• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Müze gibi kahvehane ERKİN USMAN

Müze gibi kahvehane

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.05.2013, 00:00
Girit kökenli bir ailenin kızı olan Hamide Hanım, 1925'te Bornova'da doğuyor. Gün geliyor, Bodrumlu ve ziraat yüksekokulu mezunu Cemil Önder ile tanışıp evleniyor. Aynı zamanda keman, ut ve cümbüş çalıyor. Cemil Bey de ona keza, udu konuşturuyor adeta. Hamide Hanım şiire ve edebiyata da meraklı. Doğumundan bu yana yaşadıklarının ve ailesinin izini sürerek Girit'e kadar uzanıp kişisel tarihini kaleme aldığını ve torununa teslim ettiğini biliyoruz. Bakalım bu anılar ne zaman kitaba dönüşüp okurlarıyla buluşacak? Bekleyip göreceğiz.
* * *
Ailenin Türk Sanat Müziği'ne olan aşkları çocuklarına da yansımış olmalı ki Neval çok güzel şarkılar söylüyor. Bornova'da sazlı sözlü muhabbetlerde yer alıyor. Korist ve solist olarak. Hasan da klavye ve gitar, Bülent'te ut-cümbüş ve klavye, torun olan Muammer ise klarnet çalıyor.
Önder ailesi çeyrek yüzyıl kadar Salihli'de yaşadıktan sonra Karşıyaka'ya yerleşiyor. Bahçelievler'e... O yıllarda Bahçelievler'de henüz bir kahvehane bile yok. İlk kahve 1994'te açılıyor. Oğul Bülent bu kahveye takılıyor. Udi-piyanist olarak programlar yapıyor ve Bahçelievler'de isim yapmaya başlıyor.
* * *
Petkim'den emekli olunca da bu kahvenin işletmeciliğine soyunuyor. İlk işi kahvenin atmosferini değiştirmek oluyor. Bahçesini aktif hale getirip güzelleştiriyor.
Kıraathane kültürünü geliştirmek için mini bir kitaplık kuruyor. Çünkü müşterileri emekli devlet memurları. Okumaya ilgi duyan aydınlanmış insanlar. Ansiklopedi falan değil de öykü-roman ve şiir kitaplarıyla kurmuş kitaplığını. Her gün 4 gazete alıyor.
Salihli doğumlu Bülent koyu bir Karşıyaka Spor Kulübü taraftarı. Müzisyenliğinin yanı sıra antikacılığa da ilgi duyan ince ruhlu biri. Her pazar üşenmeden bit pazarlarına gidip hoşuna giden antika eşyaları alan ve evini antikacı dükkanına çeviren biri. Zamanla öyle çok antikaya sahip oluyor ki, evi almaz olunca bunların bir bölümünü çaresiz kıraathanesine taşıyor, Dem Cafe'ye... 1200 parça antikasıyla Dem Cafe'yi adeta kıraathane müzesine çeviriyor. Müzisyen olduğu için de zamanla 100 bin şarkılık bir müzik arşivi oluşturuyor. Türk Sanat Müziği dinlemek isteyen için bulunmaz bir adres. Ne ararsan var.
* * *
Bunlarla da yetinmemiş, 2009 ve 2011 yıllarında da iki kez tavla turnuvası düzenlemiş. Bu yıl da üçüncüsünü düzenleyecek. Bodrumlu Yüzbaşıoğulları'ndan ziraatçı Cemil Bey'in oğlu Bülent'in Dem Cafe'si, bizi biz yapan toplumsal kültürümüzün değerlerini bir araya getirmiş, semtin insanlarına dünü-bugünü yaşatıyor. Kendileri de imrenilecek bir sevgi yumağı halinde anne-oğul-gelin ve torunlarla birlikte yaşıyorlar.
Dem Cafe sadece bir kıraathane değil, aynı zamanda bir müze... Kadın müzesi, oyuncak müzesi, mask müzesi, karikatür müzesi vs. olur da kıraathane müzesi olmaz mı! Olmuş bile.
Gidin görün, hak vereceksiniz bize. Hatta adını bile değiştiresim geldi çayımı yudumlarken: "Bülent Önder Kıraathane Müzesi!"
Hemen şurada, çok yakınımızda!
İletişim:
Bülent Önder: 0542 2676277 - 0530 0412336

küpe

Zaman, fena şeyleri olduğu kadar, iyi şeyleri de alır götürür.
G. Verga


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA