• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Ankara'nın EXPO hesabı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.01.2011, 00:00
İzmir kamuoyu EXPO 2020'ye aday olduğu için Ankara'ya ve Melih Gökçek'e kızgın. Aslında teşekkür etmeli. Gökçek, adaylık niyetini böyle davul zurna çalarak belli etmese, İzmir'in derin uykusundan uyanacağı yoktu. Ankara'nın 2020 için kulis çalışmalarına başladığını Yeni Asır'da ilk yazdığımızda aylardan Temmuz'du. Gökçek tıpkı bugünkü gibi "İzmir hakkını kullandı, sıra Ankara'da" diyordu. Aslında o tarihte Ankara'da kendisi de dahil hiç kimse, bu işin İzmir'in elinden alınabileceğine inanmıyordu. Yapılan sadece bir zemin yoklamasıydı. Ankara'nın hükümetten asıl beklentisi Bilişim Vadisi'ydi. Ancak Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, başkentin çok istediği dev yatırımı Kocaeli'ne yönlendirince, Gökçek ve arkadaşları eskisinden daha güçlü bir şekilde EXPO'ya yüklendiler.
Bugün itibariyle epey mesafe kat ettiklerini söyleyebilirim. Bilişim Vadisi'ndeki hayal kırıklığını EXPO ile tamir etmek istiyorlar. Kabinede EXPO 2020 için tercihini Ankara'dan yana kullanacak bakanların sayısı giderek artıyor. Birebir yaptığım görüşmelerde aldığım izlenim bu yönde. İzmir tecrübesiyle hala Ankara'ya göre bir adım önde görünüyor. Ancak makas giderek daralıyor. Ve Gökçek bu işe fena halde asılıyor.

CHP'de kimler vekil olur?
Türkiye'de siyasetle ucundan kıyısından ilgilenen herkesin hedefinde milletvekilliği var. Özellikle de İzmir'de. Takip edebildiğim kadarıyla kentte milletvekili olmak isteyen CHP'lilerin sayısı 250'yi bulmuş. İnsanların yükselme isteklerine saygı duyuyorum ama siyasette hizmet etmek için illa vekil olmak gerekmiyor. Bu sayı sizce de biraz fazla değil mi? İzmir'in temel sorunu ulusal ve uluslararası arenada sesini gerektiği şekilde duyuramamak. Hadi uluslararası boyutu bir kenara bırakalım, bu 250'nin içinden kaçı ulusal ölçekte politika yapacak bilgi birikimine ve kabiliyete sahip acaba?
Meselenin bu boyutuna şimdilik bir nokta koyalım ve realiteye bakalım. Vekillik için adı geçen isimlerden şu an itibariyle sadece üçünün listede seçilebilir bir yere yazılma ihtimali var. Aralarında benim de sevdiğim, saygı duyduğum birçok CHP'linin vekillik umudu neredeyse Kaf Dağı'nın ardında. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun İzmir için uygulamaya koyacağı bir özel eylem planı muhakkak olacaktır. MYK Üyesi Alaattin Yüksel ve Parti Meclisi üyeleri Oğuz Oyan ile Mehmet Ali Susam dışında eski ve mevcut milletvekillerinin listede seçilebilecek yerlerde kendilerine yer bulması çok zor. CHP'nin İzmir'de milletvekili adaylarını ön seçimle belirleyeceğine ise hiç ihtimal vermiyorum.
"İthal aday istemiyoruz" korosu sürprizlere hazırlıklı olmalı. İzmir büyük bir metropol. Elbette ithal aday olacaktır. Siz hiç İstanbul veya Ankara'dan ithal adaylarla ilgili bir şikayet duydunuz mu?

Baba'ya Çiller ricası!
DP'de aylardır süren Tansu Çiller bekleyişinin sona erdiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Hala ve inatla Çiller'i kararından vazgeçirmeye çalışan bir grup partili bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Pazar günü 30 il başkanını da yanlarını alarak Süleyman Demirel'in kapısını çaldılar. Güniz sokaktaki görüşmeden yansıyanlar ilginç. Çiller için devreye girmesini isteyen partililere yeşil ışık yakan Baba, "İlhan Kesici benim akrabam ama olmaz. Parti değiştirirken bana sormadı. Çiller'e gidin, 'gelmezseniz gıyabınızda sizi seçeceğiz' deyin demiş.
Tabii bu bir kulis bilgisi. Ancak tarz Demirel'e uyuyor. Bu görüşmeden sonra Kesici'nin aday olmadığını açıklaması dikkat çekici. Bu arada eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek ve Adnan Dağıstanlı hafta sonu yapılacak kongrede genel başkanlığa aday olduklarını açıklayan ilk isimler oldu. DP için bu hafta oldukça hareketli geçecek.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA