hizmetlerinden faydalanmak evrensel ve anayasal bir hak olduğundan, herhangi bir kısıtlamaya tabii tutulmadan devam etmesi esas olmalıdır.
Hükümetimizin, esnaf ve sanatkarlarımıza bu haklarının teslimi konusunda gereğini yapacağına inanıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA