• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın örgütlerinin gücü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.11.2016, 00:00

Bireysel olarak hepimiz bir çaba içindeyiz. Ancak örgütlü olursak daha hızlı yol ve sonuç alabiliriz. Bunun yolu da derneklere üye olmaktan geçiyor. Özellikle iş dünyası için de geçerli bu. Türkiye'nin hemen her ilinde iş kadınlarının oluşturduğu dernekler var. Ve bunlar da önce kendi bölgelerinde sonra da Türkiye çapında bir örgüte bağlılar. Bu örgütte Çarşamba günkü yazımda da sözünü ettiğim TÜRKONFED. Bugün de bu örgüte bağlı örgütlerin başkanlarına söz vermek istiyorum.

Betül Elmasoğlu, Ege İş kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı: "Türkiye'de yüzde 30'lar seviyesindeki kadın istihdam oranı, Ege Bölgesi'nde yüzde 40'lara yaklaşıyor. Burada yaşanan sıkıntılar kadın odaklı değil. Genel bir istihdam sorunu var ve bu sorun kadınlara da yansıyor. Kadınların mesleği yok. Bir de buna genel olarak sanayinin ağırlıklı olduğu bölgelerde kadın çalışanlara çok fazla yer verilmemesi eklenince, kadınların istihdamdan aldıkları pasta payı küçük kalıyor. Bu yönde bir sıkıntı yaşandığında, kadın girişimcilerimiz de kadın çalışanlarımız da iş kurma ve iş bulma noktasında sıkıntılar yaşıyor."

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ŞART

Seda Kaya, Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı: "Kadın ve erkeklerin omuz omuza çalıştığı Türkiye'nin en eski iş örgütlerinden biriyiz. Hedefimiz Türkiye'nin katma değeri yüksek üretim ve ekonomiye geçmesi. Bu açıdan direk kadınlara yönelik bir projemiz olmamakla birlikte, fırsat eşitliği ilkesini savunuyoruz. Cinsiyet eşitliği, demokrasi kadar lazım olan, temel insan haklarından biri. Yeterince ortaya çıkarılmamış bu gücü hep beraber desteklersek, ekonomimize yeni bir güç ve ivme katabiliriz.."

Aysel Kuvvetoğlu, Denizli Soroptimist Kulübü Başkanı: "İş dünyasının cinsiyet ayrımcı bakış açısından kurtulması, topyekün bir eğitim ve farkındalık gelişimiyle mümkün olabilir. Bireysel becerileri öne çıkarmalıyız. Bu nedenle, katma değeri yüksek, kadının sosyal statüsünü güçlendirilmesi, toplumsal barışın korunmasına ve istihdama yönelik bütçeli çok önemli projeleri hayata geçirmeye önem veriyoruz."

Reyhan Aktar, Diyarbakır İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı: "Bölgenin ekonomik yapısı, kadınların sermayeye ulaşım konusunda yaşadığı sıkıntılar ve kadın nüfusunun sosyo-ekonomik anlamda orta sınıfın altında yoğunlaşması, kadın girişimcilerin önündeki en temel sorunlar. İş gücüne katılım konusunda attığımız adımlar, yeni girişimci yaratmaya dönük çalışmalardan daha etkili sonuçlar veriyor. Mesleki eğitim alan kadınların, girişimcilik eğitimi alan kadınlardan daha hızlı ve daha uzun süreyi olarak iş dünyasına katılım sağladığını gözlemliyoruz."

MESLEKİ EĞİTİM ÖNEMLİ

Münevver Uğurlu, Samsun İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı: "Kadınlar doğaları gereği üretken bir yapıya sahipler.
Sorunlarına rağmen, çabuk organize olur, evine ve çocuklarına sarıp sarmalarlar. Ama aynı zamanda kadınlar, verimli ve istikrarlı sabit gelirleri olması açısından bir düzen isterler. Kadınlarımız sosyal güvenceleri olmayınca özgür olamıyorlar. İstihdama yönelik sürdürülebilir iş hayatı örnekleri çoğaltılırsa hem ülke ekonomisi canlanır hem de işsizliğin önüne geçilir."

Belgin Özçelik, Adana İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı: "Kadın iş gücünde mesleki eğitim düzeyi düşük. Tarımsal anlamda gerilemenin getirdiği köyden kente göç sonucunda da, daha önce tarım alanında üretici konumunda olan kadınlar, kent yaşamında ekonominin dışında kalarak istihdama katılamıyor. Kadın olmaktan kaynaklı sorunlara ek olarak ailenin ve çevrenin başarısızlık beklentisi, yasal ve bürokratik engeller, olmayan sermaye, geleneksel yapı ile gelen baskılar, kadın girişimcileri bekleyen en önemli sıkıntılar."

Ayferi Tuğcu, Mersin Girişimci İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı: "Kadınlar, birden fazla konuyla ilgilenip, çözebilecek performansa sahip. Sosyal sorumluluk bilinci, duyarlılığı ve gelişime olan açıklığı ise bu tür kurumlarda yer alması ve çalışmasını artırıyor. Bu nedenle kadınlara yönelik meslek edindirme eğitimleri ve girişimcilik destek eğitimlerini desteklemek şart."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA