• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

CHP'de kurultay hesapları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.11.2010, 00:00
CHP'de fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. Kılıçdaroğlu, PM'nin yenilenmesini öngören seçimli kurultay için düğmeye bastı. Ancak partideki iki yaralı aslanı nasıl kontrol altına alacağına henüz karar vermiş değil. PM'yi kendine yakın isimlerden oluşturmayı planlıyor ama işi zor. Ya Baykal ve Sav ekiplerine kontenjan ayıracak, ya da her ikisini birden karşısına alarak kendi yolunu çizecek. Tam bir "kırk katır mı kırk satır mı" durumu. Seçim öncesi partide çatlak görüntüsü vermek istemiyor. Ancak köprüleri attığı Sav ekibi ve sanılanın aksine çok yakın olmadığı Baykal'a teslim olmayı da düşünmüyor. Sav ekibi olası bir dışlanma ihtimaline karşı kurultayda çarşaf liste için bastıracak. Bunun için delegenin 10'da birinin imzasıyla önerge verilmesi gerekiyor. Önerge kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğu tarafından kabul edilirse yönetim çarşaf liste ile belirleniyor. Böyle bir durumda Kemal Bey'in adamlarının önemli bir bölümü tasfiye olabilir. CHP tarihinin en zorlu kurultayına hazır olun. Yaralı aslanların her zamankinden daha tehlikeli ve kurultay salonlarında 10 kaplan gücünde olduğunu hatırlatmaya gerek var mı?

Milano EXPO için borç arıyor
İzmir EXPO'yu alamadığında hepimiz çok üzülmüştük. Yaşanılan hayal kırıklığının boyutları o kadar büyüktü ki; uzunca bir süre Milano'nun ekonomik kriz nedeniyle organizasyondan çekileceğine dair balon haberlere bile inandık. İtalyanların "Birkaç Çinli gelecek diye bu kadar masrafa ne gerek var" diyerek EXPO'yu İzmir'e bırakacağını yazıp çizenler oldu. Oysa kazın ayağı hiç te öyle değilmiş. Radikal yazarı Servet Yıldırım'ın yolu geçtiğimiz günlerde Milano'ya düşmüş. EXPO için hummalı bir çalışma içine giren Milano'da yeni metro hatları yapılıyor, okullar ve yollar hızla yenileniyormuş. Yıldırım'ın yazısından da anlaşılacağı gibi İtalyanlar'ın avuçlarının içindeki kuşu kaçırmaya niyetleri yok. Sadece 2010-2012 döneminde EXPO için harcayacakları para 2 milyar euro. Bu parayı borçlanarak bulacaklar. Milano İtalya'nın en varlıklı kenti. Ancak onlar bile para bulmakta sıkıntı çekiyor. Kredi notu AA olan Milano Belediyesi 25 yıla varan vadeyle borçlanabiliyor. Türkiye'de ise İzmir dahil hiçbir belediyenin bu kadar uzun vadede borç bulması mümkün değil. EXPO'yu alamadığımız için çok şey kaybettiğimiz doğru ama işin bir de mali boyutu var. Yeni EXPO macerası için Ankara'dan işaret beklerken, hesabı kitabı bir kez daha gözden geçirmekte fayda var.

Bodrum belediyeleri birleşiyor mu?
Türkiye'de turizm denilince akla Bodrum geliyor. Ancak bu doğa harikasını ne yazık ki tam bir 'villa mezarlığı' haline getirmiş durumdayız. Elbirliği ile mahvedip şimdi kurtarmaya kalktığımız Bodrum'da tam 11 belediye var. Önüne geçilemeyen plansız yapılaşma ve kontrolsüz nüfus artışında belediye sayısının fazlalığının etkili olduğunu tespit eden valilik, belde belediyelerini birleştirmeyi düşünüyor. Amaç hizmette kalite ve verimliliği artırmak. Ancak bu düşünceye karşı çıkanlar da var. CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, bölge halkının belediyelerin birleştirilmesi girişiminden rahatsız olduğunu söylüyor. Turizm bölgesi olan bölgede hemen her beldenin kendine has özellikleri ile tanındığını belirten Topuz, turistik işletmelerin birleşme olması durumunda büyük zarara uğrayacağını iddia ediyor. Bodrum dışında Marmaris, Fethiye ve Milas'ta da aynı uygulamanın hayata geçirileceğine dair söylentiler olduğunu hatırlatan Topuz, İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda bir karar almadan önce, bölge halkını dinlemesi gerektiğinin altını çiziyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA