• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Ekonomik Problemlerin Etkileri

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.01.2014, 00:00

Yaşanan ekonomik problemlerin doğru algılanması ve çözümleriyle ilgili isabetli çalışmaların yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Ekonomik problemler artık küresel boyutlara ulaşmakta ve toplum hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca günümüzde pek çok ülke ekonomik problemlerin baskısı altına bulunmaktadır. Ekonomik ve siyasi faaliyetlerin genel olarak toplumun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldıklarını da görmekteyiz.

Sokaktaki Vatandaş

Ülke ekonomisi sokaktaki vatandaşı nasıl ilgilendirmektedir? Bu konuda bir örnek verebilirim. Bugün ülkemizde toplanan vergilerin yüzde 20'sini otomobil ve yan sanayi sektöründen alınan vergiler oluşturmaktadır. Dünyayı saran ekonomik krizin ülkemizdeki yansımaları ve yeni yılda vergilerin artışı nedeniyle otomobil satışlarının 2014 yılında 500 – 600 bin adet seviyesine gerilemesi söz konusudur. Ülkemizde kurların yükselişi yanında ÖTV'nin artışı ve BDDK'nın otomobil kredilerine getirdiği düzenlemeler cari açığın azaltılmasına yönelik bir uygulama olarak göze çarpmaktadır. Ancak sadece üretimi ve ekonomik faaliyetleri kısıtlayarak kalıcı bir çözüm sağlanamamaktadır. Ne yapıp yapıp üretimi sürdürmek, piyasadaki talebi canlı tutmak ve tüketicilerin satın alma gücünü artırmak gerekmektedir.

Ülkemizde yıllık otomobil üretiminin ve satışının kritik sınır olan 700 – 800 binlerin altına düşmesi halinde sıkıntılı bir durumun ortaya çıkması söz konusudur. Her bir otomobil üretimi için çeşitli iş kollarında binlerce farklı parçaların üretilmesi gerekmektedir. Otomobil üretimindeki gerileme ülkemizde öteki üretim sektörlerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemizde cari açığın azaltılmasıyla ilgili önlemler alınırken bu önlemlerin istihdam üzerinde olumsuz etkiler yapmamasına ve işsizliği artırmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle sektörde 2014 yılı için belirlenen stratejilerin ve yatırım kararlarının yeniden gözden geçirilmesi zorunlu olmaktadır.

Yukarıdaki satırlarda otomobil ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde yaşanan problemleri ve bu problemlerin sebep olduğu zorlukları ele almaya çalıştım. Aslında pek çok sektörde yüksek katma değerli ürünlerin üretiminin artırılması gerekmektedir. Sürekli vergileri artırmak yerine vergi kaçaklarının üzerine daha fazla gidilmesi güçlü bir ekonomiye sahip olma açısından daha yararlı olacaktır.

Somut bir Kavram

İnsanlar ekonomik problemlerin zorluklarını her geçen gün yaşayarak görmektedir. Ülke ekonomisinde gerçekleştirilen olumlu gelişmelerin fark edebilmesi için bir kimsenin ekonomist olması gerekmemektedir. Ekonomik sorunlar gündemde daha çok yer almalı ve kazanılan başarıların günlük hayata yansımaları somut olarak görülebilmelidir. Ülkemizde ekonomik problemler yıllardır süregelmekte ve pek çok aile de geçim sıkıntısı çekmektedir. İş bulmak, çalışmak ve ailenin geçimini sağlamak giderek zorlaşmaktadır. Ekonomimiz güçlendikçe sosyal problemler daha kolay aşılabilecektir. Bu nedenle işsizlik sorununun çözümünde ve istihdamın artırılmasında daha etkili önemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI