• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar mı altın mı? CAHİT SÖNMEZ

Dolar mı altın mı?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.11.2016, 00:00

Geçen hafta dolar ile euroyu sorgulamış, somut gerekçelerle doların getiri açısından daha tercih edilebilir olduğunu ortaya koymuştuk. Bu sefer biraz politik yanıt verelim dolar mı altın mı sorusuna... Her ikisi de gerek ekonomik gerekse siyasi belirsizliğin yoğun olduğu şu süreçte "güvenli liman" görevi üstlenebiliyorlar. Dolayısıyla hem dolar hem de altın zirvede kalacak iki yatırım aracı olacaklar. Şu tespiti atladığımı sanmayın; "FED'in faizleri artırmasıyla dolar cazip hale gelecek, böylece altın ve emtia tutmanın fırsat maliyeti yükselecek. Bu yüzden dolar tercih edilmelidir." Doğru bir tespit... Ancak bazı koşullarla beraber değerlendirilmesi gerekir.
Birincisi, dolar nominal faiz oranını değil, reel faiz oranını göz önünde bulundurmalıyız.
Çünkü reel faiz oranı ile altın arasında güçlü korelasyon var.
10 yıllık Amerikan hazine kağıtlarının reel faiz oranları yükseldiğinde altın fiyatları düşüyor.
İki çarpıcı örnek; Mayıs ayında 10 yıllık hazine tahvilinin reel getirisi yüzde 0,25'lere çıktığında altın ons fiyatı 1200 dolarlara kadar gerilemiş.
Temmuz ayında ise tahvil reel faiz oranı negatif yüzde 0,1 kadar düştüğünde altın fiyatları 1370 dolarlara kadar çıkmış.
Aralık ayında FED Federal Fonlama oranını yüzde 0,50- 0,75 aralığına getirdiğini, hatta seneye en az iki faiz artırımı ile yüzde 1-1,50 bandına taşıdığı varsayalım. Bu süreçte çekirdek enflasyonun FED'in orta vade öngörüsü olan yüzde 2'ler düzeyine ulaşma olasılığını dikkate alırsak 10 yıllık Amerikan hazine tahvillerinin reel faiz oranı çok düşük seviyelerini koruyacağını ileri sürebiliriz.
Sonuçta altın tutmanın fırsat maliyeti de artmamış olacak.

SWAPLA KORELASYON

İkincisi, Amerikan 2 yıllık swap faiz oranları ile de korelasyonu var altının... Swap faiz oranı yüksekken altın fiyatları geriliyor. Yılbaşında swap faiz oranı yüzde 0,85 iken altın ons fiyatı 1100 dolar seviyesine kadar inmiş. Ancak swap faiz oranı yüzde 0,4'e indiğinde altın fiyatı 1350 dolara çıkmış.
Aynen 10 yıllık tahvil faiz oranları gibi yüksek negatif korelasyon söz konusu...
Üçüncüsü, artan riskler finansal piyasalardaki volatiliteyi doğal olarak artırıyor. Bir de buna sıfır seviyesindeki faiz oranları da eklendiğinde kaçınılmaz olarak büyük emeklilik ve yatırım fonları zarar yazıyorlar.
Dünyanın en büyük emeklilik fonu olan Japon GPIF Pension Fund yılın ikinci çeyreğinde 52 milyar dolar kayba uğradığını açıkladı. Benzer akıbete uğramak istemeyen fon ve sigorta şirketleri hızlı bir şekilde portföylerine altın dahil etme yoluna gitmeye başladılar.

TALEP YUKARI ÇIKACAK!

Küresel altın talebi de geçen yılın üstünde seyrediyor.
2015in ilk yarında altın talebi 1982 ton civarındayken bu yılın eş döneminde 2320 tona yükselmiş. Eğer ikinci yarısında da üstünde talep gelirse toplam talep yılı 4500 tonlarda kapatır ki buda altın fiyatlarının 1200 dolarlar altına gerilemeyeceğinin göstergesi olur.
Dolar analizimizi son haftalarda fırsat buldukça detaylı olarak yapmaya gayret ediyorum.
Bu yüzden ana hatlarıyla hatırlarsak, FED, Amerika başkanlık seçimi ve jeopolitik riskler doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına neden olacak.
Türkiye'ye gelirsek, tüm küresel risklere ek olarak...
Kasımda Fitch'in not değerlendirmesi, sınırımızdaki jeopolitik unsurlar ve içeride siyasi gelişmeler küresel trendin yanı sıra TL'nin ayrışmasını sağlayacak.
Sözün özü dolar ve altın yılın kalan aylarında ve gelecek yıl zirvelerini koruyacaklar.
Sadece bazen altın bazen dolar bir adım öne çıkacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI