• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

CHP, bu yazıları konuşuyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.01.2013, 00:00
Bu ülkede normalde iktidarın başını ağrıtması gereken gelişmelerin tamamı, ilginç bir şekilde CHP'nin iç meselesi haline geliyor. Alın size hükümetin Kürt sorununu çözmek için başlattığı son girişim. İktidara kredi açan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na en sert tepki kendi milletvekillerinden geldi. Partideki ulusalcı-yenilikçi çekişmesi, yeni anayasa çalışmalarına da damgasını vuracak gibi görünüyor. Ulusalcı kanadın etkili isimlerinden İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, birbiri ardına kaleme aldığı "Anayasal Vatandaşlık ve Kürtçü Yaklaşımlar" başlıklı yazıları ile adeta parti yönetimine isyan bayrağı açtı. Güler, üç bölümden oluşan yazılarını, CHP'li milletvekilleri, belediye başkanları, tüm örgütler, kurultay delegeleri ve İzmir'deki mahalle ve köy muhtarlarına kadar posta ile ulaştırıyor. Bununla da yetinmiyor, sosyal medyadan da yayıyor. Yenilikçi CHP'lilerin de sahiplendiği anayasal vatandaşlığa şiddetle karşı çıkan Güler, "Anayasa, bir ülkenin tüm yönetim sisteminin yapı ve ilkelerini kurar. Yapı ve ilkeler, şimdiki gibi tarihsel dönüm noktalarında bütün bir ülkenin ve halkın varlık-yokluk sorunudur. Şimdi söz konusu olan Türkiye'nin ve Türk Ulusu'nun geleceğidir. Bu nedenle 'hangisi' sorusuna yanıtımızı politik/taktik nedenlerle değil tarihsel/stratejik nedenlere dayanarak vermek zorundayız" diyor.
Güler'in CHP'de fırtınalar koparan yazılarına eski genel başkan Deniz Baykal ve ekibi de dahil çok sayıda vekilin destek verdiğini biliyorum. Dün Meclis kulisinde sohbet ettiğim bir CHP'li vekilin değerlendirmesi ile yazıya noktayı koyalım: "Bu gidişle BDP ve AK Parti'den arta kalan birkaç bin oyu almak adına, Batı'da birkaç milyon oy kaybedeceğiz..."

2013 Muğla'nın yılı olacak
Ege'nin yükselen yıldızı Muğla için 2013 yılı farklı bir anlam ifade ediyor. Muğla bundan tam 100 yıl önce 30 Ekim 1913'te Aydın Sancağından ayrılarak il oldu. AK PARTİ Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden, 100 yaşına giren ilin kalkınmasına destek olacak bir dizi projeyi bu yıl içinde başlatmak için kolları sıvamış. " 100.yıla 100 proje" adıyla bir kampanya başlatıyorlar. Tüm bakanlıklara ortak bir yazı göndererek ilde halen devam eden projelerin 2013 yılı içinde bitirilmesini talep etmişler. Kampanyanın Cumhuriyetin 100.yılına ilişkin hedeflere yer verilen başka bir boyutu daha var. 2013'te Muğla'da temeli atılacak ve 10 yıl içinde tamamlanacak dev projeler için Ankara'da girişimlere başlamışlar. Bir aksilik çıkmaması durumunda 30 Ekim 2013 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 100 projenin kurdele kesme ve temel atma törenini Muğla'da yapmayı planlıyorlar. Bu arada tüm milletvekillerine örnek olması gereken bir etkinlik daha düşünmüşler. Yarın hayatta olan tüm Muğla Milletvekillerini TBMM'nde ağırlayacaklar. Farklı siyasi partilerden 36 eski ve yeni Muğla milletvekili Ankara'da buluşacak. Hem sohbet edecekler, hem de Muğla için 'ne yapabiliriz' sorusuna cevap arayacaklar.

Bayraktar'dan İzmir raporu
Biz her ne kadar unutsak, görmezden gelsek de deprem, bu ülkenin bir gerçeği. Önceki gün Bozcaada açıklarında 6.2'lik sarsıntı ile kendisini hepimize bir kez daha hatırlattı. Türkiye'de deprem denilince akla hep İstanbul gelir. İzmir'in nasıl büyük bir tehlike altında olduğu ise hep göz ardı edilir. Elimde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın bir soru önergesine verdiği cevap yazısı var. Önergenin sahibi CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli. CHP'li vekil, İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarını sormuş. Bakan Bayraktar'ın cevap yazısında verdiği rakamlar ürkütücü. O rakamlara göre bu kentteki binaların çok büyük bir bölümü orta karar bir depreme bile dayanacak güçte değil. İşte Bayraktar'ın ağzından İzmir'in raporu:- Kentte 1 milyon 500 bin konutun elden geçirilmesi, 315 bin konutun ise acilen yenilenmesi gerekiyor- İzmir'deki yapı stokunun yüzde 70'i kaçak- Bina kalitesinin yüzde 3'ü iyi, yüzde 52'si orta, yüzde 45'i zayıf-kötü kategorisinde.

Sarıkamış'ta bir Manisalı

Yakın tarihimizin en hüzünlü hikayelerinden biridir Sarıkamış. 90 bin askerimizin donarak hayatını kaybettiği o büyük trajedinin 98.yıldönümünde "Türkiye Şehitlerine Yürüyor" adıyla bir etkinlik düzenlendi. Sarıkamış'ın dondurucu soğuğunda gerçekleştirilen törenlere AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da katılmış. Kendisi yakın tarihe meraklıdır. Sarıkamış'ta şehit olan askerlerimiz ve yaşanan trajedinin sorumlusu olarak gösterilen Enver Paşa üzerine ilginç bir bilgi notu göndermiş. 98 yıl önce düşmana değil ama soğuk havaya yenilen Türk askerinin Sarıkamış'ta mertçe bir yenilgi aldığını belirten Özdağ, şöyle devam ediyor: "Sarıkamış bizim destanımız, hatıramız, acımızdır. Güneyden yazlık elbiselerle kuzeye, soğuğa gittiğini b ilerek düşmana karşı yürüyen cengaverlerin hikayedir. Askerimiz, dönmeden, kaçmadan, arkaya bakmadan doğaya yenildi. Bütün şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA