• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Engelliler bu önergenin cevabını bekliyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.12.2011, 00:00
2012 yılı, sayıları 9 milyonun üzerindeki engelli vatandaşlarımız için çok önemli gelişmelere sahne olacak. Bu yılın 1 Temmuz'una kadar tüm belediyelerin yol, kaldırım, yaya geçitleri, açık ve yeşil alanlar, spor alanları, toplu taşıma araçları ve kamu binalarını engellilerin de kullanabileceği bir altyapıya kavuşturması gerekiyor. Hatırlayacaksınız 1 Temmuz 2005 tarihinde yayımlanan Özürlüler Kanunu ile belediyelere bütün bu işleri yapmaları için 7 yıllık süre tanınmıştı. Zaman akıp gitti ve 6.5 yıl geride kaldı. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, milyonlarca engelli için hayati öneme sahip bu düzenlemelerin akıbetini merak etmiş. Başbakan Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM'ye sunduğu önergesinde, "16 Büyükşehir ve 65 il belediyesinde engelliler için hangi çalışmalar yapıldı?" diye sormuş. Bu konu son derece kritik. Çünkü engelliler sabırsızlıkla kanunun öngördüğü sürenin dolacağı tarihi bekliyor. Kendileri için 7 yılda kılını bile kıpırdatmayan belediyelere yüklü miktarlarda tazminat davaları açmayı planlıyorlar. Türeli'nin önergesine verilecek cevap önemli. Bakalım, hangi belediyeler engelliler için laf değil, iş üretmiş.

Aliyev'in İzmir yorumu

EBSO'nun Azerbaycan ziyaretine katılanlardan biri de AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül'dü. Meclis kulisinde kendisinden Bakü izlenimlerini dinledim. Özellikle İlham Aliyev'e yaptıkları ziyaretle ilgili renkli anekdotlar anlattı. Meğer Socar'ın İzmir'e yaptığı 5 milyar dolarlık yatırımla ilgili tartışmalar, Aliyev'in de kulağına gitmiş. Ancak sorunun çözüleceğinden emin olduğu için hiç kaygı duymamış. Şengül'e, İzmir'den çok olumlu izlenimlerle ayrıldığını, kenti çok beğendiğini ve ülkesinin başkenti Bakü'ye benzettiğini anlatmış. Şengül'ün, "Ben aslen Karadenizliyim. Bakü'de bizi o kadar güzel ağırladınız ki, sanki bizim uşakları görmüş gibi memnun oldum" sözleri Aliyev'i güldürmüş. Dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri olan Azerbaycan'da Türk işadamları için çok büyük fırsatlar olduğunu belirten Şengül, "İzmir iş dünyası bu potansiyeli mutlaka değerlendirmeli" diyor.

Günay'dan Kemeraltı'na destek

Tarihi çarşıların turizme kazandırılması projesini ilk dile getiren CHP'li Mehmet Ali Susam oldu. İzmir Kemeraltı, İstanbul Kapalıçarşı, Bursa Uzun Çarşı ve daha birçok tarihi alışveriş mekanı ayakta kalma mücadelesi veriyor. Birbiri ardına açılan AVM'lerle mücadele etme şansları neredeyse yok. Ancak turizmle bir çıkış bulmaları ve varlıklarını sürdürmeleri mümkün. Susam, Plan Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan tarihi çarşılar için destek istedi. "Gelin buraları restore edelim, modern bir kimlikle turizme açalım" önerisini getirdi. Günay, projeyi tuttu. Hatta çok önemsediğini söyledi. Proje zaten bakanlığın turizmi çeşitlendirme çalışmalarıyla da uyumlu. Ancak Günay'ın bir şartı var. "Yerel yönetimler ve il özel idareleri bu konuda bizimle işbirliği yapmalı" diyor. Susam tarihi çarşılarla ilgili kanun teklifini yakında Meclis'e sunacak. Hiçbir konuda anlaşamayan iktidar ile muhalefetin tarihi çarşı ittifakı gerçekleşirse, bu işten esnaf karlı çıkacak.

Vekiller öğrenci sofrasında
AK Parti Aydın milletvekilleri Mehmet Erdem ve Gültekin Kılınç, geçtiğimiz hafta Ankara'da öğrenim gören Aydınlı gençlerle buluştu. Aydınlılar Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşen buluşma son derece sıcak ve samimi bir ortamda geçti. Öğrencilerle bol bol sohbet eden ve sorunlarını dinleyen vekiller daha sonra kendileri için hazırlanan sofraya geçti. Tarhana çorbası, kuru fasulye, pilav ve turşudan oluşan bir yemek ziyafeti bekliyordu onları. Hem vekiller hem de öğrenciler bu ziyaretten çok memnun kaldı. Bir sonraki randevuya vekiller ev sahipliği yapacak. Buluşma adresi muhtemelen Meclis lokantası olacak.

Tanrıkulu'ndan soru yağmuru

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, parlamentonun en deneyimli isimlerinden biri. Çevre Komisyonu üyeliğinin ardından AB Uyum Komisyonu'na da seçildi. Artık bir ayağı yurtdışında olacak. Ancak bu durum, onun İzmir'in sorunlarından uzak kalması anlamına gelmiyor. Salı günü 12 icracı bakanın cevaplandırması istemiyle 12 ayrı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. Önergelerin içeriği ve kapsamı son derece geniş. 2007 yılından bu yana İzmir'de hangi bakanlığın, hangi çalışmaları yaptığı, kentin genel bütçeden ne kadar pay aldığı gibi kamuoyunda sıkça tartışılan soruları doğrudan muhataplarına yöneltmiş. Bir gazeteci olarak bakanlardan gelecek cevapları ben de çok merak ediyorum.

CHP, kendi medyasını kuracak

Muhalefet medyadan yana çok dertli. Özellikle CHP'den yükselen, "Gazete ve televizyonlar haberlerimizi görmüyor" şikayetlerinin ardı arkası kesilmiyor. Önceki gün Meclis kulisinde CHP'nin etkili ismi Gürsel Tekin ile karşılaştım. O da medyanın CHP'ye haksızlık yaptığı görüşünde. Yılbaşından sonra kendi gazete ve televizyonlarını kurma konusunu parti içinde ciddi şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Tekin'e göre medya CHP'yi ya hiç görmüyor ya da haberlerini bilinçli olarak çarpıtıyor. Bu durum değişmediği takdirde 3 büyük ilde kendi medya organlarını hayata geçireceklerini anlattı. Tekin'in medyaya yönelik eleştirilerinde haklı olduğu noktalar olabilir. Türk basınında bütün malzemesi Kılıçdaroğlu'na çakmak olan çok sayıda köşe yazarı var. Ancak bu CHP'nin etkili muhalefet yapmadığı gerçeğini değiştirmiyor. CHP bir ana muhalefet partisinden beklenen performansı gösterdiği an, medyada kendine istediği kadar yer bulabilir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA