• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’deki göçmen oylar ERKİN USMAN

İzmir'deki göçmen oylar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.03.2013, 00:00
Kordon İşadamları Derneği'nin sempatik Başkanı Ömür Şanlı'nın CHP'den ayrılıp AK Parti saflarında yeralması bir süre daha konuşulacak gibi.
Öyle ya, hem Kordon İzmir açısından önemli bir merkez. 30 bine yakın insan çalışıyor. Hem de Ömür Şanlı, göçmen kökenli bir isim.
Bir süreden beri AK Parti'nin göçmen kökenli seçmenler üzerinde etkin çalışmalar yaptığı biliniyor. Ömür Şanlı da bir yandan "Rakıların Efendisi" olarak kamuoyuna AK Parti- İzmir buluşması anlamında farklı bir mesaj verirken, bir yandan da kimliği nedeniyle İzmir'in neredeyse yarısını oluşturan seçmene de ulaşma anlamı taşıyor. Çünkü Ömür Şanlı'nın Selanik göçmeni kimliği ile Türk-Yunan ilişkilerinin gelişimi için de çaba gösterdiği biliniyor.
Yani öyle bir transfer ki, yağla bal! Hem göçmen seçmene selam hem de Kordon esnafı kanalı ile İzmir'e selam ve yola devam!
Bu konu CHP kanadında da çok konuşuluyor. Özellikle Kordon esnafının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile çeşitli tartışmalarına tanık olanlar, bundan sonrası için de farklı senaryolar yazıyor. Kimileri "Ömür Şanlı'nın transferi hiçbir şeyi değiştirmez" derken, kimileri de göçmen kökenli seçmeni fazla dikkate almayan CHP'nin daha dikkatli olması görüşünde.
Bu anlamda CHP'nin elinde önemli bir koz var, Konak'ın 'Türkiye'nin en başarılı Belediye Başkanı' unvanı da alan devlet deneyimli Başkanı Hakan Tartan. Hem göçmen politikasında etkin hem de mütevazı kimliği ile çok seviliyor. Özellikle yüz binlerce Bulgaristan göçmeninin özlük haklarını çözümleyerek ilk emekli maaşlarını genç bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak 56. Hükümet'te dağıtması hala bir efsane gibi dilden dile dolaşıyor.
Her göçmen buluşmasının 'ağır topu' Hakan Tartan. Ve yüz binlerce göçmen gelişmeleri dikkatle izlemekte. Bakalım CHP bu silahı iyi kullanabilecek mi? Birlikte göreceğiz.

hayattan
Üzümün başkentinden

Sarıgöl, yörük kültürünün egemen olduğu bir kasaba. Nüfusu 14 bin olan ilçe, köyleriyle birlikte (30 köy) 36 bin 500 kişiyi barındırıyor.
Yıllar önce coşkulu kalabalıkların katıldığı deve güreşleriyle ilgi çeken Sarıgöl'de uzunca bir süre bu etkinliğe ara verilmişti.
Geçtiğimiz pazar günü yeniden organize edilen bir deve güreşine tanık olduk.
4 bin kadar Sarıgöllü akın akın Dallas Vadisi'ne gelmişti. Ellerinde her türlü piknik malzemesiyle...
Çünkü, eski bir Türkmen geleneğine göre birlikte yemek, birlikte içmek, birlikte eğlenmek Sarıgöllünün genetiğinde vardı. Deve güreşi belki de işin bahanesiydi ama bilinen bir gerçek de şuydu ki deve güreşleri Sarıgöllü için yaşatılan en büyük kültür-spor etkinliğiydi.
Bu yılki deve güreşlerini Trakya'dan bile izlemeye gelenler oldu. Örneğin Rumeli TV çekimdeydi.
Dördüncü geleneksel deve güreşinin Sarıgöllü için apayrı bir önemi şu: Deve güreşinden elde edilen gelir, yardıma muhtaç öğrencilerin barınmalarını temin etmek amacıyla yurt yapan Sarıgöl ve Köyleri Eğitim-Kültür Derneği'ne bırakılıyor. Emekli öğretmen Mustafa Öncü başkanlığındaki bu dernek harıl harıl çalışıyor, Sarıgöllü de bir bilet alacağına örneğin iki bilet alıyor. Her şey öğrenci yurdu için...
Belediye de elinden gelen katkıyı vermeye çalışıyor. Kısaca, Sarıgöllü, evlatları için didinip duruyor. Bu konuda Sarıgöl dışından da bağışlar bekliyorlar.
Sarıgöl ilçesi, üç kütüphanesinde 25 bin kayıtlı kitabıyla da bir kültür ilçesi.
Belediyenin çalıştırdığı Tufan Erbarıştıran Halk Kütüphanesi (15 bin kitap), Kültür Bakanlığı'nın İlçe Halk Kütüphanesi (7 bin kitap) ve Tırazlar köyündeki 3 bin kitaplı Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphanesi...

küpe

Dostluğun kolları, birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayacak kadar uzundur.
Montaigne

günün fıkrası
Hay Allah!

Küçük Mine ağabeyine, "Ağabeyciğim, ödevim çok zor. Bir beşgenin alanını bulacağım. Ne olur bana yardım et" dedi.
Ağabeyi ters ters söylendi:
"Hay Allah... Benim zamanımda da ararlardı. Hala bulamamışlar mı?"



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA