• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Adaylara son dakika tüyoları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.04.2011, 00:00

Yaklaşık bir aydır Ankara'yı mesken tutan aday adayları için final zamanı geldi. Normal bir insanın tahammül etmesi zor aşamalardan geçtiler. Kendilerini tabana, genel merkez yöneticilerine ve en nihayet liderlerine beğendirmek için ne gerekiyorsa yaptılar. Ancak süreç henüz tamamlanmadı. Futbol tabiriyle Ankara'da şimdi 90+3 oynanıyor. AK Parti ve CHP'de liderlere sunulacak listeleri şekillendirecek komisyonlar dün itibariyle çalışmalara başladı. AK Parti'de Başbakan Erdoğan başkanlığında kurulacak üst komisyonda Haluk İpek, Ekrem Erdem, İdris Naim Şahin, Hüseyin Tanrıverdi, Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli, Ayşenur Bahçekapılı, Fatma Şahin ve gençlik kolları başkanı Fatih Şahin görev yapacak. Hafta sonuna kadar çalışacak olan üst komisyon, ara komisyonlardan gelen listeyi epey daraltacak. Zayıf halkaların eleneceği liste, son kararı verecek olan Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Ana muhalefet CHP de milletvekili adaylarını benzer bir yöntemle seçecek. Hafta sonu toplanacak Parti Meclisi öncesinde tamamlanması planlanan listeye, 6 MYK üyesinden oluşacak bir üst komisyon son şeklini verecek. Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlık edeceği o komisyonda Gürsel Tekin, İzzet Çetin, Volkan Canalioğlu, Alaattin Yüksel, Engin Altay ve Faik Öztrak bulunacak. Şu sıralar Ankara'da en çok ulaşılmak istenen, telefonlarında en çok cevapsız arama çağrısı olan isimler bunlar. Şansını denemek isteyen varsa hemen arasın...

Değişimin ayak sesleri

CHP'de 29 ilde yapılan önseçimde ortaya çıkan sonuçlar tabandaki "değişim" isteğini görmezden gelinemeyecek bir şekilde ortaya koydu. Genel Merkez'den paraşütle indirilen adaylarla, örgütün ve seçmenin taleplerini hiçe sayan yöntemlerle siyaset yapma dönemi artık bitti. Bu seçim de 29 ille sınırlı kaldı ama, CHP'nin 2015'te tüm adaylarını önseçimle belirleyeceğinden en ufak bir kuşkum yok. Kemal Kılıçdaroğlu örgütün mesajını aldığını dünkü açıklamasıyla gösterdi. Önseçim sonuçları kazananlar kadar parti yönetiminin de elini rahatlattı. Bu saatten sonra yeniden listeye yazılma umuduyla yanıp tutuşan mevcut milletvekillerine "Geçmiş olsun" demekten başka söylenecek bir şey yok. Onlar için şimdi iç hesaplaşma zamanı. Bir de 'kaybederken kazananlar' var. Gürol Ergin ve Osman Coşkunoğlu'ndan bahsediyorum. Egeli iki vekil siyasete kendi iradeleriyle nokta koyarak örnek bir davranış sergiledi. Gürol Hoca, "Siyaset bir hizmetse biraz da başkaları yapsın. Bir onursa biraz da başkaları bu hazzı yaşasın" diyor. Fazla söze gerek yok. Her şeyi tadında bırakmak lazım. Yoksa ortaya çıkan sonuç pek iç açıcı olmuyor.

Liderlerin gözü gençlerde
Bu seçimin kaderini belirleyecek dinamiklerden biri ve belki en önemlisi gençler olacak. CHP'li Selçuk Ayhan'ın soru önergesine Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın verdiği yanıt, bu tespiti doğruluyor. TUİK rakamlarına göre, Türkiye'de en büyük seçmen kitlesini 6 milyon 508 bin 860 kişi ile 25-29 yaş aralığı oluşturuyor. İkinci büyük seçmen kitlesinin yaş aralığı daha da düşük. Tam 6 milyon 280 bin 117 seçmen 20-24 yaş aralığında. 35 yaşına kadar olanları da genç kabul edecek olursak, 5 milyon 911 bin seçmen de 30-34 yaş grubunda bulunuyor. Rakamlar her şeyi anlatıyor. Gençliği yakalayan ve yanına çekmeyi başaran bu seçimde ipi göğüsler. Bizim kadar liderler de bu gerçeğin farkında. AK Parti seçim kampanyasında gençlere her ile üniversite ve işsizliği düşürme sözü verecek. CHP, YÖK'ü ve harçları kaldırmayı, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu çözmeyi ve askerlik süresini kısaltmayı vaat edecek. MHP lideri Bahçeli ise gençliği sınavsız üniversite vaadiyle yakalamaya çalışacak.

Muhsin Kurt'un iddiası
İzmir'de CHP'den adaylık başvurusunda bulunan isimler arasında fark yaratanlardan biri de Muhsin Kurt. 15 bin kişilik görkemli bir törenle adaylığını açıklayarak iddiasını ortaya koydu. CHP tabanında ciddi bir karşılığı olan ve "Halkın adayı" sloganıyla yola çıkan Kurt, "CHP'nin milletvekili sayısı benim gibi tabandan gelen adaylarla artar. Listeye yazılırsam en az 2 milletvekili daha kazanırız" diyor. CHP yönetimi çok zorlanacağı İzmir'de adaylarını belirlerken taban ve örgütten gelen talepleri dikkat alacak. Ankara'da çalışmalarını sürdüren Kurt, parti yönetiminin istediği kriterleri karşılayan bir aday. Listeye adını yazdırması benim için sürpriz olmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA