• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf Masaları ve öneriler... ZEKERİYA MUTLU

Esnaf Masaları ve öneriler...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.03.2019, 00:00
31 Mart'ta yenilenecek yerel yönetimlerden, her kesimin beklentileri bulunmaktadır. Toplumun en önemli parçalarından birini oluşturan esnaf sanatkarlarımız da, faaliyetlerinde karşılaştıkları bazı güçlükleri aşabilmek adına yerel yönetimlerin desteğine ihtiyaç duymaktadırlar.

Üyelerimizin yerel yönetimlerden olan bazı beklentileri şöyle sıralanabilecektir:
■ Geçmiş dönemlerde belediyelerde meclis üyesi olan oda yöneticilerimiz hem halk hem esnaf adına önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.
Ancak bugün değişen yasalar nedeniyle oda yöneticilerimizin görevlerinden ayrılmadan meclis üyeliği veya başkan adaylığı söz konusu olamamaktadır.

Bu noktada kesimimizin yerel yönetimler bazında daha güçlü temsili için önerimiz, her ilçede bir Esnaf Masası'nın kurulması şeklinde olacaktır. Belediye bünyesinde, ilgili esnaf odası ile yapılacak görüşmeler çerçevesinde kurulacak Esnaf Masalarının; Üyelerimizin yerel yönetimlerden olan sorunlarının hızlı çözümüne, hem toplumun hem esnafın çıkarlarına uygun çalışmaların hayata geçirilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

Kanaatimizce, ilçe belediyelerinin bölgelerindeki odalarımızla sürekli iletişim içinde bulunmaları ve periyodik toplantılarla işbirliği ortamını muhafaza etmeleri, ilçelerinde başarılı ve hizmet odaklı çalışmalar yapabilmelerine vesile olacaktır.

POZİTİF AYRIMCILIK
■ Belediyeler tabela vergisinden temizlik vergisine kadar çeşitli harçlar ile atık su ve katı atık gibi çeşitli başlıklar altında bazı ücretler tahsil etmektedirler. Bunlar belediyenin önemli gelir kalemleridir. Ancak yerel yöneticiler kentin ekonomik gücünü gözetmek ve korumak durumunda da olmalıdırlar.

Dolayısıyla alt/üst limitleri belirlenmiş vergi ve harçlarda esnaf siciline kayıtlı işletmelerin tahsilatları alt limitten hesaplanmalıdır. Ayrıca katı atık ve atık su bedeli tarifelerinde de kesimimize pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.

■ İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının verilmesi sürecine teşkilatımızın daha fazla dahil edilmesi, hem sorumluluğun paylaşılmasını sağlayacak hem de ruhsatlandırmalarla ilgili sorunların çözümüne kolaylıklar getirecektir.

■ Esnafın çalışma saatleri düzenlenirken (umuma açık tesisler başta olmak üzere), ilçenin durumu ve turistlik ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır. Örneğin, Ramazan aylarında kıraathanelerin, yaz döneminde turistlik bölgelerdeki esnafımızın talepleri dikkate alınarak bazı esneklik tanınmalı, bu çalışmalarda ilgili odalarla işbirliği yapılmalıdır. Ayrıca evrak-başvuru süreçlerinde "e-belediyecilik" anlayışı hızla hayata geçirilmelidir.

■ Kayıtdışı çalışanlar vergi gibi pek çok yasal yükümlülüklerini yerine getirmemekte, kayıtlı esnaf sanatkarlarımızla haksız rekabete girmektedirler. İESOB bünyesinde oluşturulan Denetim Ekibi tarafından her ay yaklaşık 1.100 işletme ziyaret edilmekte, kayıtdışı faaliyet gösteren işletmeler tespit edilerek ilgili mercilere bildirilmektedir.

Daha etkin çalışmalar için, yetkili merciler nezdinde gerçekleştirilen denetimler artırılmalı, Maliye- Belediye-SGK arasında Online Entegrasyon Sistemi kurulmalıdır. Esnaf sanatkarlara yapılan denetimlerde yol gösterici, eğitici ve şefkatli bir anlayış hakim kılınmalıdır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA