• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayram tatilindeyiz ya piyasalar? CAHİT SÖNMEZ

Bayram tatilindeyiz ya piyasalar?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.07.2016, 00:00
Ne yazık ki bayramda bile piyasa analizinden kurtulamadınız. Bazı okurlarımız yine mi piyasalar deyip başlıktan sonra bırakacaklar okumayı... Haksız da sayılmazlar; bayramın ilk günü ve piyasalarda ne bekliyoruz içerikli yazı... Ancak henüz bayram öncesi yeni pozisyon almış ya da pozisyonlarını artırmış olan okurlarımızı da yoğun gündemde unutmak olmazdı.
Gerek ekonomik gerekse siyasi açıdan hızlı ve yorucu geçen bu yılda bayram tatili Hızır gibi yetişti. Hepimiz bir süre gündemden uzaklaşıp dinlenmek istedik. Bu hafta, deyim yerinde ise kafalarımızı resetleyeceğiz. Ama piyasa aktörleri biraz tedirgin olabilirler, çünkü küresel piyasalarda gündem yoğun.

FED İLE BAŞLAYALIM

Haziran toplantı tutanakları açıklanacak bu hafta ortasında.
İpucu yakalamaya çalışacağız.
Temmuz ayında da FED'in faiz artırımına gitmeyeceği neredeyse kesin. Soru şu; yıl içinde faiz artırımı gelir mi?
Gelirse bir artırımla yetinir mi?
Bugüne kadarki veriler FED'in bir faiz artırımı ile yetineceği sinyalini veriyor. Geçen hafta açıklanan işsizlik başvuruları en güçlü halka olan işgücü piyasasının bile FED'in elini zayıflattığını gösteriyor. Aynı zamanda işgücü ile ilgili bu hafta içinde tarım dışı istihdam rakamları da açıklanacak.
Beklentiler olumlu değil.
Bu durumda Merkez Bankası ne yapar?
Yine bu hafta içinde gelecek olan Haziran enflasyonuna göre faiz kararı verecek.
Ramazan biraz frenletse de aşağı doğru trend devam edecek. Ancak uyguladığı enflasyon hedeflemesi rejimi gereği gelecek enflasyonu da göz ardı etmeyecek Merkez Bankası... Şunu söylemeye çalışıyorum; enflasyonun yükselmesinde en büyük paya sahip gıda grubunda Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi sonrası basınç artabilir. Dolayısıyla, Merkez Bankası etkinin yakın zamanda görülmeyeceği kararına varırsa tutanaklarla beraber FED'in açacağı hareket alanını 25 baz puanlık faiz indirimi ile değerlendirebilir. Buna karşın, etkinin yakın olduğunu, birikimli kur faktörünün enflasyon üzerindeki etkisinin yeniden geldiğini düşünürse ve çekirdek enflasyondaki düşüşün yetersiz kaldığı tespitini yaparsa faizleri aynı seviyede bırakır.

GELELİM AVRUPA'YA!

Her ne kadar FED kadar önemli olmasa da Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları da bu hafta piyasalar tarafından takip edilecek değişkenler içinde olacak. Euro dolar kuru da önemli Merkez Bankası için...
Dolardan öte reel efektif kur endeksine göre politika ayarı yapıyor. Euro da ihracatta yoğun şekilde kullandığımız para birimi olduğundan faiz kararında denklem içinde yer alacak.
Bayram günü fazla uzatmayayım. Euro Bölgesi güven endeksi, perakende satışlar, Brexit sonrası kafası kesilmiş tavuk reaksiyonu veren İngiltere'den de ticari denge rakamları gelecek.
Gündem yoğun... Yine de piyasaların vereceği tepkilerin sınırlı kalacağını, hareketlerin ve yönlerin öngörülebilir olduğunu düşünüyorum.
Neden derseniz?
Artık piyasaların kabul ettiği makul bantlar oluştu;
Dolar her ne kadar arada bir 2,90'ın altına inse de hemen geri çıkıyor. BIST 100 endeksi 75 binin altında uzun süre kalmıyor.
Tahvil faizleri de yüzde 9'un üzerine çıkmıyor.
Sonuç olarak piyasalardan hiç beklenmedik ekonomik ve siyasi gelişme sonrası aşırı tepki gelse bile kalıcı olmuyor, klasik bantlarına geri dönüyor.
Kısacası panik yapmamızı gerektiren bir durum yok şimdilik. Bayramın keyfini piyasada aktörleri de çıkarabilirler stres yapmadan...
Tüm okurlarımın bayramını en içten dileklerimle kutlarım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA