• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Annesinin kızı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.10.2012, 00:00
Yeme içmeyle ilişkimiz annemizle başlar. İlk önce anne sütü, ardından onun yaptığı yemeklerle besleniriz. Onun yaptığı köfte, pilav, makarna, kek ve böreklerin tadı bir başka olur. İlk kurabiyemizi de onunla yaparız. Başka bir eve çıktığımızda da ondan yardım alırız. Mutfağa her girdiğimizde onu ararız, "Anne çorbayı nasıl yapacağım, pilava ne katacağım?" diye ona sorarız. Yıllar önce Sabah eklerinin başındayken, sevgili patronum -nur içinde yatsın- Ercan Arıklı ve Dinç Bilgin, "Gelin" dergisinin başarısının ardından bir yemek dergisi çıkarmamı istediklerinde, anne tariflerinden yola çıkmış ve "Sofra" dergisinin temelini anne reçeteleriyle atmıştık. Sofra'nın başarısı ortada. Sofra'dan sonra çıkan yemek dergisi ve kitaplarının haddi hesabı yok. Hepsinin yeri ayrı, hepsi çok önemli bir boşluğu doldurmaya yarayan kitaplar.

KADIN DAYANIŞMASI

Bunlardan biri de "Annesinin Kızı". Kaybetmekte olduğumuz, belki de hiç tatmadığımız yöresel anne tariflerinden oluşan bir kitap. Bir proje. Fikir ve tasarım, grafik tasarımcı Güler Sarıgöl Köymen'e ait. Projeyi kretaif direktör Zahide Özpelit ile birlikte gerçekleştirmişler. Kitapta yer alan illüstrasyonlar Gamze Aksoy Sürücü, grafik uygulama Begüm Oğuz, öykü derleme Benan Bilek tarafından yapılmış. Editör de Nil Yüzbaşıoğlu. Yani hepsinin annesinin kızları. Aktüel fotoğrafları da Güler ve Zahide çekmiş. Tek erkek, yemek fotoğraflarını çeken Tolga Yurdaer. Önsözü de Slowfood Türkiye Direktörü Sevgili Nedim Atilla ve Çiya Lokantaları'nın kurucusu Musa Dağdeviren yazmış.
"Annemin gönderdiği sıcacık sini pidesi o kadar lezzetliydi ki, bunu ondan başka kimsenin yapamadığı aklıma düştü. Bu düşünceyle, onun bizi mutlulukla büyüten lezzetlerini yaşatmalı ve paylaşmaya karar verdim" diyerek anlatıyor projenin ortaya çıkışını Güler Sarıgöl Köymen.

ÖYKÜLER VE TARİFLER

Projeyi daha önce duymuştum ama sahipleri ve kitapla Ayvalık Zeytinyağı Pazarı'nda tanıştım. Kristal yağlarının desteğiyle pazarda bir köşe açmışlar. Tel dolapları, içinde mutfak için gerekli annelerin yarattığı örtü ve önlüklerden oluşan malzemeler, ayraçlar, takvimler, posterler, defterler vs...
Güler, Karşıyakalı. Ödemiş'te doğmuş. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden mezun. Reklamcılık sektöründe çalışmış yıllarca. Yaklaşık bir yıldır bu projeyle ilgileniyor.
Kitabın birinci bölümünde Güler'in Birgi'de doğup büyümüş annesi Perihan Sarıgöl'den öğrendiği tarifler yer alıyor. İkinci bölümde Güler'in arkadaşlarının annelerinden aldıkları tarifler ve öyküler yer alıyor. Üçüncü bölümde de Ege sofrası, keyif sofrası.
Boyut tarafından yayınlanan kitabı bütün kitapçılarda bulabilirsiniz. Arkadaşlarınıza, dostlarınıza vereceğiniz güzel bir hediye olacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA