• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yine ABD belirleyici olacak BİLAL DOĞAN

Yine ABD belirleyici olacak

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.12.2009, 00:00
Geçtiğimiz hafta Noel tatili nedeni ile ABD ve Avrupa piyasalarının 1.5 gün kapalı olması diğer piyasalardaki işlem hacmini de daralttı. Noel tatili nedeniyle, ABD'deki verilerin bir kısmını öne çekildi. Avrupa'da da pek çok ülke cuma günü kapalıydı. ABD'de 3. çeyrek büyüme verisi, 2. el konut satışları, kişisel gelir-harcamaları, tüketici güveni, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, işsizlik maaş başvuruları gibi veriler takip edildi. Noel nedeniyle, yurtiçi ve yurtdışı borsalar sakin ve dengeli bir hafta geçirdi. Yurtiçinde siyasi tansiyonun düşmesi, kredi notumuzun S&P tarafından artırılması ve IMF görüşmeleri gibi beklentiler ise devam etti. Hafta genelinde, Noel nedeniyle hacimsiz bir seyir izleyen dünya piyasalarında euro/dolar paritesindeki gerileme ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişler öne çıktı.
İMKB, ABD'de resesyonun bittiğine dair yapılan değerlendirmeler ve Japonya'da toparlanmaya ilişkin işaretlerin gelmesi ile haftaya alım yönlü başladı. Hem iç hem de dış piyasalarda 2009'u iyi kapatma isteğinin hakim olması nedeniyle çıkış hareketi etkili olmakla birlikte ağırlık hisse bazlı hareketler de oldu. Salı günü, ABD borsaları beklentilerin altında kalan büyüme verisine rağmen, ikinci el konut satışlarının iyi gelmesiyle yükseldi. İMKB bir miktar gevşeme gösterdi. Çarşamba günü ABD'de dayanıklı mal siparişleri beklentilerin altında arttı. İşsizlik başvurularının düşük gelmesi tepki hareketine neden oldu. Avrupa borsalarının kapalı olması ve ABD'de işlemlerin yarım gün yapılması İMKB'de de yatay seyre neden oldu. Haftanın son işlem gününde İMKB'de, yurtdışındaki olumlu hava ile pozitif başlayan endeks, düşük hacimli seyir ile haftayı 51.460 puandan kapadı.

YIL SONU REHAVETİ
Hazine'nin 2010'un ilk üç ayında yüklü itfası öncesi faiz tırmandı. Gösterge bononun faizi yüzde 9.50 bandına oturdu. Buna Noel ve yıl sonu rehaveti de eklenince düşük hacimli ve satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Gösterge olan 3 Ağustos 2011 vadeli tahvilde faiz geçen haftayı yüzde 9.53 bileşik seviyesinde tamamladı.
Dövizde ise geçen hafta dışarıda ABD verileri, içerde ise Merkez Bankası Aralık ayı ikinci beklenti anket sonuçları takip edildi.
Euro/dolar paritesi, Aralık başında 1.5150 seviyelerini test ettikten sonra, geçen hafta 1.4217 seviyelerine geriledi. Bu gerilemede, hem euro üzerindeki baskı hem de doların güçlenmesi etkili oldu. Yunanistan başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin mali dengelerine ilişkin endişelerin artması euroyu olumsuz etkilerken, ABD ekonomisinin toparlanmasına ilişkin olumlu beklentiler de doları desteklemeye devam etti.

DÖVİZ DURGUN
Geçen hafta ABD'de ikinci el konut satışlarının Kasım'da yüzde 7.4 artarak son iki yılın en yükseğine çıkması, dayanıklı mal siparişlerinin yükselmesi ve işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında kalması doları olumlu etkiledi. Ayrıca bazı yatırımcıların FED'in likiditeyi çektikten sonra 2010'un ikinci yarısından itibaren faizlerde artırıma gideceğini fiyatlaması da pariteyi aşağı çeken bir faktör oldu.
EURO/USD'de 1.42 seviyelerinden tepki alımları görülmesiyle birlikte parite bir miktar toparlanarak 1.4430 seviyelerine çıkı. Yurtiçi döviz piyasasında ise durgun bir izlendi.
Haftanın son gününün Noel tatili olması nedeni ile birçok ülkede piyasalar kapalı olacak. Yeni yıla kadar eğer yurtdışında olumsuz bir gelişme yaşanmazsa, piyasalardaki sakin seyir devam eder.
Tahvil ve bono faizlerinde yıl sonuna kadar düşük hacimli seyir etkili olacak. Kurların ise daha çok yurtdışı paritelere göre hareket edeceği beklentisi oluştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA