• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2010 para politikası CAHİT SÖNMEZ

2010 para politikası

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.12.2009, 00:00
Merkez Bankası önümüzdeki yıl uygulamayı planladığı para ve kur politikasını tüm detayları ile açıkladı. 2010 yılında da son dört yıldır kullanılan "doğrudan enflasyon hedeflemesi rejimi" geçerli olacak. Küresel düzeyde 1990'ların başlarında uygulanan enflasyon hedeflemesi rejiminin en temel özelliği, gelecek enflasyonu etkileyen unsurların gelecekteki olası değerlere göre bugünkü "politika faiz oranının" belirlenmesi.
İlk Yeni Zelanda denemişti enflasyon hedeflemesi rejimini... Ardından İngiltere ve Kanada gibi gelişmiş ülkeler ve birçok gelişmekte olan ülke de uygulamaya başlamışlardı. Latin Amerika ülkelerinin hiperenflasyondan kurtulmalarında bu rejimin pozitif etkisini göz ardı edemeyiz.
Merkez Bankası'nın temel hedefi önümüzdeki yılda da değişmiyor; fiyat istikrarı... İktisadi aktörlerin ileriye yönelik fazla belirsizlik algılamamaları ve bu bağlamda rahatlıkla uzun vadeli aksiyonlar almalarını sağlayan düşük enflasyon oranını fiyat istikrarı olarak tanımlıyoruz.

HEDEF YÜZDE 6.5
Merkez Bankası enflasyon hedefi için 3 yıllık bir projeksiyon yapıyor. 2010 yılında enflasyon oranını yüzde 6.5 olarak hedefliyor. 2011 yılında yüzde 5.5'a ve 2012 yılında da yüzde 5 seviyesinde öngörüyor. Tabii bu hedeflere ulaşmada hükümetin sorumluluğunun, daha doğrusu katkılarının da altını çiziyor Merkez Bankası. Yani, Orta Vadeli Program'daki yapısal reformların ve maliye cephesinin hedeflere ulaşmada önemi olduğu vurgulanıyor.
Üç yıl için belirlenen hedef enflasyon oranları için belirsizlik aralığı marjı da belirlenmiş programda. Her ne kadar nokta hedef olsa da, Merkez Bankası'nın bu hedefleri 2 puan yukarı ya da aşağı doğru ıskalayabilme hakkı bulunuyor. 2006 ve 2007 yıllarında hedeflerin oldukça dışına taşan Merkez Bankası, son iki yıldır böyle bir sorun yaşamıyor. Tabii, bunda küresel krizin etkisini unutmamamız gerekiyor. İktisadi faaliyetler çok düştüğü için talep seviyeleri de geriliyor. Bu bağlamda, düşük talep paralelinde emtia fiyatları iniyor.

AŞAMALI TOPLANTI
Önümüzdeki yılda da enflasyon hedeflemesi rejimine ve fiyat istikrarı ana amacına uygun olarak "politika faiz oranları" para politikası temel aracı olarak belirleniyor. Para Politikası Kurulu aylık düzenli toplantılarında gelecek enflasyonu etkileyen unsurlar üzerinden senaryolar yapacak. Eğer unsurların gelecek enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı kurmadığına inanırsa politika faiz oranlarını aşağı çekecek ya da düşük seviyelerini koruyacak. Önümüzdeki yıl, Para Politikası Kurulu toplantılarını iki aşamalı yapacak. İlk aşama geniş katılımlı olacak. Hazine temsilcilerinin ve uzmanların yer aldığı ilk aşamanın ardından sadece kurul üyelerinin katılımı ile politika faiz oranı kararı verilecek. Karar ise saat 19'da duyurulacak.
Merkez Bankası enflasyon hedeflerinden sapmalar söz konusu olduğunda hükümete hesap verecekler. Zaten, hesapverebilirlik de enflasyon hedeflemesi rejiminin ana unsurlarından birisi. Diğer taraftan, düzenli olarak para politikalarındaki durumu ileriye yönelik projeksiyonları kapsayan "enflasyon raporu" yayımlamaya devam edecek Merkez Bankası. Rapor her zaman olduğu gibi 3 ayda bir yılda 4 kez yayımlanacak.
Yeni yılda Merkez Bankası'nın uygulayacağı kur politikasına bir sonraki yazımda değineceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA