• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Azerbaycan’ın eşitlik modeli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.11.2016, 00:00

Yine iş dünyası ve yine kadının istihdama katılmasının önemine değinen kadın zirvesi...
Bu kez düzenleyen TÜRKONFED yani bölgesel ve sektörel iş dünyası örgütlerinin çatı kuruluşu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu.
Bu çatı altında 24 federasyon, 186 dernek üzerinden 24.100 iş insanı ve 40 bine yakın şirket yer alıyor.
Kurulduğu 2004 yılından bugüne, toplumu ilgilendiren her konuyu ele alıp, çözümler üreten ve ilgili kamu otoriteleriyle paylaşıp uygulanması noktasında çalışmalar yürüten TÜRKONFED, sadece Türkiye'nin en büyük KOBİ yapılanmasına sahip iş dünyası değil, aynı zamanda üyesi olan 31 kadın derneği ile de Türkiye'nin en büyük örgütlü kadın gücü.
Konfederasyon bünyesinde 2007 yılında kurulan Kadın Komisyonu da bulunuyor.
Bu komsiyon 10 yıl içerisinde iki rapor hazırlayarak, iş dünyasındaki kadının yeri konusunda tespitler yaptı. Bu tespitler ışığında çözüm için önerilerde bulundu ve bunların bir kısmı da 65. hükümetin eylem planlarında yer aldı.

EKONOMİDE KADININ ROLÜ

Komisyonun amacı "Kadının çok yönlü güçlendirilmesi". Bunun için, pek çok ilde kadınlara yönelik eğitim programları uyguluyor, toplantılar düzenliyor, kadınlar arasında sosyal ve ekonomik iletişim ağlarının oluşturulması, bölgenin başarılı iş kadının seçilmesi ve mentörlük gibi aktiviteler uyguluyor.
Bu etkinliklerden biri de bu yıl ilk kez düzenlenen "Sürdürülebilir Ekonomide Kadının Rolü Zirvesi". Türkiye ve dünyadan iş ve sivil toplum dünyasının önde gelen çok sayıda kadın yöneticisinin bir araya geldiği zirvenin açılış konuşmalarını Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Başkan Yardımcısı ve Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı.
Aralarında Nur Ger, Sanem Oktar, Zeynep Bodur Okyay, Hülya Gedik Sadıklar gibi iş ve sivil toplum dünyasının önde gelen kadın yöneticilerinin bulunduğu konuşmacılar, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamada Özel Sektörün Rolü', 'Kadın Girişimciliği: Ekosistemin Parçası Olmak' ve 'Kadın Neden Güçlendirilmeli?' gibi konuları mercek altına aldı.
Ve hepsi kadınsız kalkınmanın ve refahın olmayacağının altını bir kez daha çizerek, toplumun ancak kadın güçlenirse ve istihdama katılırsa güçleneceğini dile getirdi.
Herkesin bunu istediğini ama kimsenin gereğini yapmadığını belirten Tarkan Kadooğlu da, "Artık elimizi değil, gövdemizi taşın altına sokma zamanı geldi" diyerek konunun önemine dikkat çekti.

AZERBAYCAN NE YAPTI?

2017 yılını hem bu amaçla hem de Kadın Komisyonu'nun kuruluşunun 10. yılı olması sebebiyle "Kadın yılı" ilan ettiklerini belirten Kadooğlu, çözüm üretecekleri konuların başında yönetim kurullarında yer alan kadınların sayısını artırmak ve 16-19 yaş aralığında olan genç kızların iş gücüne katılımını sağlamak geldiğini söyledi.
Neler yapılabilir? Aslında yapılması gerekenleri konferansa katılanlardan Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva anlattı. "Fırsat eşitliğini sağlamak için siyasi irade duruma el koydu" dedi, Paşayeva. Önce eğitime el atıldığını söyledi.
Çünkü eğitim hakkından yararlanamayan kadının donanımlı erekle rekabet edebilmesi mümkün değil. Azerbaycan'da ilk ve orta eğitim zorunlu. Üniversiteye kadar kız-erkek herkes okula gitmek zorunda. Üniversite kendi tercihine kalmış. Ama istatistikler liseyi bitirenlerin üniversiteye de devam ettiğini gösteriyor.
Eşitliğin önündeki engellerden biri de erken yaşta yapılan evlilikler. Bunun önüne geçmek için de devlet evlilik yaşını erkeklerde olduğu gibi kadında da 18 yaşla sınırlamış.
Kadınlarla ilgili olumlu ayrımcılık yapıyor devlet. Kadınlarla ilgili proje üreten sivil toplum kuruluşlarına destek veriyor.
Parlamentoda kadınların oranı yüzde 10.
Belediyelerde yüzde 26.6. Bu oranları beğenmiyor, artırmak için çalışıyorlar. Orada da amaç karar mekanizmasında yer alan kadın sayısını artırmak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA