• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Gençliğimi geri verseler!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.08.2015, 00:00
Son günlerde severek dinlediğim bir şarkının sözlerinden bahsetmek istiyorum. Ferhat Göçer'in yeni albümü "Sığmıyorsun Geceye Ve Zamana"nın çıkış şarkısı "Yıllarım Gitti". Şarkının sözleri ve müziği 2012 yılında hayata gözlerini yuman Ayna grubunun solistliğini yapan Cemil Özeren'e ait... Şarkının düzenlemesi ise usta isim İskender Paydaş'a ait.
Ferhat Göçer'in yumuşak ve hüzünlü sesinden dinleyince şarkı sevgiliye ağıt gibi geliyor ama aslında kendine ağıt. Kişisel döküm. Bir özeleştiri. Kendine gelme. Gerçekleri görme. Aydınlanma.
"Kimleri Sevdik/Kimleri sildik/Kimlerin peşine/Düştük genç ömrümüzde" diye başlıyor şarkının sözleri. Olmayacak kişileri sevdiğimizi dile getiriyor Cemil Özeren. Hayata kırgın gittiğini biliyoruz usta müzisyenin. Dost bildiği arkadaşlarına da kırgındı ama bu şarkıda sevgiliye sesleniyor.

YILLARIM GİTTİ
"Yüz göz olduk yar seninle/Sözümüzü esirgemez olduk" diyor. İlişkilerdeki en tehlikeli boyut. Yüz göz olmak, birbirine en can acıtıcı sözleri söylemek, ilişkinin kırılma noktalarından biridir. Güzellikler unutulur ama ağızdan çıkan sözler unutulmaz. Ve en ufak bir tartışmada hatırlanır ve saklandığı çekmeceden çıkarılır. Belli ki güfteyi yazmaya neden olan sevgide de böyle bir durum söz konusu. O yüzden kırgın ve sevgiliyi sevdiğine kızgın şair.
"Gençliğimi geri verseler/Bu kez en çok kendimi severim" diyor. Çok da doğru söylüyor. Önce canan değil önce can. Hayatın gerçeği bu. Önce kendini sevecek, sayacak ve önemseyeceksin ki başkaları da seni sevsin, saysın ve önemsesin. Sevmiyorsa sevmeyeceksin. "İlle beni sev, benim ol!" diye ısrar etmeyeceksin.
Cemil Özeren de sevgiliden vazgeçmiş. "Veririm o yari de" diyor hatta ve devam ediyor: "Kime sevdirirse sevdirsin/Kimi öldürürse öldürsün/Kimi güldürürse güldürsün/Umurumda değil kaşı gözü gül yüzü"
Ve final cümlesi durumu özetliyor: "Yıllarım gitti".

KENDİMİ SEVERİM

Çok sevilen bir başka şarkısında "Dünyaya bir daha gelsem sevgilim/arar bulur yine seni severim" demişti Ferhat Göçer. Ama bu kez tam tersini söylüyor "Yıllarım boşa gitti" diyor. "Bir daha seni sevmem. Kimi seversen sev!" Gerçekçi olan da ikincisi. Yok öyle büyük aşklar ya da kalmadı günümüzde. Bir röportajında bu şarkının sözlerini çok sevdiğini ve kendi hislerine tercüman olduğunu söyleyen Göksel Kortay ve terör saldırısında yitirdiğimiz Kerem Yılmazer'e selam olsun. Onların imrenilecek aşkları önünde eğilelim, saygı duyalım ama öyle büyük bir aşk yaşamak için, karşılıklı özveri şart. Günümüz aşklarında ise böyle bir durum yok. İnsanın kendisine saygısı yok ki karşısındakine olsun. En ufak bir tartışmada hakaretler yağdırılıyor karşıdaki kişiye. Kardeşler,anne-babalar, çocuklar, arkadaşlar, komşular, siyasetçiler, tartışmacılar, sokaktakiler mütemadiyen birbirine bağırıyor. Herkes birbirinden nefret ediyor ve hep tek taraflı sevgi/ilgi/saygı istiyor. O zaman da "Gençliğimi geri verseler/En çok kendimi severim" demek düşüyor işte. Gençliğimiz gitmeden önce en çok kendimizi sevelim ama başkalarını da kararında sevmeyi ihmal etmeyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA