• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarda Dubai ve Çin şoku BİLAL DOĞAN

Piyasalarda Dubai ve Çin şoku

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.11.2009, 00:00
Ekonomik kriz sonrası güvenli liman olarak gelişmekte olan ülke piyasaları içerisinde, yatırımcının Türkiye'yi daha güvenli liman olarak tercih etmeleri sonrası IMKB endeksi ciddi anlamda yükselişler kaydetti. Bu yükseliş hareketi piyasalarda yaşanan balon yükselişler sonrası, kar satışlarının etkin olması ile birlikte içeride Kasım ayı başlarında başlayan siyasi gerginlik ve TCMB'nin ileriki dönem toplantılarında faiz indirimi konusunda net bir açıklama yapmamasının neden olduğu tedirginlik ile İMKB endeksi satış ağırlıklı seyir izledi.
IMKB endeksi Kasım ayında dış piyasalara oranla daha zayıf performans gösterdi. Geride bıraktığımız haftaya ABD'de ikinci el konut satışları verisinin piyasa beklentisi doğrultusunda gelmesi ile yurtdışında başlayan yükselişlerin olumlu etkisi endeksin haftanın ilk işlem gününde yükseliş yönlü seyir ile başlamasına neden oldu. Bu temkinli yükseliş sonrası, ABD'de 3. çeyrek büyüme rakamının yüzde 3.5'tan yüzde 2.5'a revize edilmesi sonrası yurtdışında başlayan zayıf görünüm etkisi ile 46 binli seviyeleri test eden endeks buralarda kalmayı başaramadı. ABD'de Şükran günü nedeniyle Cuma günü yarım gün piyasaların açık olması ve içerde Kurban bayramı nedeni ile piyasalarımızın 1.5 gün kapalı olacak olması etkisi ile de geride bıraktığımız hafta yeterli katılımında olmaması etkisi ile zayıf görünüm sergilendi.
Geride bıraktığımız hafta, Çin ekonomisi ile ilgili başlayan ekonomik sıkıntılar, İngiltere'den gelen ve İngiltere'nin halen resesyondan çıkamadığını gösteren 3. çeyrek büyüme rakamlarının yol açtığı moral bozukluğu, Almanya Merkez Bankası'nın 2010 yılında muhtemel yaşanacak banka sektörü ile ilgili kriz uyarısında bulunması, moralleri tamamen bozdu. Hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasalarda temkinli duruş etkili oldu. İçerde ise, IMKB endeksi Bayram tatili nedeni ile kısa süren haftayı 45.538 puan seviyesinde tamamlamış oldu.
Bu hafta da temkinli seyrin etkisinin sürmesi beklenilen piyasada, içerde Kasım ayı enflasyon verileri, ABD ekonomik verileri, Çin ve Dubai ekonomileri cephesinden gelecek veriler piyasaların seyri açısından belirleyici olacaktır.

PARA PİYASALARI
Bono'da, içerde son dönem siyasi cephede yaşanan gerginlik ve IMF anlaşması ile ilgili net bir neticeye varılamamasının yol açtığı endişe ve kaygıların yatırımcıda rahatsızlık oluşturması nedeni bono ve tahvil piyasasına ilginin azlığı nedeni ile yatay seyir etkili oldu. Katılımın zayıf ve satışların daha çok görüldüğü bono piyasasında 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 8.94 bileşik seviyesinde haftayı tamamlamış oldu.
Dövizde ise yurtdışı piyasaların dalgalı seyri ve içeride son dönem bozulan moraller nedeniyle gerek IMKB gerekse bono cephesinde katılımcının temkinli duruşu ve katılımın zayıf olması bu tarafta yaşanan satışların dövize alım getirmesi etkisi ile döviz piyasasında hareketli günler yaşanmakta. Diğer bir ifade ile yabancı yatırımcının hem IMKB hem de bono piyasasındaki çıkışları döviz olarak yapılması döviz piyasasında hareketliliğe neden olmakta.
Piyasalara baktığımızda; Dubai'de başlayan endişeler, Çin'de ödeme dar boğazı nedeniyle başlayan sıkıntılar, İngiltere'de son açıklanan veriler ile resesyondan kurtulamadığı ve resesyonun hala devam ettiği yönünde gelen açıklamalar ve Almanya Merkez Bankası tarafından 2010'da bankacılık sektöründe muhtemel bir sıkıntı yaşanabileceği yönündeki açıklamaları, ABD cephesinde gelen çelişkili ekonomik veriler, altının ciddi anlamdaki yükseliş yatırımcıyı tedirgin etmekte. İçeride de yatırımcıyı rahatsız eden endişeler nedeni ile ülkemizdeki yatırımcıların piyasalarımızı terk etmeleri de dövize olan talebi arttırmakta. Bu hareketin yol açtığı ve açacağı daha ciddi çıkış hareketleri de dövizi içerde ciddi anlamda hareketlendireceği ihtimali güç kazanmış durumda.
Bu hafta ise içeride Kasım ayı enflasyon verileri, Dubai ve Çin'de başlayan endişe ve kaygılar da yatırımcı tarafından dikkatle izlenecek. Bununla birlikte ABD başta olmak üzere yurtdışından gelecek makro ekonomik veriler ve Merkez Bankalarının faiz kararları da takip edilecek.

TÜM OKURLARIMIN KURBAN BAYRAMINI KUTLAR, ÜLKEMİZE BARIŞ VE HUZUR GETİRMESİNİ DİLERİM.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA