• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Kılavuzunuz hekim veya psikolog olmalı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.12.2016, 00:00

İzmirli psikiyatr Neslim Güvendeğer Doksat, "Bir melek koçu neden öldürülür" başlıklı yazıma cevap yolladı.
Yazımda önüne gelenin 'danışman' adı altında işyeri açtığından bahsetmiş ve Beki İkala Erikli'nin öldürülmesinin altında yatan gerçek nedenin araştırılması gerektiğini söylemiştim.
Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Çocuk ve Ergen Psikiyatrı, Yrd. Doç. Dr. Neslim G. Doksat'dan aldığım e-maili olduğu gibi paylaşmak isterim. Zira dünkü köşe yazımdan sonra çok sayıda cevap ve yorum aldım okuyucularımızdan.
Neslim Hoca, bir çocuk ve ergen psikiyatrı aslında. Ergenlik döneminin olgunluk çağlarında da devam ettiğini düşünürsek ve bunun da ayrı bir travma olduğunun altını çizersek, hocamızın konuyla alakalı yorumu dikkat çekecektir diye düşünmekteyim.

HASTALAR HER YERDE

"Sevgili Elif, bu acı kayıpla ilgili olarak ben de benzer şeyler düşünmüştüm. Yorumuna katılıyorum.
Şöyle ki; merhume Beki İkala Erikli'yi hiç tanımıyorum.
Kişisel donanımını ve eğitimini de bilmiyorum. O nedenle yorumlarım özgün olarak bu acı kayıp üzerine olmayacak ama bu kayıptan yola çıkarak toplumsal bir mesaj vermek istiyorum; psikiyatrik hastalar (ruh sağlığı hastaları) toplumda içimizde ve her yerde. Bu kişilere terapi, tedavi, hayat kılavuzluğu yapan kişinin mutlaka ya psikiyatri ihtisası yapmış olan bir hekim ya da klinik psikoloji üzerinde yüksek lisans yapmış ve psikoloji alanında çalışan bir uzman olması gereklidir. Zira, bu danışanlar içinde "paranoid şizofrenler, sanrısal bozukluğu olanlar, psikotik mani hastalığı olanlar, şizoid veya şizotipal kişilik bozukluğu olanlar" mevcut. Bu kişilerin bir kısmı toplumda adeta "işlevlerini koruyabiliyormuş" gibi aramızda dolaşmaktalar.
Psikiyatrik belirtileri "örtülü" olanları var. Bu kişileri tanımak, tanımlamak için mutlaka bu alanda uzman olmak gerekiyor.
Bu kişiler, yönlendiricinin tek bir cümlesiyle provoke olup, karşı aktarım olarak yönlendirici kişiye öfke, kin, saldırganlık duygusu besleyebilirler ve hostil (can almaya yönelik) davranış kalıplarına soyunabilirler.
Dolayısıyla bu alanda bu kişilere yönlendirme yapan profesyonellerin, bu tarz klinik belirtileri çok iyi öngörmesi ve yönetebilmesi gereklidir. İşte bu nedenle, sadece yukarıda saydığım meslek grubu ve donanıma sahip olan profesyoneller bu alanda danışan yönlendirmeye soyunmalıdırlar. Aksi takdirde, saldırganca ve hostil davranışları yönetmeleri mümkün olmayabilir.
Hem kendilerine hem de topluma yönelik saldırılara zemin oluşturulmuş olabilir.
Sevgilerimle"...

MERKÜRE GÖRE TEDAVİ!

Hayat kılavuzu, belli alanlarda eğitim almış donanımlı bir kişi olmalıdır, Neslim Hoca'nın söyledikleri çok önemli. Her türlü dertte işin ehlini ararken, psikolojik yönden bir sıkıntı yaşanıyor ve çare/çıkış noktası aranıyorsa, neden vereceği bilgi sadece kendi yaşanmışlıklarıyla sınırlı birinden medet umalım?
Bilgi ve gerçek tektir; kahve falı, kartlar, yıldızlar ancak eğlence için olmalıdır. Bilim nedir biliyor musunuz; "Yöntemle elde edilen ve uygulamayla doğrulanan, her zaman ve her yerde geçerlik ve kesinlik nitelikleri taşıyan yöntemli ve dizgesel bilgi."... Sana göre bana göre, merküre göre, açtığın karta göre, meleklerden beklentilere göre bir bilimsel gerçeklik yoktur, olamaz ve olmayacak da...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA