• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Çekin elinizi kadınların üzerinden

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.12.2012, 00:00
Yarın kadın girişimciler ve girişimci olmak isteyen tüm kadınlar için çok önemli gördüğüm bir seçim var. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, başkanını seçecek. Hayli çekişmeli bir ön seçim yapıldı 10 gün önce ve 14 kişilik icra komitesi üyeleri belirlendi. Aslında 17 üye olması gerekiyordu ancak; Tire Ticaret Odası, Ödemiş Ticaret Odası ve Ödemiş Ticaret Borsası, kadın üyelerini bildirmediğinden seçim yapılamadı ve 3 üye eksik kaldı. Kurulduğu dönemde pek ilgi gösterilmeyen ve erkek egemen olarak kabullenilen oda ve borsalardaki kadın üye sayılarının azlığı sebebiyle pek kaale alınmayan Kadın Girişimciler Kurulu'na, bu kadar kısa süre içinde ilginin ve verilen değerin artması, 17 kişilik icra komitesine 30 kadının aday olması, bence çok önemli bir gösterge idi. Neden kurulduğu dönemde ilgi azdı diyorum? Çünkü; TOBB, her ile oda ve borsaların meclis üyeleri kadar kontenjan ayırdı ve bu kapsamda İzmir'de aslında 561 üyenin olması gerekirken, bu sayı 3'te 1 oranında, yani 175'te kaldı. Ayrıca kurulun yüzde 10'u kadar da öğretim üyesi, öğrenci, oda üyesi olmayan kadınların da temsiline karar verildi. Ama bu da yine istenilen boyuta ulaşamadı henüz.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK
Henüz diyorum ama bırakın ulaşmayı, beklenenin çok üstünde bir katılım olacağına inancım tam yeni dönemde. Dediğim gibi, geçen seçimde kadın üye arayışına çıkan girişimci kadınlar, bu seçimde seçilecek üyenin iki katı kadar aday sayısına vararak bu hedefini ve hevesini şimdiden ortaya koydu.
Şimdi sıra, yarınki Kurul Başkanlığı seçimi veya İcra Komitesi Başkanlığı seçiminde. Başkan 1 kişi olacak ama burada da aday 1'den fazla. Koordinatör oda olarak İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) 4, İzmir Ticaret Odası'nın 3 ve EBSO'nun 2 temsilcisi var iken diğer odalar 1'er kadın üyeyle komitede. İTB'den Zeliha Toprak, Aynur Tartan, Işıl Nişli ve Sonnur Kırmızıoğlu, İTO'dan Aysel Öztezel, Betül Elmasoğlu ve Gönül Altınkapı, EBSO'dan Seza Yorulmaz ve Berkay Eskinazi, Bergama Ticaret Odası'ndan Gonca Harman, Selçuk Ticaret Odası'ndan Tijen Aras, Torbalı Ticaret Odası'ndan Handan Genç, Menemen Ticaret Odası'ndan Buket Pişkin ve Aliağa Ticaret Odası'ndan Gözde Saka yeni dönemde İzmirli kadın girişimcilerin öncüsü ve önderi olacaklar.
Ve yarın da bu önderlik sürecindeki liderlerini seçecekler. Birden fazla aday çıkması bence rekabetin güzelliğidir ama bölünmüşlük görüntüsü vermek istenilmiyor anladığım kadarıyla. Bugün de İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Koordinatör odanın başkanı olarak tüm icra komitesi üyesi kadınlarla bir araya gelip bunu konuşacak. Benim buradan bir çağrım var, gelin dönüşümlü başkanlık sistemini uygulayın hanımlar. 4 yıllığına seçilecek başkanlığın ilk yarısında bir isim, diğer yarısında başka isim başkanlık yapsın ve tüm oda ve borsalara da örnek olsun bu uygulamanız...

SİYASETÇİ KARIŞMASIN

Şahsım ve gazetem adına her zaman girişimci kadının yanında olduğumu cümle alem biliyor. Üreten kadın, erkekler alınmasın ama yarının Türkiye'sinin garantisidir. Bu yüzden küçük-büyük demeden ekonomik özgürlüğünü kazanma yolunda yola çıkan, çıkmak isteyen tüm kadınlar benim baştacımdır. Ve dediğim gibi TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nu bu anlamda çok önemsiyor ve destekliyorum. Örgütlü toplum her zaman daha ileriye gitmeye mahkum ve mecburdur çünkü. Örgütlenmek güç katar, yeni projeleri, yeni olanaklarla daha kolay hayata geçirmeyi sağlar ve girişimci ruh taşıyan kadınların da önü açılır.
Buraya kadar herşey güzel, şimdi gelelim yazımızın başlığındaki 'çekin elinizi' çağrımıza...
Öncelikle sözüm erkeklere...
Beyler; hele ki girişimci kadınların örgütleriyle (ticaret odası, borsalar ve sanayi odalarıyla) ilgisi ve ilişkisi olmayan beylere sesleniyorum. Size ne kadın girişimcilerin seçeceği başkanlarının kim olacağından. Hele bir isim var ki, onu çok ama çok ayıplıyorum. Sizin işiniz siyaset sayın bey... Gidin siyasetinizi ve yapmanız gereken hizmetleri yapın. Ona buna ve hatta oy verecek kadınlara telefon açıp da, "Şu isim başkan olmasın" türünde konuşmalar ve imalar yapmanız yakışıyor mu size?
Sözün özü; bugün son iki gün ve iki gün boyunca kadınlar, işlerine sakın ola ki erkekleri karıştırmasın derim ben. Yukarıda saydığım 14 kadının her biri, bu işi ve başkanlığı, liderliği en iyi yapabilecek, her biri birbirinden değerli girişimci kadınlar. Siz ne dersiniz?

Yeni Asır'ın gücü ve otistik çocuklar

Cumartesi günü yazdım, o yüzden tekrara girmek istemiyorum. Anadolu Otizm Vakfı'nın yaptığı güzel işler, otistik çocuklarımıza yönelik hizmet yarışı ve cumartesi günü gönüllülerin en başında gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da bizzat katılarak yaptığımız okulun açılışı...
Benim kişisel yaşamımda en gurur duyduğum, en huzur bulduğum günlerden biriydi o gün. Ege-Koop Başkanı'ndan Güzelbahçe Belediye Başkanı'na, Vali Bey'den Bakan Yıldırım'a ve Sevgili Başkan Özfatura'ya kadar kürsüye çıkan herkesin otistik çocuklarımız için Yeni Asır'ın yaptığı katkıyı anmaları, kutlamaları beni ve bütün Yeni Asır ailesini çok gururlandırdı.
Ama işimiz bitmedi. Bundan sonra bir hedefimiz daha var. Bakan Yıldırım'ın da mikrofonda belirttiği gibi, Ege-Koop'un bağışladığı 2 milyon liralık arsa üzerine yapılacak otistik çocuklarımız ve ailelerinin eğitimine yönelik kampusün yapımı bundan sonraki hedefimiz. Küçük-büyük demeden hepimizin görevi, bu çocuklarımıza sahip çıkmak. Çok yakında yeni sürprizlerimiz olacak. Bekleyin...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA