• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Başkanı isyan ettiren Meclis

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.05.2012, 00:00
Cemil Çiçek, tam 6 dönemdir Meclis'te olan, Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanan ne varsa hepsine bizzat tanıklık etmiş bir siyasetçi. Halen TBMM Başkanı olarak devletin zirvesindeki 2 numaralı koltukta oturuyor. Önceki gün Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) üyeleri ile beraber kendisini ziyaret ettik. Son derece sıcak ve samimi bir ortamda geçen ziyarette yeni anayasa, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı ve tutuklu vekillerle ilgili önemli mesajlar verdi. Açıklamalarında dikkatimi en çok çeken bölüm, 24. Dönem Meclis'ine dair eleştirileri oldu. Olur olmaz sebeplerle birbirlerine ağır hakaret ve küfürlerle sataşan, fırsatını buldukları ilk anda yumruklarını konuşturmaktan hiç çekinmeyen vekillere bizim gibi o da alışamamış. "Bu dönem siyaset rüzgarı çok sert esiyor. Bu kadar sertliğe gerek yok, bohçanın dört ucunu bir araya getiremiyoruz" sözleri bence çok anlamlı.
Bu Meclis'teki en temel eksiklik uzlaşı kültürünün olmaması. Zaten Çiçek de tutuklu vekiller konusunun çıkmaza girmesini buna bağlıyor. İngiliz parlamentosunda bir milletvekilinin sözleri yaralayıcı olduğunda "Sayın milletvekili isminizi bu kürsüden açıklamak zorunda kalıyorum" demenin en büyük ceza olduğunu anlattı. Bizde böyle bir uyarıyı hakaret kabul edecek vekil çıkar mı bilmem! Meclis'teki anlamsız, başkanı dahi isyan ettiren gerginlik artık sona ermeli. Bu parlamentonun önünde yeni anayasayı yaparak tarihe geçmek gibi altın bir fırsat var. Ancak vekillerin büyük bölümü hala bunun farkında değil. Haberleri olsun, vatandaş Meclis'ten yansıyan görüntülerden hiç hoşnut değil. Hepimiz o çatı altında kavgaların değil hoşgörünün ve uzlaşma kültürünün hakim olmasını bekliyoruz. Çok mu şey istiyoruz?

Devlet Bahçeli'nin bilinmeyenleri

MHP lideri Devlet Bahçeli, haftalık grup toplantıları dışında pek ortalarda görünmez. Bugüne kadar özel hayatına dair ayrıntıları paylaştığı bir röportaj vermişliği yoktur. Bahçeli'yi daha yakından tanımak isteyenlere Deniz Bölükbaşı'nın "Siyaset İskelesi" adlı kitabını şiddetle öneririm. 12 Haziran seçimleri öncesinde MHP'yi hedef alan kaset skandalı ile siyaset dışında bırakılan isimlerden Bölükbaşı, bir dönem Bahçeli'nin A takımındaydı. Kitabında Devlet Bey'in ilginç ve renkli bir portresini çizmiş. İşte Bölükbaşı'nın kaleminden Bahçeli'nin bilinmeyenleri: "Özel yaşamı çok yakınındakiler için bile kapalı bir alandır. Siyaset dışında bilinen en büyük dostu bir dönem sigaraydı. Aralarına kalp ameliyatı girdi, mecburen ayrıldılar. Günde iki paketten fazla 'Tekel 2000' içerdi, bu bahiste de milli ve milliyetçiydi... Kalp damarlarının kıskançlığı, büyük ve kadim muhabbete son verdi. Sigaradan sonra Türk kahvesini de bıraktı. (...) İçki kullanmazdı ama burada da medeni ve demokrattı. Yanında, masasında içmek isteyene karışmazdı. (...) Öte yandan burç ve dönenceleri, günün hangi saatinde hangi burca girildiği, güneş battıktan sonra 'Tekel' bağlantılı burca girilmesinin yaklaştığı konularında da bilgi sahibiydi. Bu son burca girildiğini hatırlatarak, bazı arkadaşlarına takılırdı. Adana kebabı ve şalgam diğer bir tutkusuydu, dostuydu. Araya kolesterol engeli girdiğinde balıkla flört ederdi, ama et ve kebapla nikahlıydı." Son bir not: Bölükbaşı şu sıralar ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle hastanede. Geçmiş olsun dileklerimizle dostlarına ve sevenlerine duyurulur.

Kılıçdaroğlu'nun Manisalı konukları

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Ege'den misafirleri hiç eksik olmaz. Bu hafta sıra Manisa Selendi'nin CHP Kadın Kolları heyetindeydi. Manisa Milletvekili Hasan Ören'le beraber genel merkeze giden kadınlar Kılıçdaroğlu'nu makamında ziyaret etti. Kadın Kolları Başkanı Hatice Cımık ve üyelere partisinin kadın politikalarını anlatan CHP lideri, "Size her zamankinden çok ihtiyacımız var. Siyasette daha aktif olmanız için parti tüzüğünü dahi değiştirdik. Selendi'de çalınmadık kapı, girilmedik ev bırakmayın. CHP iktidara sizlerle yürüyecek" dedi. Selendili kadınlar Kılıçdaroğlu'ndan sonra sırasıyla MYK üyesi Atilla Emek, grup başkanvekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan ve Meclis İdare Amiri Adnan Keskin'i ziyaret etti. Ankara seyahatinin son durağı ise Anıtkabir oldu.

Vural'dan başkanlık değerlendirmesi
Malum gündem başkanlık sistemi. MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural'a sorduk. "MHP başkanlık modeline nasıl bakıyor?" Vural'a göre bu tartışmalar bir ihtiyacı karşılamıyor. Türkiye'nin temel sorunlarının bu tartışmalarla manipüle edildiğini düşünüyor. MHP'nin parlamenter demokrasiden yana olduğunu, yeni Anayasada Cumhurbaşkanının görevlerinin yeniden tanımlanmasını istediklerini anlattı. Yeni anayasa demişken partisinin kırmızı çizgilerini hatırlatmayı da ihmal etmedi: "Cumhuriyetin kuruluş amacı ve temellerinden uzaklaştırılarak yapılacak bir anayasa istemiyoruz."

Çalışkan siyasetçiye pastalı kutlama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, geçtiğimiz günlerde Büyük Anadolu Birliği'nin 1200 sivil toplum kuruluşu arasında gerçekleştirdiği bir araştırmada " Yılın çalışkan siyasetçisi" ödülüne layık görüldü. Ankara'da aldığı ödülün ardından memleketinin yolunu tutan Tanrıverdi'yi Manisa'da hoş bir sürpriz bekliyordu. AK Parti Manisa Merkez İlçe Teşkilatı kendisi için pastalı bir kutlama hazırlamıştı. Teşkilatın bu sürprizinden son derece memnun kalan Tanrıverdi, yerel seçim startını da o gün verdi: "Beş Manisa milletvekili olarak çalışmalarımızı Manisa'nın daha yaşanılabilir bir şehir olması için yoğunlaştırdık. Ümit ediyorum ki büyükşehir olacak merkez belediyemiz başta olmak üzere tüm belediyelerde AK Parti bayrağını zaferlerle buluşturacağız."



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA