• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tam zamanı şimdi ERKİN USMAN

Tam zamanı şimdi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.08.2012, 00:00
Güneydoğu sınırlarımızda gelişen olaylar, içeride çözümleyemediğimiz "Kürt sorunu"nu bir kez daha gündeme getirdi.
Sorunun çözümü için neler yapılması gerektiği her yerde konuşuluyor.
CHP'nin "Karanlıklar Prensi" Ahmet Kadıbeşegil, aralarında Prof. Gökhan Çağatay, Doçent İbrahim Etkin, Prof. Dr. Ahmet Yücekök'ün de bulunduğu bir ortamda "Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. 1989'da Fuat Atalay ve Deniz Baykal'ın hazırladığı raporun uygulanmayan görüşlerinin hayata geçirilmesi önemli bir adım olur" diyor.
Karanlıklar Prensi, Kürt sorununun dar, sekter, tek boyutlu toplum çağrışımları yapan üniter devlet anlayışı yerine, gönüllü demokratik çoğulculuk anlayışı ile çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, diğer faktörleri şöyle sıralıyor:
* Kimliği ne olursa olsun, hangi dili konuşursa konuşsun, kendini bu ülkenin yurttaşı olarak kabul eden herkes, her alanda eşit haklara sahip olmalı, eşitsizlikler giderilmelidir.
* Farklı etnik kökenden gelen toplulukların kendi kimlik ve kültürlerini yaşatmaları ve geliştirmeleri demokrasinin özünü oluşturan evrensel ilkelerindendir.
* Doğu ve Güneydoğu'da durma noktasına gelen ekonomiyi kısa sürede canlandıracak, bölgeler arası eşitsizlikleri asgariye indirecek, sosyal bunalım noktalarına ulaşan işsizlik sorununu belirli boyutlarda tedricen çözümleyecek politikaları hızla uygulamaya geçirmeliyiz.
* Bir yıl içinde iki yüzbin kişiye üç yıl süreyle asgari ücret düzeyinde geçici istihdam olanağı sağlayacak projeleri uygulamaya koymalıyız.
* Doğu ve Güneydoğu'da doğal ve beşeri kaynakları değerlendirecek yeni üretim projeleri, özel fonlar tahsis edilerek devlet eliyle yöreye taşınmalıdır.
* Duran ve atıl duran tesislerin işletilmesi ve ekonomiye kazandırılması için özel projeler uygulamaya başlanmalıdır.
* Öncelikle GAP yöresinde başlatılmak üzere, adil, etkin kooperatifçiliğe dayalı bir toprak-tarım reformu yaşama geçirilmelidir.
* Küçük üreticiler, esnaf ve zanatkarlara mal ve hizmet üretimini teşviğe yönelik yoğun destek verilmelidir.
* Sınır ticareti açılmalı, meralar canlandırılmalı, mera besiciliği faizsiz kredi ile özendirilmelidir.

kentten
Maydanoz keyfine var mısınız?

Yaz sıcaklarının bastırdığı şu günlerde Maydanoz isimli mizah dergisi Ağustos sayısıyla yine karşınızda! Geniş yazar-çizer kadrosuyla 8. sayıyı geride bırakan İzmir'in gülen yüzü Maydanoz'da yazılarıyla; İbrahim Ormancı, Zeynel Kozanoğlu, Görkem Çakın, Cengiz Karakuş ve Özkan Dilek var.
Karikatür ve köşeriyle; Oğuz Gürel, Murat Yılmaz, Cemil Açıkkol, Levent Dağaşan, Cemalettin Güzeloğlu, Taner Sarıçam, Mehmet Tevlim, Lütfü Çakın, Mustafa Yıldız, Murat Asın, Halil İbrahim Yıldırım, Hüseyin Haldun Civlez, Eray Özbek, Osman Yavuz İnal, Deniz Dokgöz, Murteza Albayrak, Aytur Şahinbay, Abidin Köse, Bayram Bağcı, Sadık Öztürk, İ. Serdar Sayar, Önder Batkan, Enis Sarıtuç, Onur Çalışkan, Altan Özeskici, Saadet Demir Yalçın, Özhan Mercan, Çağla Gayretli, Mehmet Özdemir ve Barış İnan bulunuyor.
Amatör çizerler ise şunlar: Pınar Angı, Eda Dinçer, Kerem Uğurlu, Elif Naz Çelik, Gizem Korkmaz, Mine Süllü, Ece Arık, Hilal Bay, Gizam Kaval ve Menekşe Paralı.
Kitapçılarda bulabileceğiniz derginin kapağını Türk karikatürünün usta çizeri Şevket Yalaz'ın karikatürü süslüyor.

küpe
İzdivaç, insanın ya başına taş bağlar, ya da başına taç giydirir.
Ahmet Mithat

günün fıkrası
Kapatsana

Temel otobüs içinde cep telefonu ile konuşuyordu.
Şoför uyardı:
"Kardeşim, telefonu kapatsana. Otobüsün her tarafındaki uyarıları görmüyor musun?"
Temel:
"Görüyorum ama uyarılardaki tüm telefonlar kapaklı. Benimki ise kapaksız. Bu demektir ki, kapaksız telefonla görüşebilirim."
Mestan Şakrak'tan...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA