• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Vekilin Ankara karnesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.01.2011, 00:00
Milletvekillerini ve Seçilmişleri İzleme Komiteleri (TÜMİKOM) 2010 yılı raporunu açıkladı. Hangi milletvekili Ankara'da ne yapmış, sizi nasıl temsil etmiş? Merak ediyorsanız 'tumikom.org'dan tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Öncesinde ben size İzmir ölçeğinde kısa bir bilgilendirme yapayım. Raporda tüm milletvekillerinin Meclis'te yaptığı çalışmalar 39 ayrı kategoride ele alınıyor. İzmirli vekiller arasında Meclis çalışmalarına hiç aksatmadan katılan tek isim MHP'li Şenol Bal. Bayan vekil geçtiğimiz yasama yılında hiç devamsızlık yapmadığı gibi, ne rapor almış ne de izin kullanmış.
AK Partili Tuğrul Yemişçi de devamsızlık yapmayan vekillerden. Yemişçi'nin 9 gün izni, 7 gün de raporu var. İzmirli vekiller arasında en devamsızı Recai Birgün. Mazeret belirtmeden 11 gün Meclis çalışmalarına katılmayan bağımsız vekil, 8 gün izin kullanmış, 28 gün ise rapor alarak Meclis'e gelmemiş. En çok rapor alan vekilimiz 61 günle Erdal Kalkan. En çok izin kullanan ise 34 günle Canan Arıtman. Kendisinin 9 günde devamsızlığı var.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Üyesi Mehmet Tekelioğlu, görevi nedeniyle Meclis'ten 65 gün uzak kalmış. Meclis çalışmalarında ismi en çok geçen MHP'li Oktay Vural. Onu CHP'li Kemal Anadol takip ediyor. Ancak bu ikilinin partilerinin grup başkanvekili olduğunu ve tüm yasama çalışmalarında görevleri nedeniyle yer aldıklarını hatırlatmakta fayda var. Muhalefet milletvekilleri arasında en çok etkinlikte bulunan isim CHP'li Ahmet Ersin. Geride kalan yasama yılında 78 soru önergesi, 4 kanun teklifi hazırlamış. 46 adet Meclis Araştırması açılması talebinde imzası var. Onu Bülent Baratalı ve MHP'li vekiller Ahmet Kenan Tanrıkulu ile, Kamil Erdal Sipahi takip ediyor. CHP'li Güldal Mumcu, 151 oturumla Meclis'in en çok oturum yöneten başkan vekili. İzmirli vekillerin karnesi böyle. Takdir sizin.

Ödemiş ve Bergama ne zaman il olur?
Artık bir seçim klasiği haline gelen yeni il ve ilçeler kurulmasına yönelik talepler şu sıralar yine gündemde. 1999 yılında Düzce ile 81'e çıkan il sayısını artırmak için Meclis Başkanlığı'na verilen kanun tekliflerinin sayısı artıyor. Gerçi hükümet böyle bir hazırlık içinde olmadığını açıkladı ama vekiller seçmenin bu konudaki beklentisini her zaman sıcak tutuyor. Akdeniz Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada il olmaya en uygun 8 ilçe arasında gösterilen İzmir'in Ödemiş ve Bergama, Aydın'ın Nazilli ile Balıkesir'in Bandırma ilçeleriyle ilgili henüz Meclis'e gelmiş bir kanun teklifi yok. Ancak Denizli'nin büyükşehir yapılması ile ilgili teklif hala görüşülmeyi bekliyor. Malatya ve Şanlıurfa da büyükşehir yapılması için kanun teklifi verilen iller arasında. Bunun dışında Antalya'nın Alanya ve Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçelerinin, il olma talepleri Meclis'e resmen iletildi. 9 yerleşim yeri de ilçe olmak için Ankara'dan onay bekliyor. Seçime bu kadar kısa bir süre kala il sayısı artırılmaz. Ancak Şubat ortasından itibaren meydanlara inecek liderlerin en önemli seçim vaatlerinden biri bu konu olacak gibi.

AK Parti'nin Ankara adayları
İktidar partisinde milletvekili olmak isteyen il başkanlarına istifa etmeleri için tanınan süre dün doldu. Tam 39 il başkanı rotasını Ankara'ya çevirip istifayı bastı. Parti yönetimi başkanlara liste garantisi vermiyor. Ancak aralarında Manisa'dan Abdurrahim Arslan, Denizli'den Bilal Uçar ve Muğla'dan Gültekin Akça'nın da bulunduğu adayların kendilerine güveni tam. Onlar siyasete Ankara'da devam kararı alıp gemileri yaktı. İzmir, Balıkesir ve Uşak il başkanlarına vekillik yolu parti kararı nedeniyle kapalıydı. Aydın ve Çanakkale il başkanları da görevlerinde kalmayı tercih etti. İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ulema ve Muğla İl Kadın Kolları Başkanı Yelda Erol Gökcan da istifalarını genel merkeze sunan parti yöneticileri arasında. Renkli ve çekişmeli bir seçim dönemi bizi bekliyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA