• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kredi notu piyasaya iyimserlik getirdi BİLAL DOĞAN

Kredi notu piyasaya iyimserlik getirdi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.12.2009, 00:00
Bayram tatili öncesinde içte ve dışta piyasaları tedirgin edici gelişme ve veriler nedeni ile İMKB Endeksi'nde tedirgin bir hava hakimdi. Geçtiğimiz haftaya gelince; Dubai'deki borç sorunlarının tetiklediği küresel mali piyasalarda riskten kaçış eğilimi, haftanın ilk işlem gününde piyasalarımıza da olumsuz yansıdı. Bu nedenle kur ve faiz yukarı yönlü bir hareketlik içine girdi. Ardından, Dubai World'un, bankalarla olumlu görüşmelerde bulunduğunu açıklaması ile yükselen tansiyon düştü.
Haftanın geri kalanında ise, piyasaların seyrinde Japonya, ABD ve Avrupa endeksleri etkili oldu. Global bazda zayıflayan doların emtia hisselerinde yarattığı taleple yükselen yurtdışı piyasalar, ABD'de Ekim ayında bekleyen konut satışlarının iyi gelmesi ile yükselişte hız kazandı. ABD, Avrupa ve Asya borsalarındaki yükseliş, İMKB'nin de yönünü yukarı çevirdi.

OLUMLU HABERLER
Daha sonra Bakan Ali Babacan'ın IMF ile yeni bir stand-by anlaşması çerçevesinde çalışmalar yapıldığını açıklaması, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi gibi peş peşe gelen olumlu haberler ile endeks yönünü yukarı çevirdi. Kredi notunmuzun yükseltilmesi, yatırımcı için Türkiye'nin daha güvenli yatırım yapılabilir bir ülke olduğunun onaylanması anlamına geliyor. Açıklanan Kasım ayı enflasyon verileri piyasaların seyrinde fazla bir etki yapmadı. Not artırım haberlerinin ardından, yabancı bir fonun piyasalarımızda, özellikle banka hisselerinde alıma geçmesi ile yükseliş kaydeden İMKB Endeksi, ABD'den gelen olumlu veriler gelince hızlı bir yükseliş kaydetti.
Bu ciddi yükselişler sonrasında zaman zaman kar satışları da yaşandı. Haftanın son işlem gününde ABD'de işsizlik başvuruları verileri iyimser gelince, hem Avrupa'da hem de ABD'de ciddi yükselişler yaşandı. Bu da İMKB Endeksi'ne ciddi alım getirdi. İMKB Endeksi, bu alımlar ile 45 bin 209 puandan başladığı (4 işlem günü olan) haftayı 50 bin 101 puandan kapattı.
Piyasalarımız bayram tatili nedeni ile Dubai'de yaşanan krizden az etkilendi. Merkez Bankası'nın, Aralık'taki toplantıda alınacak kararların, açıklanacak veriler ve dış piyasalar doğrultusunda olacağını açıklamasının ardından faiz indirimi zayıflayınca bono piyasası yatay seyretti. Fitc'in notumuzu yükseltmesinin ardında düşüş yönlü seyreden bono piyasasında ortalama faizler yüzde 9.00 ile yüzde 8.80 aralığında hareket etti. Bono piyasasında 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge tahvil haftayı yüzde 8.91 puan seviyesinde tamamladı.

DÖVİZ HAREKETLİ
Geçen hafta, bayram tatilinin ardında Dubai'deki borç sorunu nedeniyle iç piyasada dövizde hareketlilik yaşandı, ancak bu uzun sürmedi.
Fitch'in notunumuzu artırması ile kurda gerileme yaşandı. ABD'den gelen olumlu verilerin etkisi ile özellikle dolar/TL paritesinde gerileme oldu. Hafta boyunca dalgalı seyreden euro/dolar paritesi ile haftanın son işlem gününde, olumlu gelen ABD tarım dışı istihdam verileri doların euroya karşı yükselmesini sağladı. Euro/dolar paritesi haftayı 1.4995'ten tamamladı.
Bu hafta piyasaların seyrinde, ekonomik verilerin takibi ile birlikte Hazine'nin açıklayacağı 2010 yılı borçlanma programı takip edilecek. Para ve kur politikasının aynı gün açıklanacağı beklentisi güçlendi. Dövizde ise daha çok dış parite ve gelişmelere odaklı seyir izlenecek. Yıl sonuna yaklaşıldığı için bankaların olası pozisyon kapamaları da içerde dövize hareketlilik getirecek.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA