• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Doğru başlangıç CAHİT SÖNMEZ

Doğru başlangıç

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.04.2016, 00:00
Merkez Bankası'nın her toplantısı ve verdiği faiz kararları piyasalar açısından hayati önem taşıyor ama bu haftaki ayrı bir öneme sahipti. Çünkü yeni başkanın ilk toplantısında nasıl bir duruş sergileyeceği daha doğrusu 'temkinli duruşu koruyabilecek mi' konuları kafaları karıştırıyordu.
Hatırlarsanız son yazımda bu konuyu rasyonel karar ve Merkez Bankası'nın alabileceği olası karar şeklinde ele almıştım. Merkez Bankası da ekonomiyi rahatlatacak karardan öte rasyonel kararı tercih etti. Böylece doğru başlangıç yapmış oldu yeni Başkan Çetinkaya...

Sadece faiz koridorunu daraltmanın şimdilik doğru olduğu kararına vardı Merkez Bankası... En az bu karar kadar önemli olan bir vurgu da "sıkı duruşun korunacağı" mesajıydı. Erdem Başçı'nın hiç bir koşul altında taviz vermediği, gelişmelere göre temkinli duruma göre sıkı duruş demeyitercih ettiği politika görünen o ki devam edecek...

FAİZ KORİDORU DARALDI!

Neden önemli olduğunu üç maddede özetlemiştim bir önceki yazımda...

Gelin kararın piyasalara yansımasını değerlendirelim... Öncelikle Merkez Bankası'nın vermek istediği mesajlara ve ekonomiyi nasıl gördüğüne kısaca değinelim ve sonucun piyasa dengelerine etkisine bakalım... Sadece faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan faiz indirimi yapıldı, politika faiz oranı ile faiz koridoru alt bandı olan borç alma faiz oranında değişikliğe gidilmedi. Böylece borç verme faiz oranı yüzde 10.50'den yüzde 10'a geriledi. Haftalık repo faiz oranı diğer bir deyişle politika faiz oranı yüzde 7.5 seviyesinde kaldı. Sonuç itibariyle Merkez Bankası faiz koridorunu biraz daha daraltmış oldu. Yeri gelmişken kısa bir hatırlatma yapalım; faiz koridoru borç verme faiz oranı ile borç alma faiz oranı arasındaki farktan oluşuyor. Borç verme faiz oranı ile geçici likidite sıkışıklığına düşen bankalara belirlediği faiz oranından likidite veriyor. Borç alma faiz oranından ise, tam tersi geçici likidite fazlası olan bankalardan likidite kabul ediyor.

KURU DENGELİYOR

Likidite kontrolünün yanı sıra kur seviyesini de dengelemeye çalışıyor. Borç verme faiz oranını yüksek tutarak TL likidite sıkışıklığı yaratıyor ve dolaylı olarak kur baskısını azaltmış oluyor. Bir yerde cazip TL getirisi ile yabancı sermayenin risk iştahını artırarak sermaye girişi sağlıyor. Gelen yabancı sermaye ile hisse senetleri değerlenirken, tahvil faiz oranları düşüyor ve TL dolar karşısında değer kazanıyor. Yani dolar ve euro geriliyor. Merkez Bankası'nın son kararının piyasalara yansımasını da aslında özetlemiş olduk. Piyasalar rasyonel karar alabilir olasılığına karşın bir süredir bahsettiğimiz doğal piyasa hareketlerini fiyatladılar. Altını çizerek şu beklentimi aktarayım; önümüzdeki hafta FED yine ılımlı açıklamalar yapar ve federal fonlama oranını değiştirmezse borsa biraz daha yukarı, tahvil faiz oranları ve kurlar biraz daha aşağı gelebilir. Merkez Bankası Türkiye ekonomisinin iyi bir yolda ilerlediğini, kredi büyüme hızının makul olduğunu, cari dengedeki düzelmenin sürdüğünü, dış ticaret hadlerinin olumlu seyrettiğini, enflasyonun düşüş sergilediğini tespit ediyor. Olumsuz faktör olarak jeopolitik riskleri ve küresel finansal koşullardaki zorlukları sayıyor. Sözün özü fiyat istikrarı açısından uygulanan makro ihtiyati tedbirler sayesinde önemli kazanımlar elde edildiği bilinciyle Merkez Bankası bu çizgide yola devam kararı verdi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA