• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

İktidar eleştirisi

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.12.2010, 00:00
Kılıçdaroğlu'nun önceki gün yapılan kurultay konuşmasının, 22 Mayıs Kurultayı'nda yaptığı konuşmadan bir anda dikkat çeken farkı, bu kez doğrudan Başbakan Erdoğan'ı hedef almamasıydı. Daha çok eleştirilerini Ak Parti ve hükümet üzerinden yaptı Kılıçdaroğlu. Bunu bir siyasi taktik olarak mı benimsedi, yoksa önceki günkü Mevlana'yı anma törenlerindeki manevi atmosferin kurultaya izdüşümü müydü, bilemiyorum ancak yine de Ak Parti hakkında az şey söylemedi CHP lideri.
Mesela yolsuzluk vurgusunu sıkça yaptı. Hatta konuşmasının bir yerinde, "Kendi çetelerini kurdular" şeklinde ağır bir suçlama da yer aldı. Hükümete dönük suçlamaları genel bir "yolsuzluk" parantezinde değerlendiren CHP lideri, konuşmasında somut olaylara yere vermedi. Örneğin, Kayseri Belediyesi ile ilgili iddialar üzerinde durmadı. Hükümetin daha çok özgürlük konusundaki kusurlarını ve tabii bu arada öğrenci olaylarında polisin tavrını dile getirdi.

İKTİDAR VAATLERİ

Konuşmasında, kaynağını ve nasıl gerçekleştireceğini söylemese de, bir çok vaat sıraladı Kılıçdaroğlu. Gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği şeylerin bir ortak özelliği var. Bu vaatlerin hepsi geniş kitlelerin gündelik hayatını ilgilendiren hususlar. Bu yaklaşımın CHP'nin halka, kitlelerle dayanarak iktidar arayışı stratejisine uygun olduğunu düşünmek mümkün. Örneğin, aile sigortası, işsizlik sigortası, yoksullukla mücadele, öğretmen atamaları, YÖK'ün kaldırılması, harçların kaldırılması, yüzde 10 barajının kaldırılması, önseçimle milletvekili adayının seçilmesi, parti içi demokrasi sözü gibi konu başlıkları etrafında sıraladı vaatlerini.

İSYAN ÇAĞRISI
Pek çoşkulu bir konuşma yapmadı Kılıçdaroğlu. Ancak, konuşmasının belli bölümlerinde söylemine kattığı şiirsel sözler, heyecanlanmaya hazır kalabalığı coşturdu. Bir kere hakimlerden memurlara, işçilerden işadamlarına kadar herkesi isyana çağırdı.
"Ekilir ekin geliriz,
Ezilir un geliriz,
Bir gider bin geliriz"
sözleri salonu coşturdu.
"Mustafa Kemal'in vasiyeti" ve "CHP'nin genetiği değiştirilemez" sözleri de, salonda benzer bir coşku yarattı.

BİNNAZ TOPRAK LİSTEDE

Parti Meclisi listesi açıklandı, listedeki isimlerden birisi de Prof. Binnaz Toprak. İyi bir araştırmacı olan Binnaz Toprak, Türkiye'de bir irtica tehlikesinin olmadığını araştırmalarına dayanarak iddia eden bir bilim kadını. CHP'de bundan böyle Binnaz Toprak olacaksa, bu demektir ki Necla Arat, Nur Serter ve Canan Arıtman gibi kadın siyasetçiler olmayacak. Binnaz Toprak'ın CHP'de yer alması başlı başına önemli bir gelişme.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA