• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Atatürk Olimpiyat Stadı nasıl kurtulur ERKİN USMAN

Atatürk Olimpiyat Stadı nasıl kurtulur

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.08.2010, 00:00
Bu stad, 1971 Akdeniz Oyunları için dönemin Spor Bakanı rahmetli Kamil Ocak ile TFF Başkanı Mahmut Özgener'in dedesi o zamanın İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar'ın girişimleri sonucu Başbakan Demirel'e kabul ettirilmişti.
Dünkü yazımda, bu stadın uygulayıcı mühendisi Yıldırım Karakaplan'ın görüşlerin nakletmiştik.
Karakaplan'a bir soru:
"Atatürk Stadı bugün kullanılamaz mı?"
"Niye kullanılmasın. Şikayet, tribünlerin oyun alanına uzaklığı ise, bu basit bir operasyonla halledilir. Bu tesisin bütün projeleri bende..."
* * *
Karakaplan, Özfatura döneminde İzmir Belediye Meclisi İmar Komisyonu'nda da görev yaptı.
Stadın konumunu şöyle değerlendiriyor:
"Her yapıt insanlar gibi yaşayan değerlerdendir. Bakımla ve zamanında teknoloji ile tasarımlarla yenilenirse uzun ömürlü olurlar. Atatürk Stadı ulaşım yönünden ideal bir yerde. Otobüs, otobüs-metro, otobüs vapur, metro-vapur ulaşım kombinezonlarını kullanmak mümkün. Otopark yönünden de şanslıdır. Yakınında bulunan sanayi sitesinin sokakları ve otopark tatil günlerindeki maçlar için ihtiyaca ekstradan cevap verebilir."
* * *
Karakaplan'a göre, çatı sistemi değişikliğinin Saracoğlu Stadı gibi "uzay çatı sistemine" ile yapılacağını varsayarak basın tribünleri, özel locaların yanında, zeminin bası kısımlarında restoran, cafe, alışveriş merkezleri, show-room, kulüplerin tanıtım taraftar ve malzemelerinin satış reyonları da kurulabilir.

hayattan
"Kent Karıncaları" ve Levanten evleri

Bir grup oluşturdular ve adını "Kent Karıncaları" koydular.
Hedeflerinde, yaşadıkları çevreyi tüm yönleriyle tanımak ve tanıtmak var.
İzmir Yöneliş Koleji'nden bir grup öğrenci, İzmir'deki Levanten yapılara sahip çıkılmasını hedefleyen bir proje hazırlayarak, Büyükşehir Belediyesi'nin "Tarihe Saygı Ödülü"ne aday oldular ve 2008'de ödülü kaptılar.
* * *
"Kent Karıncaları" şimdi de Buca'da a bölgesinde yoğunlaşan Levanten evleri üzerine araştırma-tanıma ve koruma projesini gerçekleştirdiler.
Yöneliş Koleji Genel Koordinatörü Nilgün Uygun, öğrencilerin yürüttükleri projenin, hem tarihsel, hem kültürel hem de eğitimsel açıdan tam bir bilinçlenme ve sahiplenme projesi olduğunu söylüyor.

İzmir Levanten köşkleri

İzmir'de 19. yüzyılda, özellikle Buca ve Bornova gibi semtlerde yoğunlaşan, şehrin Levanten toplumu tarafından inşa edilmiş ve özellikleri itibariyle dönemin Osmanlı ve Rum mimarisine ait yapılarından farklılıklar gösteren yaklaşık otuz kadar köşke verilen toplu tanım.
Köşklerin yanı sıra, bunların çevresinde oluşan yapılar, kulüp ve kilise gibi İzmir Levanten toplumunun sosyal ve diğer toplanma mekanları. İzmir ve çevresinde Levantenler tarafından inşa edilmiş sanayi tesisleri ve benzeri diğer yapılar, toplu olarak 'İzmir Levanten Mirası'nı oluşturur.

taşlama

Esnaf gidiyor

Tatlı hayallere kanmayın sakın
Yanlıştan vazgeçin, henüz yol yakın
Bizi yok etmeye akın var akın
Merdiven yıkanlar esnaf gidiyor
***
Amaç bizi yutup sahadan silmek
Biz esnaf doğmuşuz zordur çekilmek
Kim istiyor meydanlara dökülmek
Sandıktan çıkanlar esnaf gidiyor
***
Tatilsiz koşturduk onsekiz saat
Kim derdi ki esnafı sokaklara at
Ne sayfiye gördük, ne işte rahat
Hizmetten bıkanlar esnaf gidiyor
***
Elektrik yakar, mazotum artı
Birinci planda kredi kartı
Avrupa Birliği, masal ve abartı
Çana ot tıkanlar, esnaf gidiyor...
Fevzi Okumuş

küpe
Gelecekte bizi nelerin beklediğinin en iyi falcısı, geçmişte başımıza gelenlerdir.
J.Sherman

fıkra
Kira ödemesi

Ev sahibi, bir akşam kiracısı genç ve güzel kadının kapısını çaldı:
"Kirayı almaya geldim. Eğer bugün vermezseniz, derhal evimden çıkın..."
Genç kadın hayretle baktı ve sordu:
"Neden?"
Sonra devam etti: "Geçen hafta da çıkmamı söylediniz. Sonra beraber gezmeğe çıktık. Akşam ayrıldığımız sırada ise 'Vallahi bu gezimiz güzel oldu. Üç aylık kira bedelini peşin ödediniz' diyen siz değil miydiniz?"


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA