• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadınlar siyaset için ne yaptı?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.10.2016, 00:00

Türkiye'nin farklı illerinden gelmiş kadınlarla birlikteyim. Ortak nokta; herkesin meslek sahibi olması ve siyasete ilgi duyması.
Bu ilgi ille de aktif bir katılım için değil, yani buradaki kadınların çoğu belediye meclis üyesi veya başkanı veya milletvekili değiller.
Seçimlerde aday olanlar de var ama esas olan, kadınların siyasette olması gerektiğine inanmış olmaları.
Ka.Der'liler yani.
Ka.Der, kadın adayları destekleme derneği kurulalı 20 yıl olmuş. İşte 20 yılın dökümünü yapmak için bir arada kadınlar.
20 yıl da pek çok şey yapmış dernek.
Kadınlar için eğitimler, seminerler...
Örneğin 10 binden fazla kadına bilgisayar dersi verilmiş. Aslında bu eğitim, derneğin temel işlevi olmamasına ve bazı üyeler tarafından gereksiz bir eğitim olarak değerlendirilmesine karşın başarılı olmuş eğitimlerden biri.
2000'li yıllarda üyelerle haberleşmede zorluklar ortaya çıkınca bu ders kendiliğinden ortaya çıkmış. En temel bilgilerden web sayfası açmaya kadar eğitim verilmiş. İyi de olmuş.

SİYASET OKULU

Toplumsal cinsiyet ve kota eğitici eğitimleri, "kadınlar iş başına projesi" eğitimleri, kadın yurttaşların güçlendirilmesi, kadın aktivistlerin güçlendirilmesi gibi eğitimler de 20 yılın kazanımları.
Ve tabii siyaset okulu. Siyaset yapmak isteyen iki binden fazla kadına verilen eğitimler sayesinde pek çok kadının siyasete atıldığını ve başarılı olduğunu söylemek mümkün.
Örneğin son seçimlerde eğitim gören 14 kadın, şimdi belediye meclisi üyesi.
Sadece eğitim değil, lobi çalışmaları da var yapılanlar arasında. Medeni kanun kampanyası, kadın bakış açısından Türk ceza kanunu kampanyası, Meclis'te bir kadın-erkek fırsat eşitliği komisyonunun kurulması, kamu denetçiliği ombudsmanlığının kurulması, Anayasa kadın platformu oluşturulması, İstanbul Sözleşmesi'nin kabulu gibi konularda Ka.Der'in önemli çabaları oldu.
Ka.Der eski Başkanı ve danışmanı Çiğdem Aydın Ka.Der'in pek çok konuda öncü olduğunu ve bazı terimlerin gündeme getirilip tartışıldığını söylüyor.

ÖNEMLİ KAZANIMLAR

Örneğin; eşitlik mekanizmalarının kurulması, çatışma çözümü, cinsiyet kotası-parite, cinsiyete duyarlı bütçe, cinsiyete duyarlı istatistik toplanması, politikada kadına yönelik şiddet ve kadın aktivistlere yönelik baskı ve şiddet.
Bunlar aslında Ka.Der'in öncülük yaptığı ve kadın çalışmaları alanına yaptığı katkılar. Bunlar arasında cinsiyete duyarlı istatistik toplanması önemli bir konu. Çünkü bugüne kadar bu konuya yönelik çalışmalar yapılmamıştı. Hane reisi kadın ve kadınların sahip olduğu mallar dışında kadınlarla ilgili veriler yoktu. Ne kadar kadın muhtar veya meclis üyesi olduğu bilinmiyordu, Ka.Der bu konuya el atıncaya kadar örneğin. TUİK'de kadınlarla ilgili bir istatistik toplanması için bir "Kadın Masası" bulunmasına karşın hem de.
Kazanımların yanı sıra kayıplar da var elbette. Parite yani eşit temsil hedef alınmasına karşın henüz Meclis'te kadın vekil sayısı istenilen oranda değil. Keza 81 ilin sadece 2'sinde kadın belediye başkanı var.
Esas olan bundan sonra neler yapılacağı. Kadınlarda enerji var.
Çaba ve istek de.
Eminim bir sonraki seçimde kazanımlar daha fazla olacak ve eşit temsilden söz etme imkanı bulacağız.
Umarım mı demeliydim yoksa!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA