• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

12 yaş düzenlemesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2016, 00:00

Başta kadınlar olmak üzere toplumun büyük bir kesimi infial içinde.
Üstelik bu kez saflar kesin ayrılmış da değil. Her kesimden itiraz sesleri yükseliyor "Tecavüzcüye af" olarak değerlendirilen yasaya.
Önce neler olduğunu bir hatırlayalım.
2005'te yürürlüğe giren düzenlemeyle, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan evlenme halinde tecavüz suçunun düşmesi kaldırıldı ve rıza olsa bile cinsel istismar suçunun cezası 16 yıla çıkarıldı. Amaç küçük yaşta yapılan evliliklerin önlemekti.
Ancak Anayasa Mahkemesi, mağdurun yaşı, istismarın niteliği gibi durumlar gözetilmeksizin aynı cezanın uygulanmasını 'orantısız' ve 'ölçüsüz' yaptırım görerek, cinsel istismardaki 16 yıl ceza verilmesine ilişkin iki hükmü iptal etti. Hükümete de kademeli düzenleme yapılması için süre verdi. Böylece hükümet TCK'nın, 'Çocukların cinsel istismarı' başlıklı 103. maddesinin, AYM'ce iptal edilen 1 ve 2. fıkrasını yaşa göre kademeli olarak yeniden düzenledi.

YENİ DÜZENLEME

Buna göre, çocuğu (12-18 yaş) cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak.
Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunacak.
Mağdur 12 yaşını tamamlamamışsa ceza en az 18 yıl olacak.
Ancak geçtiğimiz hafta verilen önergeyle, "Alt komisyon ve Adalet Komisyonu'nda hiç konu edilmeyen" bir değişiklik yapıldı. Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) eklenen geçici maddeye göre, 16 Kasım 2016'dan önce 'cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın' işlenen cinsel istismar suçlarında mağdurla evlenen mahkve sanıkların cezaları CMK'nın 231. maddesindeki koşullara bakılmaksızın ertelenecek.
Hükümlülerin ise cezaları infaz edilmeyecek.

4 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

Bu durumda tasarı kabul edilirse, TCK'nın 16 yıl hapsi gerektiren 'çocuğun cinsel istismarı' yargılamalarında hüküm açıklanmasının ertelenmesi, hüküm verilmişse infaz ertelemesi kararı verilerek, sanık ve hükümlüler salıverilecek.
Çocuk istismarında 'suça azmettiren' veya 'işlenişine yardım eden' konumundaki anne ve babalar hakkındaki açılmış soruşturmalarda takipsizlik verilecek.
Açılan kamu davaları düşürülecek, kesinleşen ve infazına başlanan hapis cezalarında ise infaz ertelenip tahliye yolu açılacak.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 3-4 bin kişinin tahliye edileceği bilgisi verdi.
Bu hükmün, geçici bir düzenleme, örtülü af şeklinde işleyeceğini, sadece geriye dönük bir defa uygulanacağını söyledi. 16 Kasım 2016'dan sonra da 17 yaşından küçük bir kızla rızası ve imam nikahı da olsa 'çocuk istismarı' suçu sayılacak; fail cezalandırılacak.
Kısacası hükümet, Medeni Kanun'daki resmi evlilikte 17 yaş sınırı nedeniyle resmi nikahla evlenemeyen, kucağında bebekle mağdur olan çocuk gelinleri korumak ve kocalarını hapisten çıkararak, yaşanan sorunu çözmek için yapıldığını söylüyor.

ANCAK...

Ancak gözden kaçırılmaması gereken bir konu var ki esas önemli olan da bu.
Kamuoyu haklı olarak 103. Madde için verilen önergenin "tecavüzcüye affa" yani 103. Madde için verilen önergenin 2. Maddesine yoğunlaşmış bulunuyor.
Oysa "12-15 yaş arası çocuklar" için getirilmek istenen ve cinsel ilişkiye "küçüğün rızası, ailenin onayı, fiili evlilik" durumlarında cezasızlık getirecek 1. madde bu aftan daha da tehlikeli.
Şöyle de diyebiliriz:
1. maddedeki 12 yaş düzenlemesi, şu anda görülmekte olan davalardaki sanıkları kurtaracak ve bundan sonra 12 yaş üstü bütün kız çocuklarının üzerinde her türlü cinsel ilişki uygulanabilir ve evlendirilebilir hale gelmesine neden olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA