• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

İzmir'i örnek alın!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2012, 00:00
Asuman Nardalı Tokuş, İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi, Kadın Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi...
Bütün bu görevlere bileğinin hakkıyla, çalışarak, mücadele ederek geldiğini söylüyor ve bütün kadınlara "İstemeyin, alın!" önerisinde bulunuyor.
"İŞ Dünyasında Kadın" panelinde konuşan Asuman Hanım, önce kadınlara, sonra başta TOBB Başkanı olmak üzere tüm oda başkanlarına seslendi. Kadınlara çalışmak ve mücadele etmeyi öneren Tokuş şunları söyledi:
- Kadın Konseyi Başkanı olduğumda araştırdım; düzenli olarak odaya aidat ödeyen 87 iş kadını olmasına rağmen neredeyse hiçbiri odanın kapısından içeri girmemiş. Niye hakkımızı aramıyor, odanın bize sağladığı avantajlardan yararlanmıyoruz?
- Şu anda 276 üyeyiz. Meclis üyesinden fazlayız. Beraberce çok şey yapabiliriz. Önce kendimize güvenelim. Ezilen kadın, dayak yiyen kadın söylemlerini bir yana bırakalım. Bu iş böyle gitmiyor. Her dayak yiyen kadının başına polis dikemeyeceğimize göre güçlenmeli, kadını güçlendirmeliyiz.

İŞ İNSANI

- Karar mekanizmalarında çoğalmalıyız her şeyden önce. Biz yokuz hiçbir yerde. Siyasi partilerde yokuz, odalarda yokuz. Çekirdekten yetişmemiz lazım. Meclis üyeliklerinden başlayarak, içeriye girmemiz lazım.
- Ama yılmak yok. İlk seferde başarısız olunca çekip gitmek yok. Ben adaylığımı ilk koyduğumda seçilmedim, harcadılar beni. Küsmedim, çalışmaya devam ettim. Şimdi ben daha çokum.
- Ticaret odasına kayıtlı 276 iş kadınıyız. Konseyimiz var, ben başkanıyım ama yetmez. Daha fazlasını istemeliyiz. Ben kendimi iş kadını olarak değil, iş insanı olarak görüyorum.
- İş kadınları olarak, dernek başkanları olarak, bağlı bulunduğunuz odalara baskı yapın, yönetime girin ve sandalyeleri kapın.

TOBB'A MEKTUP
Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarına da çağrısı var; yönetimde daha çok kadına yer vermeleri...
- Bizim başkana teklif götürdüm, 'Bir dahaki seçimlerde her meslek komitesine en az bir kadını ilave etme kararı alalım.' dedim, oy çokluğu ile kabul edildi ama ben reddettim. 'Böyle bir konuda oy birliği olmalı' dedim ve bunun üzerine karar 'oy birliği' ile alındı. Bundan böyle her liste hazırlayan bir iş kadınını koyacak.
- Bütün odalara yazı yazdık. 'Biz bu kararı aldık, tüm odalar da yapsın' dedik. TOBB'a da yazdık. Rifat Hisarciklioğlu'ndan cevap bekliyorum.
Hükümetten beklentileri ise şöyle:
- Hükümetten de iş kadınlarına yönelik politikalar bekliyoruz. İş seyahatlerinde iş kadınlarına kontenjan açılsın. Ekonomiye katkıda bulunan kadınlar için ne politikalar üretiliyor. Bize teşvik verilsin, desteklenelim. Biz diğerlerini de alır kurtarırız. Mikro kredi yerine makro kredi verilsin.
- Mikro kredi de verilsin ama çoğu başarılı olamıyor, parası elinden alınıyor, borcunu ödeyemiyor, malını satamıyor. İş kadını desteklenirse, o kadınlar da çalışır, ürettiklerinin pazarı olur. Onlar üretir, biz satarız, herkesin işine gelir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA