• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kritik gün geldi çattı! CAHİT SÖNMEZ

Kritik gün geldi çattı!

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.03.2015, 00:00
Bugün hem FED hem de TCMB olağan toplantılarını yapıyorlar. Türkiye'deki tüm iktisadi aktörlerin gözleri ve kulakları bu iki merkez bankasının üzerinde... FED her zaman olduğu gibi toplantısını iki gün sürdürecek. Yarın kararlarını öğrenebileceğiz akşam dokuz gibi.. Üstelik FED'in toplantı tarih tablosunda bu toplantı tarihinin yanında yıldız işareti var. Yani Başkan Yellen konuşma yapacak toplantı sonrasında. TCMB ise faiz kararlarını hemen gün içinde duyuracak.
Her iki Merkez bankasının da olası kararlarına değinelim.
Öncelik sıralamasına göre gidelim...
FED'in vereceği kararlar üç aşağı beş yukarı belli... Faiz artırımına gitmeyecek, artırım için doğrudan tarih telaffuz etmeyecek... Tek alacağımız somut ipucu faizlerin bu yıl ve önümüzdeki 2 yılda ulaşacağı oranlar olacak.
Peki kabaca tahmin ettiğimiz sonuçlara rağmen toplantı sonrası FED'den merak ettiğimiz karar yada kararlar neler olabilir?

İKİ KELİMEYE DİKKAT!
Faiz artırımına ne kadar yakın veya uzak olduğumuzu kestirmeye çalışmak için iki ibareyi dikkate alıyoruz. Birincisi makul süre (considerable time), diğeri sabır (patience). Başkan Yellen toplantı sonrası yapacağı konuşmada "sabır" kelimesine vurgu yapmaz ve daha sonra yayımlanacak "tutanakta" sabır kelimesi çıkarılırsa faiz artırım kararının Haziran ya da Temmuz ayında verilebileceği algısı yapabiliriz. Aksi takdirde bu iş sonbahara kalabilir. O zaman Eylül'de 25 baz puanla başlasa süreç, yıl sonunda diğer 2 toplantıda gelecek 50 baz puanla beraber yüzde 1'e ulaşmış olur yılsonu faiz oranı. Bu da oldukça ılımlı artış anlamına gelir ki bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri toz duman etmez. Ulusal paralar aşırı değer yitirmez.
FED'in karar vermesinde hayati rol oynayan işsizlik oranı şu günlerde yüzde 5,5 seviyelerinde. 2014 son çeyrek büyüme rakamı ise yüzde 2,2 düzeyinde geldi. Geçen yılın üçüncü ayına göre büyüme hızındaki yükseliş yüzde 5'e çıkıyor. Diğer önemli veri ise çekirdek enflasyon. Geçen yılı yüzde 1,6 ile kapatan çekirdek enflasyon Ocak ayında da bu seviyesini korudu. Son verilerde olumsuz görünen; bir inşaat iki aylık perakende satış hızı...
Yukarıdaki rakamları dikkate aldığımızda FED'den alışageldiğimiz, ne şiş yansın ne kebap yaklaşımıyla bu ayı da geçiştirecek gibi görünüyor. Yani bizi izlemeye devam edin diyecek.

ILIMLI KARAR
Gelelim bizim Merkez Bankası'na...
Uzlaşı sonrası suların durulduğu ilk toplantısı olacak. Gerilmeden koşulların gerektirdiği ölçüde Merkez Bankası verebilecek kararını ve piyasalarda bu ılımlı karar sonrası oklar yeniden Merkez'e çevrilir mi stresini yaşamayacak. Bu koşullar altında Merkez Bankası'nın kararı, politika faiz oranında 25-50 baz puan indirim olabilir. Cari açığın biraz daha gerilemesi açıyor o marjı. Yoksa yabancı sermaye akımları, kur oynaklığı ve enflasyon gibi diğer unsurlar aslında bu ayı pas geçmesini bir yerde zorunlu kılıyor. Merkez Bankası ılımlı bir indirimi aynı zamanda faiz indirim sürecinin devam ettiği mesajı vermek adına da isteyebilir. 25 puanlık indirim ya da pas geçmesi bence piyasaları olumlu etkiler. Çünkü piyasalar koşullara göre en rasyonel kararın alındığını bilecekler ve ne yaptığını bilen Merkez Bankası'na güvenecekler.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA