• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Tersine esen rüzgar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.04.2015, 00:00
Milletvekili adayları belli oldu. Listeler açıklanınca ilk yapılan yorumlardan biri kadın adayların çokluğu oldu. Kimi gazeteler bunu "bir devrim" olarak da niteledi hatta.
Peki, öyle mi?
Evet, Meclis'teki dört partinin kadın aday sayılarında bir artış söz konusu. 2011 genel seçimlerinde 75 kadın aday gösteren ve bunlardan 45'ini meclise sokan AKP'nin bu kez 99 kadın adayı var. Listedeki yerleri göz önünde tutulduğunda bu kadın adayların 50'den fazlası milletvekili olabilir.
2011'de meclise 19 kadın milletvekili sokan CHP'nin 7 Haziran için 103 kadın adayı mevcut. Kadın adaylarının en fazla olduğu beş seçim bölgesi ise 21 milletvekili ile İstanbul. 3. bölgede 8, 2. bölgede 7, 1. bölgede 6 kadın aday var.
Onu 5 adayla Ankara 1. Bölge ve Bursa izliyor. İzmir ise yine sınıfta kaldı. Açıklanan listeler ne kadınları, ne İzmirli kadınları, ne de İzmirlileri mutlu etti. CHP'nin kadın adaylarından 40'ı meclise girebilecek sıralardan gösterildi.

100 VEYA 110 KADIN VEKİL
Meclis'te 3 kadın milletvekili bulunan MHP'de durum yine pek parlak değil. 58 kadın aday bulunuyor ama MHP, 2011'deki yüzde 13'lük oy oranını koruyabilirse mevcut kadın milletvekillerine bir isim daha eklenebilir.
Kilit parti yine HDP. Barajı geçerse, kadın milletvekili sayısında da artış olacaktır. HDP'nin halen biri bağımsız, 10 kadın milletvekili var. 7 Haziran seçimi için 268 kadın aday gösterdi. Bu adaylardan 18'i milletvekili olabilecek sıralarda. Tabii yüzde 10 barajı geçerse.
Özetle: TBMM'nin 24. Döneminde kadın milletvekili sayısı 50'den 78'e çıkmıştı. Mevcut kadın adayların seçilmesi halinde, yeni dönemde TBMM'ne en az 112 kadın milletvekili girebilir.
Şimdi, bunun neresi devrim?
Ben bu yazıyı yazarken bir televizyon kanalında görüş belirten KA.DER Başkanı Gönül Karahanoğlu, "Aday listelerindeki kadın rüzgarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Ne rüzgarı, esinti bile değil!" yanıtını veriyordu.

İZMİR'E NEDEN İTHAL ADAY?
Öyle gerçekten. Beklentilerin çok çok altında bir durum söz konusu. Hele ki İzmir'de... İzmir'e ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü demokrasinin beşiği İzmir'de 36 kadın aday adayından hiçbiri listeye giremedi. Kılıçdaroğlu'nun "Üç büyük ilin ilk sıraları kadınlar olacak" sözü üzerine İzmir'de de ilk sıraları kadınlar aldı. Ama iki kadın da ithal aday. Yani İzmir'den değil.
Yıllarını siyasette eşit temsile adamış kadınlardan Emel Gündüz Denizaslanı, "Bu listeye dakikalardır bakıyorum. İzmirli olarak olur tarafını bulmaya çalışıyorum. Yani boşa koyuyorum dolmuyor, doluya koyuyorum almıyor. 1986 yılından beri aktif siyasetin içindeyim, her seçim döneminde olan oldu, kadınlar yine kandırıldı" derken, KA.DER İzmir Şube Başkanı Sema Övgün ise tepkisini şöyle dile getirdi: "İsim vermeye gerek yok, kadın hareketinde çalışmış ve partilerine çok emek veren değerli bir sürü kadın varken neden ithal aday? 'İzmirli kadınlarda iş yok!' görüşü mü hakim? CHP Genel başkanının 'listelerin birinci sıralarına kadın yazacağız' demesiyle önce partililerin ön seçimde kadın yazmasının önüne ket vuruldu. 7-8 erkeği art arda yazan partililer 2 kadını art arda yazmayı beceremediler ve doğal olarak kadınlar liste dışı kaldı."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA