• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İç piyasada tedirginlik var BİLAL DOĞAN

İç piyasada tedirginlik var

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.11.2009, 00:00
İMKB geçtiğimiz hafta küresel finans piyasalarından farklı bir seyir izledi. Küresel piyasalarda krizin başladığı 2008'den bu yana dünya borsalarına paralel hareket eden ve o tarihten beri en çok yükseliş kaydeden İMKB son bir haftadır düşüş eğiliminde.
Dünya piyasalarından ayrışma nedeni ise, IMF konusunda bir türlü bir neticeye varılamaması, demokratik açılım ve tele kulak meselesinin yol açtığı siyasi gerginlik.
Ayrıca Merkez Bankası'nın, artan işsizlik ve cari açığın rahatsızlık verecek duruma gelmesi ile önümüzdeki dönemde büyümenin daha yavaş olacağı yönündeki açıklamaları ve bir sonraki toplantıda faiz indirimi yapıp yapmayacağı konusunda belirgin bir tavrının olmayışı da İMKB'deki düşüşü etkiledi. Faizlerde gerilemenin sonuna gelinmesi, 3. ve 4. çeyrekte rekor kar yazan bankaların, bu karları önümüzdeki dönemde yazmalarının biraz zor olacağı beklentileri umutsuzluğa neden olduğu için banka hisselerine gelen satışlar da İMKB'yi dış borsalardan ayrıştıran iç nedenler arasında yer aldı.
Dış borsalarda da satış ağırlıklı seyir hakim oldu. Bunun da nedeni ise, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin "Ekonomik toparlanmanın sorunsuz devam edeceğini söylemek için henüz erken" şeklindeki açıklamasıydı. ABD'deki sanayi üretim verilerinin kötü gelmesi de satışları hızlandırdı. Geçen hafta yurtiçindeki endişe ve kaygılara haftanın son işlem gününde yurtdışında yaşanan olumsuz gelişmeler de eklenince İMKB'de satışlar hız kazandı. Endeks günü ve haftayı 44 bin 798 puan seviyesinde tamamladı.

BONODA YATAY SEYİR
Gerek küresel piyasalarda risk iştahının azalması, gerekse yıl sonunun yaklaşıyor olması nedeni ile pozisyon kapamalar arttı. Tahvil-bono piyasasında geçen hafta boyunca gösterge faizde hafif olsa da yükseliş yaşandı. Ancak başarılı geçen Hazine ihaleleri bu artışı dengeledi. Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantıda faiz indirimi yapıp yapmayacağı konusunda bir açıklamada bulunmaması, faiz indiriminde sona gelindiği düşüncesine yol açtı. Bu da para girişinde bir azalmaya yol açtı. İçerdeki bu olumsuzluklara dış piyasalardaki bozulma da eklenince bonoda yatay seyir hakim oldu. Haftaya yüzde 8.69'dan başlayan bileşik faiz haftayı yüzde 8.80'den tamamladı.

DÖVİZ YÜKSELDİ
Gerek İMKB'den çıkış, gerekse bono piyasasından riskli pozisyonların azaltılıp, dolara yönelme, dolara olan talebi artırdı ve kurda yukarı yönlü bir hareket gerçekleşti. İçerdeki bu gelişmeye, Ukrayna'nın yaşadığı sıkıntıların zincirleme bir probleme yol açabileceği endişeleri de eklenince yurtiçinde döviz piyasası yükseliş kaydetti.
Euro/dolar paritesinin de takip edildiği piyasada, parite hareketine bağlı olarak dolara olan talep dolar kurunu yukarı çekti. Yıl sonuna yaklaşılıyor olması nedeni ile olası pozisyon değişiklikleri ve diğer yatırım araçlarındaki olası kar satışlarının dövize olan talebi arttırabileceği beklentisi de dövize hareketlilik getirecek.
Bu hafta, Kurban Bayramı nedeni ile işgünü açısından kısa bir hafta olacak. Küresel piyasalardaki gelişmelerin takibi ve iç siyasi tansiyondaki hareketlenme de piyasaların seyri açısından önem taşıyacak. Bono piyasası mevcut seviyelerde, döviz ise dış paritelerdeki gelişmelere bağlı olarak hareket edecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA