• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Büyük resim ne? ERKİN USMAN

Büyük resim ne?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.08.2012, 00:00
Güncel konuları konuşan Bostanlı'daki Tayar Ağa sakinleri, "Suriye ile savaş olur mu?" görüşünü tartışıyorlar. Her kafadan bir ses çıkarken, gazeteci, CHP'nin "Karanlıklar Prensi" Ahmet Kadıbeşegil "Bir dakika beyler" diyerek araya girdi ve konuyu şöyle özetledi:
"Herkes büyük resimden bahsediyor. Büyük resim ne? Bildiğim kadarı ile olayı şöyle özetleyeyim. Bunu bir film olarak görürseniz, iki yönetmeni var. Biri Amerika diğeri Rusya... Amerika 1970'li yıllarda, 2050'ye kadar çizdiği enerji stratejisi çerçevesinde sadece Ortadoğu'daki değil, Orta Asya'daki enerji kaynaklarını kontrol edebilecek bir yapı oluşturma programını öngördü. Bu strateji, Ford, Carter, Bush dönemlerinde ABD'nin ileriye dönük en önemli hedefi oldu.
Buradaki olay İsrail, Ürdün, Kürdistan-Ermenistan hattı kurarak enerji hat ve kaynaklarını kontrole almaktı. Soğuk savaş döneminde İran, Suriye ve Irak'ta Talabani'yi arkasına alan Rusya buna engel oldu. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra eli zayıflayan Rusya'ya karşı, Amerika Irak'a girerek bu hattın ilk adımını attı. Şimdi Suriye'deki gelişmelerle Kürdistan'ın temellerini sağlamlaştırmaya çalışıyor. Buna karşı Rusya, gerek kendi enerji kaynaklarını gerekse Çin ile birlikte kurduğu enerji kaynaklarını korumak için Çin, Hindistan, Brezilya, Venezuella ve İran'ın birlikte kurduğu Şanghay beşlisinin de desteğini alarak bunu önlemek ve gücünü göstermek istiyor.
Bugünkü enerji kaynaklarının yerini alacak yeni bir ürüne kadar bu çıkar çekişmesi
kıyasıya süreceğe benziyor. Şanghay beşlisi, ekonomik açıdan dünyada etkinliğini giderek artırırken,
Suriye'yi şekillendirme çabaları sürecektir.
Filler çarpışıyor, yönetmenler gününe göre aktör belirliyor. Kimin Amerika'nın stratejik ortağı olduğu bir süre sonra Sevr anlaşması tartışılmaya başlandığında anlaşılacak. Olayın özü budur, büyük resim budur..."

çimen'den
Olimpiyatlar ve Foça
2012 Yaz Olimpiyatları resmi olarak açıldı. Londra'da başlayan olimpiyatlarda, çok uzun bir aradan sonra bu yıl ilk kez birlik ve bütünlük teması işlendi. Zamanla yapıldığı ülkenin gövde gösterisine dönüşen açılış seramonileri, Pekin'de doruğa ulaşmıştı. Bu yılki tema ve işleniş şekli de merakla bekleniyordu.
***
Meşhur olimpiyat ateşini kim yakacağı sorusunun cevabını son ana kadar gizleyen İngiltere, tüm dünyaya birlik mesajları verdi. Geleceğin olimpiyat şampiyonları olacağı umut edilen yedi genç, tüm dünyanın bayrakları ile birlikte hazırlanan bir sistemle olimpiyat ateşini yaktı. Böylece sadece tek bir kişi değil, her ülkenin katkısı sağlanmış oldu.
Türkiye, bu yıl olimpiyatlara rekor sayıda isimle katılıyor. 16 branşta, 66'sı kadın, 48'i erkek 114 sporcu ile oyunlarda rol alıyor. Atıcılıkta 5, atletizmde 33, voleybolda 12, basketbolda 12, yüzmede 6, yelkende 5, badmintonda 1, bisiklette 3, boksta 6, cimnastikte 1, güreşte 13, halterde 9, judoda 2, masa tenisinde 2, okçulukta 1, teakwondoda 3 sporcumuz bu yıl ülkemiz için yarışacak.
Yüzmedeki temsilcimiz Derya Büyükuncu 6'ncı kez olimpiyatlara katılarak, şimdiden bir rekora imza atmış oldu. Yelken branşında mücadele edecek Deniz ve Ateş Çınar kardeşler de İzmir Foça'dan... Pekin Olimpiyatları Yaz Oyunları'nda 24'üncü gelen ekip, Barselona'da gerçekleşen Dünya Şampiyonası'nda 23'üncü olunca, olimpiyatlara katılmaya hak kazandılar.
Çimen Erengezgin

laflama
* İletişimde vergi oranı çok yüksekmiş. Karımla kaynanamın konuşmaları sayesinde doluyor Maliye'nin kasası.
* İnsan çok sıkışır da, bir tuvalet bulamazsa "hela-k" olur yani.
* Ben de boğa gibi olurum, kırmızı şortlu bir hatun görünce.
* Bu devirde dayın olacak, örneğin kabadayın.
* Onu bunu bilmem, feministlere beylik laflar etmeyeceksin ağa...
* O söz şöyle değişti. Parayı veren düdük makarnayı yer.
İbrahim Ormancı'dan

küpe
Kusurlar hiçten doğar, ama kusurlar "hiç" değildir.
Michel Angelo

günün fıkrası

Bu kadarı fazla

Adamın biri arkadaşına heyecanla anlatıyordu:
"Saray Sineması'nda müthiş bir film oynuyor. Bomba gibi bir sarışın kız evine griyor. Pencereden soyunduğunu seyrediyorsun. Cekedini, etekliğni çıkartıyor. Başlıyor kombinezonunu çıkarmaya. Onu da bir köşeye atıp sütyenini çözeceği sırada pencerenin tam önünden güldür güldür bir tren geçiyor, birşey göremiyorsun. Tam beş gündür üst üste seyretmeye gidiyorum bu filmi..."
"Peki neden?"
"Canım bakarsın bir gün tren rötar yapar belki..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA