• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yeni yılda para ve kur politikası CAHİT SÖNMEZ

Yeni yılda para ve kur politikası

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.12.2011, 00:00
Merkez Bankası seneye izleyeceği para ve kur politikalarındaki yol haritasını dün açıkladı. Tahmin ettiğimiz gibi, fiyat istikrarı ve finansal istikrar yine politikaların odak noktasında yer alacak. İçinde bulunduğumuz yılla ilgili mevcut durum değerlendirmesi kısmında küresel gelişmelere bağlı olarak finansal istikrarın önemi özellikle vurgulanmış raporda. Tabii, Merkez Bankası yeni yılda da küresel gelişmeler karşısında proaktif davranmaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak, Merkez Bankası cephesinde çelişkilerin olduğuna dair işaretler ne yazık ki geldi.
Yine kafalar biraz karışık. Başkan Başçı'nın basın toplantısında sarf ettiği bu cümleler bunların sinyalini veriyor: "2012 dünya ekonomisi için alışılmadık belirsizlikleri barındıran bir yıl olmaya aday. 2012 para politikası esnekliğinin devam ettiği ancak aynı zamanda para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacak. Yeni yılda iletişim politikamızın etkinliğini artıracak yenilikler planlıyoruz."
Hem alışılmadık belirsizlikten bahsedilirken, diğer taraftan para politikasının öngörülebilirliğinin artacağı beklentisi yapılıyor. Kısaca, perhiz ve lahana turşusu bir arada. Aslında, Başkan gelecek yıl belirsizlikle beraber bilinçli belirsizlik yaratılmayacağını, aktörlerin para politikalarını öngörebileceğini ifade ediyor. Bu yıl nedense böyle ilginç bir politika izlemişti.

GENEL ÇEVRE

2012 yılında uygulanacak para ve kur politikalarının genel çerçevesi şöyle olacak;
* Öncelikle, parasal sıkılaştırma sürecek. Çünkü, kredi hacmindeki artış, dış talep ile iç talep arasındaki asimetrinin neden olduğu cari açık ve en önemlisi son aylarda başlayan enflasyonist baskı yüzünden Merkez Bankası genellikle bankalar üzerinden miktarsal sıkılaştırma yapacak.
* Enflasyon hedefleri üç yıl için yüzde 5 olacak. Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde aşağı ve yukarı yönlü belirsizlik bandı uzun süredir olduğu gibi 2 puan olacak. Bu durumda, Orta Vadeli Program'daki öngörülerle uyumlu olarak enflasyonun 3 yıl süresinde yüzde 5 seviyesinde, en fazla yüzde 7 olmasını tahmin ediyor Merkez Bankası.
* Enflasyon, Aralık ayında zirve yapacak ve iki haneleri 2012 yılının ilk yarısı boyunca koruyacak. Eğer enflasyon Merkez Bankası'nın beklentileri paralelinde iki hanelerde kalırsa, ilk iki çeyrekte sıkı para politikaları devam edecek. Büyük olasılıkla, bu süreçte faiz koridoru üst sınırı yüzde 12.5 seviyesinde kalır.
* Para politikalarını destekleyici araç olarak zorunlu karşılıklar ve likidite yönetiminin operasyonel çerçevesi son iki yılda olduğu gibi değişmiyor ve önümüzdeki yılda da aynı şekilde kullanılacak. Böylece, piyasadaki likidite koşullarını belirleyecek temel unsurlar, para tabanı değişimi, devlet iç borçlanma senetleri itfa-ihraç farkı ve döviz alım ve satım işlemleri hacmi olacak. Saydığımız faktörler içinde en belirsiz olanı Merkez Bankası'nın bankalarla yapacağı döviz işlemlerinin miktarı. Çünkü, kurları tutmak için Merkez Bankası günlük sabit satış yapmıyor.

KUR HEDEFİ YOK

* Merkez Bankası piyasayı fonlarken 1 hafta vadeli repo ihalelerinin yanı sıra her hafta cuma günleri 1 ay vadeli repo ihaleleri ile likidite verecek ve verilen likiditenin etkin dağılımını kontrol etmeye çalışacak.
Kur politikalarına bakalım son olarak...
Merkez Bankası her yıl olduğu gibi açık bir şekilde 2012 yılında da kur hedefinin olmadığını yineledi. Ancak, kur oynaklığına karşı duruşunu değiştirmiyor. Yani, kurların yukarı yönlü baskı altına girmesi durumunda döviz satışı ile müdahale yapacak. İki yöntem kullanacak, birincisi ihale yöntemi, ikincisi doğrudan müdahale. Ancak, dikkat çeken nokta döviz satış tutarlarının gelecek yılda düşük tutulmasını planlanması.
Sonuç olarak, tahmin ettiğimiz gibi son yıllardaki politikaların oldukça benzeri 2012 içinde açıklandı. En önemli farkı bu yıl içinde yarattığı bilinç belirsizliği önümüzdeki yılda yapmayacak olması.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA