• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Zeytinyağlı lahana sarması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.03.2012, 00:00
1 adet lahana
1,5 su bardağı Orkide zeytinyağı
3,5 su bardağı pirinç
4 adet soğan
Yarım çorba kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
6 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı nane
Tuz, karabiber
3,5 su bardağı sıcak su

Zeytinyağlı lahana sarması için lahananın yapraklarını ayırıp hafifçe haşlayalım. Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavuralım. Tencereye şeker ve fıstıkları ekleyip kavurmaya devam edelim. Yıkanmış pirinci ekleyip pirinçler çatlayana kadar kavuralım. Salça, ince kıyılmış maydanoz, kuşüzümü, nane, tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Üzerine sıcak su ilave edip pirinçler suyu çekene kadar pişirelim, ardından yaklaşık 1 saat kadar dinlendirelim. Öte yandan lahana yapraklarının suyunu sıkıp düz bir zemine yayalım. Yapraklara bir çorba kaşığı kadar iç koyup saralım. Tencerenin dibine kalın damarlı bir lahana yaprağı yayalım. Sarmaları tencereye dizip üzerine 3,5 su bardağı su gezdirelim. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Ocaktan alıp kapağını aralayalım ve kendi kendine soğumasını bekleyelim. Servis tabağına alıp limon dilimleri ile süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Kepekli havuçlu kek

4 adet yumurta
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
2 çorba kaşığı Orkide margarin
1,5 su bardağı esmer toz şeker
1,5 su bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tarçın
2 adet havuç
Alabildiği kadar tam buğday unu
Vanilyalı sos için:
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurtanın sarısı
2 paket vanilya
1 çorba kaşığı mısır nişastası

Havuçları soyup rendeleyin ve bir tavada karıştırarak 3 dakika soteleyip soğumaya bırakın. Karıştırma kabına yumurtayı ve esmer toz şekeri koyup 5 dakika çırpın. Üzerine süt, sıvı yağ, eritilmiş margarin ilave edip karıştırın. Sonra havuç, ceviz, tarçın, kabartma tozu ve tam buğday ununu ekleyip koyu tahin kıvamına getirin. Büyük boy kek kalıbını yağlayıp unladıktan sonra, kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında keki bir saat pişirip, kürdanla içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Fırından çıktıktan sonra servis tabağına ters çevirip, kalıbından çıkartın. Sos için: Küçük bir tencereye sütü, şekeri, nişastayı ve yumurta sarısını koyup sürekli karıştırarak, pişirin. Ocaktan aldıktan sonra ara sıra çırpma teliyle karıştırarak soğumaya bırakın. Koyu olursa biraz süt ilave ederek yumuşatabilirsiniz. Kek ılındıktan sonra sosu döküp servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA