• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Şiddeti bitirmeye var mıyız?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.11.2016, 00:00

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde "Bilmek ister misiniz?" başlıklı bir mail geldi Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü'den. Hep acı gerçekleri ve çarpıcı verileri paylaşır kamuoyuyla TKDF.
Bu kez güzel haberler vermek istemiş. Bilmemizi istediği haberler, TKDF'nin, kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına çabalarına özel sektörün de destek vermesi ve böylece daha çok kişiye ulaşılacak ve farkındalık yaratılacak olması.
Örneğin Aygaz ile yapılan 'Şiddete Karşı İşbirliği Protokolü' ile firmanın mavi ve beyaz yakalı tüm personeline "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" eğitimleri verme kararı alınmış. 25 Kasım 2016 günü dağıtılmak üzere 1.000.000 adet broşür basıldığını söylüyor Canan Güllü. Basın duyurusu ile kadına yönelik şiddete karşı hazırlanan afişler, bütün Aygaz bayilerine asılacak ve evlere dağıtılan tüplere eklenen broşürler ile tüketicilerde farkındalık yaratılmaya çalışılacak. Broşür dağıtımları birçok dergi ve gazete ile de sürdürülecek. Ayrıca Aygaz, "Acil İçi Şiddete Son Acil Yardım Hattı"na her ay 5.000 TL maddi destek sunacak.
Bugüne kadar 46 binin üzerinde yardım çağrısının geldiği "Aile İçi Şiddete Son Acil Yardım Hattı"nı bir süredir TKDF işletiyor. Arayanlara da başta avukat ve psikolojik destek olmak üzere yardımlarda bulunuyor. Hem bunun için finansal bir desteğe ihtiyaç var hem de toplumsal algının değişmesine yönelik çalışmalar için. Bu yüzden bu işbirlikleri önem taşıyor.

GÖRÜNÜR OLMAK

İpekyol'la da benzer bir işbirliği için imzalar atılmış. Onların da tüm personeline toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilecek.
Ayrıca tüketicilere ulaşan koliler üzerine Acil Yardım Hattı telefon numaraları bulunan broşür yapıştırılacak. Canan Güllü, İpekyol'un, 2017 yılı itibariyle Aile içi Şiddet Hattı'na maddi destek kararı aldığını ve şiddet görmüş kadınlara istihdam sağlayacağını da belirtiyor mektubunda.
İşbirliği yapılan bir diğer kuruluş Carrefoursa.
Çok kısa sürede varılan anlaşma neticesi ile şimdilik broşür basarak tüketiciler ile paylaşma sorumluluğunu üstlenen kurum, ileride poşetlerin üzerine basarak desteğini geliştirmeyi kabul etmiş.
Kadınların sığınaklar sonrası ya da yeniden başlamak üzere evinden ayrıldığı durumlarda, 2 senedir mutfak eşyası desteği sağlayan Groupe Seb, bu desteğini sürdürüyor.
Avon da 300.000 üyesine gönderdiği katalogunda Acil Yardım Hattı telefonlarını asarak hattın yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor.
Ve Türkiye Şoförler Federasyonu. Bu kurum ile de Türkiye'nin her şehrinden toplamda 80.000 taksi ve minibüs şoförüne yönelik, kadına karşı şiddeti önleme konusunda birlikte yol alma konusunda prensipte anlaşılmış.

FARKINDALIK YARATMAK

Çankaya Belediyesi ise, TKDF logosunun bulunduğu broşürlerden 10.000 adetini basarak, Çankaya bölgesi muhtarlarına dağıtmış. Bu broşürlerin apartman kapılarına yapışması sağlanacak.
Bu çalışmaların amacı, kadına karşı şiddete yönelik farkındalık yaratmak ve önleyici süreçlere katkıda bulunmak. Güllü'nün de belirttiği gibi şiddet ancak işbirliği ile ve inanarak önlenir.
Ama biz vatandaşların, kadın ve erkeklerin de sorumluluğu var. Kadınların şiddeti kıskançlık olarak görüp kabullenmekten vazgeçmesi mesela. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, şiddet döngüsünü kırmanın önündeki en büyük engelin halk arasında şiddetin ne olduğunun bilinmesi olduğunu söylüyor.
Çoğu kadın için bir-iki tokat şiddetten sayılmıyor mesela. Kıyafetine ve davranışına karışması ve onu değiştirmeye çalışması da. Erkekler de yetiştikleri ailede ve sokakta diğer erkeklerden şiddeti öğreniyor ve şiddet kullanmanın erkeklik olduğunu düşünüyor.
Hepimiz bu konu üzerinde düşünmek ve evlilik programlarına katılan damat adaylarının erkeklik oyunlarını sürdürmelerinin önüne geçmek zorundayız. Gelin adaylarının da erkeğin her tür baskısını kabullenmesinin.
Sunucuların da sus pus olup ses çıkarmamalarının.
Bunları düzeltmeye var mısınız?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA