• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Aydın, Denizli ve Balıkesir'de son durum

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.08.2013, 00:00
Anketler yerel seçim sürecinin olmazsa olmazı.
ORC Araştırma Şirketi, Ege'nin üç yeni büyükşehri Aydın, Denizli ve Balıkesir'in nabzını tutmuş.
14-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen anketlerde deneklere 'Önümüzdeki yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir?" diye sorulmuş.
İşte sonuçlar:

DENİZLİ:
AK Parti % 45.8- CHP % 28.5- MHP % 15 - Diğer %2.4 - Kararsız % 8.3
Ankete göre Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan'ı başarılı bulanların oranı yüzde 58, 'başarısız diyenlerin' oranı ise yüzde 35,6. AK Parti seçmeninin yüzde 79'u yerel seçimde Zolan'ın aday gösterilmesini istiyor. CHP seçmeninin belediye başkanı adayı olarak görmek istediği ilk iki isim Nadi Kılıçarslan ve Kazım Arslan olarak sıralanıyor.

AYDIN:
CHP % 40.2- AK PARTİ % 31.3- MHP % 17- Diğer % 2- Kararsız % 9,5.
Ankete katılanların yüzde 53'3 ü Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu başarılı bulduğunu belirtirken, yüzde 38.9'u ise başarısız diyor. CHP seçmeninin yüzde 75.2'si Çerçioğlu'nun yeniden aday gösterilmesinden yana. AK Parti seçmeninin yüzde 40'ı Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'i büyükşehir adayı olarak görmek istiyor. Erdem'i eski vali Hüseyin Avni Coş ve eski milletvekili Ahmet Ertürk takip ediyor. MHP seçmeninin büyükşehir adayı ise milletvekili Ali Uzunırmak. MHP'lilerin yüzde 47.9'u büyükşehir adayı olarak Uzunırmak'ı işaret ediyor.

BALIKESİR:
AK PARTİ % 33.1 - MHP % 30.9 - CHP 22.5 - Diğer % 3 - Kararsız 10.5
Balıkesir'de Belediye Başkanı İsmail Ok'u başarılı bulanların oranı yüzde 44.2 olurken, başarısız diyenler yüzde 45,5. AK Parti seçmeninin yüzde 38.5'i yerel seçimde büyükşehir adayı olarak milletvekili Ahmet Edip Uğur'u görmek istiyor. AK Partililerin büyükşehir adayı olarak görmek istediği diğer isim Sabri Uğur. CHP seçmeninin gönlündeki büyükşehir adayı ise Faruk Kula. Balıkesir'de halen belediyeyi elinde bulunduran MHP'de mevcut başkan İsmail Ok'u yeniden aday görmek isteyenler çoğunlukta. MHP'lilerin yüzde 71'4'ü Ok'un büyükşehir adaylığını destekliyor.

İZSU sanığı, savcıya minnettar!

Salı günü yayınlanan 'CHP'nin yeni baş ağrısı İZSU' yazımız çok ses getirdi.
Telefonda yolsuzluk ihbarı yapanlar, e-posta ile teşekkür edenler ve tabii ki aba altından sopa gösterenler oldu.
Gelen tepkiler içinde en çarpıcı olanı 19 Eylül'deki duruşmada İZSU bürokratlarıyla beraber sanık olarak yargılanacağını belirten Alaattin özdemir'in mektubuydu.

Zararı büyük
Özdemir, daha önce İZSU'nun birçok projesini gerçekleştirmiş bir müteahhit.
Bu dava yüzünden İZSU'dan aldığı diğer işler iptal edilmiş.
Kendi ifadesine göre milyonlarca liralık zarara uğramış.
Mektubunda çok sayıda tedarikçi firma ve çalışanlarının da dava nedeniyle batma aşamasına geldiğini anlatmış.
'CHP'nin yeni İSKİ skandalı' benzetmelerine de konu olan davanın hem sanığı hem de mağduru olduğunu söyleyen Özdemir'e göre, kamunun bu işte uğratıldığı zarar milyonlarla ifade edilecek düzeyde...
Sanık müteahhit, davaya konu olan tüm gelişmelerden İZSU yetkilileri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da haberdar olduğunu iddia ediyor.
"İZSU'da özel bir organizasyonla bu davayı hazırlayanlara, davayı açan savcı ve mahkemeye minnet borçluyum" diyen Özdemir'in diğer sanıklara bir çağrısı var.
"Tüm sanıklar dürüst ve namuslu davranarak adalete yardımcı olsun. Çünkü ben öyle yapacağım."

Sürprizler olabilir
Bu cümlelerden de anlaşılacağı üzere İZSU davası büyük sürprizlere gebe.
Müteahhit Özdemir, eteğindeki bütün taşları dökecek gibi görünüyor.
İZSU davası yerel seçim sürecinde sadece İzmir'in değil tüm Türkiye'nin gündemine oturur.
Kopacak fırtınalar da çok toz kaldırır...
Bizden söylemesi...

Vekilin Ankara karnesi

Yazıya başlamadan önce bir açıklama yapalım. Bu değerlendirme sadece muhalefet milletvekillerinin parlamentodaki denetim faaliyetlerini gösteren veriler dikkate alınarak kaleme alındı. O nedenle iktidar partisine mensup vekillerin karnesi olma özelliğini taşımıyor. Çünkü Türkiye'de siyasetin yazılı olmayan kuralları, iktidar milletvekillerinin bazı parlamento çalışmalarına aktif olarak katılmasına izin vermiyor. İktidara mensup bir milletvekili kendi başına kanun teklifi ya da Meclis araştırması hazırlayamıyor.

Muhalefetle sınırlı
Kendi partisinin bakanlarına yazılı ya da sözlü soru önergesi veremiyor. Hal böyle olunca vekillerinin Ankara'daki çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler de muhalefettekilerle sınırlı kalıyor. Bu açıklamadan sonra geçelim İzmir'in CHP ve MHP'li milletvekillerinin Meclis performanslarına.

En çalışkan vekil

CHP'li Rahmi Aşkın Türeli, hazırladığı kanun teklifleri, Meclis araştırmaları, sözlü ve yazılı soru önergeleriyle İzmir'in en çalışkan vekili durumunda. Türeli, geride kalan 2 yılda kabinedeki bakanlara 163'ü yazılı, 11'i sözlü 174 soru önergesi vermiş. Aynı zamanda Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da görev yapan Türeli'nin 19 kanun teklifi ve 17 Meclis araştırması bulunuyor. MHP'li Ahmet Kenan Tanrıkulu da İzmir'in parlamentodaki çalışkan vekillerinden.

Meclis araştırması
Tanrıkulu'nun 131 yazılı soru önergesi, 16 kanun teklifi ve 4 Meclis araştırması var. MHP'li Oktay Vural ise 94 kanun teklifi ve 64 yazılı soru önergesi vermiş. CHP'de Türeli'den sonra en çok soru önergesi bulunan iki vekil Alaattin Yüksel ve Aytun Çıray.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA