• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Efsanelerin gecesi başka olur ERKİN USMAN

Efsanelerin gecesi başka olur

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.04.2012, 00:00
Karşıyaka'nın sembol futbolcuları alınmasınlar ama yeşil-kırmızılı kulübün Avrupa'ya açılan penceresi futbol değil, basketbol...
Futbolda Balkan Kupası sınırlarının ötesine geçilemezken, potalarda Karşıyaka Avrupa'nın tanıdığı, yeşil-kırmızılı bayrağın Avrupa kupalarında dalgalandığı devrelere sık sık rastlıyoruz ve rastlamayı da sürdürüyoruz. Bu sezon hem ligi hem de Avrupa Challenge Kupası'nı birlikte götürerek aldığı başarıları takdirle izliyoruz, devamının geleceğine de inanıyoruz.

BİR KOLTUKTA İKİ KARPUZ
Tabii İzmir'in "Pota Kralı" Kaf-Kaf'ın övünç ve gurur duyacağı en önemli tarihi olay, 1986-1987 sezonunda hem Deplasmanlı Lig Şampiyonu olması, hem de Cumhurbaşkanlığı Kupasını kazanmasıdır. İşin güzel tarafı kadrodaki tüm oyuncuların, iki Amerikalı Melvyn Davis ile Pat Wiley dışında tamamen altyapıdan yetişmesi ve forma giymesidir. Tuğrul Taşkıngenç, Cihangir Başaran, Murat Aşkın, Birtan Saka, Nihat Mala (şimdi Pınar KSK (A) takımının menajeri), Suat Olca, Ediz Baksı, Necmi Mısırlıoğlu (merhum, Ziya Uyanık ve Kaan Dağdelen yuvadan yetişen şampiyon yıldız oyunculardır).

ALTYAPI ÖRNEK OLDU
İbrahim Koç, Karşıyaka'da başarılı, aynı zamanda çok şanslı bir başkandır. Çünkü futbolda Birinci Lig'e çıkış ve basketbol takımının zafer yılları onun başkanlığında gerçekleşmiştir. Tabii basketbol şubesinin özerk yönetim biçiminde, Ateş Özerk'in başkanlığında, Baha Eğinlioğlu, Seyhan Evlioğlu, Suat Toraman, ekibinin de basketbol takımının 1986-87 sezonunu muhteşem bir performansla kapamasını sağlamıştır.
Karşıyaka'nın altyapıda gerçekleştirdiği reform, Türkiye'de basketbolda ne kadar ünlü takım varsa hepsi tarafından kopya edildi. Sembol basketbol adamları Yalçın Granit ile Rüştü Yüce İzmir'e gelerek günlerce altyapı modellerini incelediler, bunu İstanbul ve Ankara'ya taşıdılar. Efes Pilsen ve Ülker de (O zaman lige Ülker olarak katılıyordu) basketbol patlamasını KSK'den esinlenerek gerçekleştirmişlerdi.
Yıllar su gibi akıp gidiyor. Karşıyaka'nın çifte kupa zaferinin üzerinden dile kolay tam 25 yıl geçmiş, sanki dün gibi...

ŞAMPİYONLARA YAKIŞTI
Basketbol duayeni o devrin şube başkanı Ateş Özerk, o büyük başarıyı taçlandırmak için güzel bir girişimde bulundu, Karşıyakalıları Pasaport'taki Kordon Otel'de Bonjour Restoran'da topladı. Bu gecenin orada yapılmasının özelliği, Karşıyaka'nın tüm maç öncesi yemeklerini Bonjour'da yemesi ve uğurlu gelmesi dileğiyle arkadan su dökülerek uğurlanmasıydı.

BASKETBOLA İLGİ BAŞKA

Karşıyaka'nın basketboldaki eski başkan, yönetici, teknik adam efsanelerini 25 yıl sonra Kordon Otel'de yeniden buluşturduğu geceye katılım irnanılmaz düzeydeydi, Karşıyakalılar salona sığmadı. Gecede altyapıya 15 bin lira kaynak sağlandı. Açık arttırma ile satılan oyuncuların imzaladığı formayı, eski başkanlardan Cenk Karace 12 bin lira ödeyerek aldı, dönemin topu ise mevcut basketbol yönetiminde yer alan Hasan Ceylan tarafından 6 bin 300 liraya satın alındı. Gecede masraflar çıktıktan sonra altyapıya 15 bin lira kaldığı açıklandı. Ateş Özerk, "Altyapımızın değeri ortada. 25 yıl geçmesine rağmen hala birlik ve beraberlik içindeyiz. Türkiye'de yeni bir dönem başlattık. Dileğimiz Karşıyaka'nın özkaynaklarıyla ikinci bir zafer çıkışı yaşaması" diye konuştu.

TAHİR ABİ FAKTÖRÜ
Karşıyaka'nın basketbol vefa gecesinin en renkli siması hiç şüphesiz, 88 yaşındaki Divan Kurulu Başkanı Tahir Türetken'di. Türetken "Çok yaşa Kaf-Sin-Kaf" nidalarıyla herkese Karşıyaka Marşı'nı söyletirken, ortalık, "Şampiyonluk etken Tahir Türetken" sesleriyle inledi. Geceye, eski başkanlar İbrahim Koç, Hasan Denizkurdu, Yılmaz Temizocak, Seyhan Evlioğlu'nun yanı sıra, Fatih Diniz, Ateş Özerk, Sezgin Çubukçu ve Basketbol Milli Takımımızın eski menajeri Doğan Hakyemez de konuk olarak katıldı. Pınar Karşıyaka A Takımının da hazır bulunduğu gecede takım kaptanları Jovo Stanjevic ve Mire Chatman, yeşil-kırmızılı ekipte bulunmaktan çok mutlu olduklarını ve play-off'ta ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. İstanbul'da yaşayan Karşıyakalı sanatçı Tuğba Özerk de geceyi renklendirirken Risus orkestrasının solisti Ebru Yönter'in söylediği şarkılar renk kattı. Ne diyelim; Karşıyaka Basketbol Takımı'nın nice başarılarına... Ama başarının anahtarının altyapıya daha çok önem vermekten geçtiği bilinciyle...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA