• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

CHP'nin Alemdar vakası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2010, 00:00
Osmanlı tarihine meraklı olanlar bilir. Alemdar Mustafa Paşa halk arasında "Gavur Padişah" olarak anılan II. Mahmut'u, yeniçerilerin elinden alıp, tahta oturtan adamdır. II. Mahmut, Paşa'ya olan diyet borcunu onu sadrazam yaparak öder. Ancak yeniçeriler kendileri için tehdit olarak gördükleri Paşa'yı ortadan kaldırmaya kararlıdır. 15 Kasım 1808 gecesi büyük isyan patlar. Binlerce yeniçeri, Paşa'nın konağını sarar. Son ana kadar II. Mahmut'tan yardım gelmesini bekler Paşa. Ancak o yardım gelmeyecektir. Padişah canını kurtaran, üstüne kendisini tahta oturtan Paşa'nın kalemini kırmıştır bir kere. 200 yıl sonra benzer bir trajedi CHP'de yaşanıyor. Paşa'nın yerinde Gürsel Tekin var. Partiyi varoşlarla barıştıran, İstanbul'da hayal bile edilemeyen oy oranına taşıyan oydu. Hepsinden önemlisi Kılıçdaroğlu'nu, CHP'nin potansiyel lider adayı haline getiren dinamiklerde hep onun izleri vardı. Paşa yeniçerileri küçümseyip, dikkate almamış, bu hatasının bedelini canıyla ödemişti. Tekin'in hatası ise, CHP'deki Önder Sav gerçeğini görememesi oldu. İlk kırılma anı kurultayın birinci günüydü. "Turuncu devrim" yapmak isteyen Tekin, karşısında Sav'ı buldu. Geri çekildi. İkinci kırılma, MYK seçiminde yaşandı. Parti yönetimine giremediği gibi, İstanbul'u da elinden aldılar. Kılıçdaroğlu'na bağladığı umutlar dünkü MYK'dan sonra artık Kaf Dağı'nın ardında bile değil. CHP kulislerinde Sav'a atfedilen bir söz var: "Bu partide benim istediğim her şey olmayabilir, ama istemediğim hiçbir şey olmaz." Sizce CHP'nin II. Mahmut'u kim oluyor bu durumda?

Eroğlu, efe olacak
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, her fırsatta Ege'nin bakanı olduğunu vurgular. Bu nedenle hemşerilerinden gelen istekleri mümkün olduğunca karşılamaya çalışır. Ancak bu kez durum biraz farklı. Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk'ün bakandan iki isteği var. Birincisi Ekim ayında su tutmaya başlayacak Çine Barajı'nın açılışında bakanı, Aydın'a bekliyor. Eroğlu "gelirim" dedi. İkinci istek ise biraz ilginç. Ertürk açılışta bakana Efe kıyafeti giydirmeyi planlıyor. "Bakanımız beni kırmaz. Daha önce de giymişti. O gerçek bir Efe'dir" diyor. Eroğlu bu talebi gülümseyerek karşıladı ama "giyerim" demedi. Ekim'e daha çok var. Bakanın "hayır" deme ihtimalini düşünerek, biraz da hoşgörüsüne sığınarak kendisine Efe kıyafetini biz giydirelim dedik. Karikatür, Halil İbrahim Yıldırım, usta çizgileri ile Ertürk'ün hayalini gerçekleştirdi.

Meclis, İzmir lokmasını bekliyor
Anayasa Değişikliği Teklifi'nin Meclis'teki görüşmeleri aradan yıllar geçse de unutulmayacak. Sabahlara kadar süren maratonun en renkli anları, şüphesiz vekillerin birbirlerine yaptıkları ikramlardı. Adana kebap, yaprak sarma, mercimek köfte, işkembe çorbası ve hatta suşi ikram edilen vekiller, finali İzmir lokması ile yapmışlardı. AK Parti İzmir milletvekilleri Tuğrul Yemişçi ve İsmail Katmerci tarafından İzmir'den getirilen üç usta, 5 çuval un harcayarak döktükleri lokma ile, tam 2 bin kişiye unutulmaz bir ziyafet çekmişlerdi. O günden sonra vekil arkadaşlarından İzmir lokması ile ilgili çok sayıda tebrik ve talep alan Tuğrul Yemişçi, ustaları Meclis'in kapandığı gün bir kez daha Ankara'ya getirmeye hazırlanıyor. Lokma bu kez mutfakta değil, Meclis bahçesinde dökülecek. Tabii diyabet hastası vekiller de unutulmayacak. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, "Bu kadar güzel bir tatlıyı diyabet nedeniyle bizler yiyemiyoruz. Bu resmen bir insan hakları ihlali" diyerek şakayla karışık İzmirli vekillere sitemde bulunmuş. O nedenle lokma bu kez diyabetliler için şekersiz olarak dökülecek. Böylece bir insan hakları ihlalinin de önüne geçilmiş olacak.

Çerçioğlu ve Tartan
Kamuoyu araştırma şirketi AKAM, 25 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında 81 il ve 246 ilçede, 11 bin 620 kişi ile telefonda mülakat yoluyla bir anket çalışması yapmış. Anket sonuçlarına göre, il belediye başkanları arasında seçmenin icraatlarını en çok beğendiği isim Özlem Çerçioğlu olmuş. Aydın'da Çerçioğlu'nu başarılı bulanların oranı yüzde 80'4. En başarılı 10 ilçe belediye başkanı arasında ise, İzmir'den iki isim var. Hakan Tartan 3'üncü, Cevat Durak 7'nci sırada. 16 Büyükşehir Belediye Başkanı arasında ise, Aziz Kocaoğlu 7'nci sırada yer alıyor. Yorum sizin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA