• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Bayram sofrası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.10.2012, 00:00
Bayramı evde geçirenler bayramlık alışverişlerini yapmış, yemeklerini, özelikle de tatlılarını hazırlamışlardır ama benden size bir-iki tarif. Hem de hem Osmanlı hem de günümüz mutfağından örneklerle. Tarifleri, 135 yıldır soframızda olan Komili'nin bu yıl şerefine hazırladığı "Saraydan Günümüze Komili İle Lezzetli Sofralar" adlı kitapçıktan aldım.
Yemek kitaplarının yeri ayrı ama ben mutfakta elimin altında olan kartlar veya küçük kitapçıklardan çok hoşlanırım. En çok sevdiğiniz tarifleri siz de kitapçık haline getirip raflarda saklayabilirsiniz. Veya beğendiğiniz tarifleri kesip buzdolabında magnetleyebilirsiniz.
Mesela bu tarifleri...

BAYRAM HELVASI
İlk tarif tatlı, adı "Helvay-i Sabuni". Malzemeleri şöyle; 1 su bardağı buğday nişastası, 1 su bardağı zeytinyağı- Riviera öneriliyor-, yarım kilo bal, yarım kilo badem, 2 su bardağı su.
Bademler iç badem olacak. Hazır soyulmuş da alabilirsiniz veya kendiniz sıcak suya koyup, kabuklarını soyacaksınız. Birkaç tanesini süslemek için ayırıp, kalanı iri parçalar haline getirerek ezin. Tencereye suyla nişastayı koyun, iyice karıştırın. İçine balı ekleyin.
Tarifte balı benmari usülü eriterek karıştırmak öneriliyor. Direkt de katabilirsiniz. Çok kısık ateşte kaşıkla devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Macunlaşmaya başlayıp, karıştırmak zorlaşınca, zeytinyağını azar azar ekleyip, yine devamlı karıştırarak iyice yedirin. Bademleri katıp, 2-3 dakika daha karıştırın. Helva sakız gibi olunca ocaktan alın ve helvayı bir tabağa boşaltın. Soğuduktan sonra bademle süsleyerek servis yapın.

KAĞITTA LEVREK
Kurban Bayramı'nda et yenir ama balık mevsimindeyiz. Vereceğim tarif levrekle yapılıyor. Günümüz mutfağından bir tarif. Başka balıklarla da denenebilir. Karar sizin. Malzemelerimiz (4 kişilik), 4 levrek, 4 diş sarımsak, 2'şer adet havuç, kabak ve kırmızı dolmalık biber, 4 adet defne yaprağı, 4 yemek kaşığı zeytinyağı (sızma önerilir), tuz, nane, karabiber.
Balıkları fileto olarak ayıklatın. Yağlı kağıda yerleştirin, karabiber ve tuzu serpin. Sebzeleri ince ince doğrayıp, üzerine yerleştirin. Defne yaprağını koyun, zeytinyağını üzerinde gezdirin. Kağıdı sıkıca kapatıp, önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin. Sonra da afiyetle yiyin.
Hepinize mutlu, huzurlu ve sağlıklı bayramlar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA