• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Kadınların Ekonomik Hayata Katılımı

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.02.2014, 00:00

Geleneksel kültürümüz incelendiğinde Türk kadınının pek çok yabancı ülkedeki kadınlara göre daha saygın bir konumda olduğu görülmektedir. Öyle ki, kurtuluş savaşı yıllarında, kocası cephedeyken geçimini sağlayan, çocuklarını yetiştiren ve birbirlerine destek olan kadınlar bu konuda güzel örnekler oluşturmaktadır. Ayrıca silâh ve cephane taşıyarak askerlere yardımda bulunan kadınlarımız da vardır. Bu örnekler Türk kadınının geçmiş yıllardaki özverili çabalarını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. 

Olumlu Nitelikler

Ülkemizde kadınların seçimlere katılmasını sağlayan siyasî haklar 1930 yılından itibaren verilmeye başlandı. Kadınlara önce belediye seçimlerine katılma hakkı tanındı. 1933 yılında ise muhtarlık seçimlerine katılmaları sağlandı. 1934 yılında yapılan anayasa değişikliği ile Türk kadını birçok Avrupa ülkesindeki kadınlardan yıllarca önce milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu.

Ayrıca kadınlarda öne çıkan birtakım olumlu nitelikleri şöyle sıralayabiliriz: Kadınlar bakış açılarının farklılığı ve kendilerine özgü değerlendirmeleriyle yeniliklere daha duyarlı olabilmektedir. Günlük ihtiyaçları karşılamaya yönelik tüketim kararlarının çoğu kadınlar tarafından verilmektedir. Tüketici eğilimlerinin belirlenmesinde kadınların tercihleri önemli bir rol oynamaktadır. Çoğu zaman daha esnek ve daha toleranslı olmaları nedeniyle kadınlar olumlu bir izlenim yaratmaktadır. Kadınlar olaylara daha somut ve bütünsel bir açıdan bakabilme becerisine sahip bulunmaktadır.

Çoğu zaman açık iletişime ve somut düşüncelere öncelik vermektedir. Daha çok ayrıntılara inmekte, titiz, üretken ve toparlayıcı bir tutum içinde bulunmaktadır. Kadınlar çevreyi ve doğayı koruma konularında da duyarlı davranmaktadır. Ülkemizde nüfusumuzun yarıdan fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Kadınların ekonomik hayata katılımı yararlı katkılar sağlamaktadır. Bir başka deyişle, iş dünyasında ve sosyal hayatta kadınların bilgi ve becerilerinden daha iyi yararlanmak gerekmektedir. Günümüzde birçok ülke güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek için kadınların bilgi ve becerilerinden daha çok yararlanmaya özen göstermektedir.

Özgüven ve Bilgi Birikimi

Kadınların ekonomik ve sosyal hayata bakış açılarının ve kişisel yeteneklerinin sağlamakta olduğu olumlu katkılar tahminlerin üzerindedir. Kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe işgücü piyasasına katılımı da artmaktadır. Böylece üst yönetici olmayı hedefleyen kadın elemanların sayısı da genç kuşakta artış göstermektedir.

Kadınların özgüveni ve bilgi birikimi ülkemizin geleceği açısından büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Büyük bir nüfusu kapsayan ve istihdam sorunları yaşanan bir ülkede kadınların ekonomik hayata katılımı pek kolay olmamaktadır. İstihdamının artırılması için yeni iş fırsatlarının sağlanması, kadınların kendilerine güven duyması ve iş hayatına katılma konusunda ısrarcı davranmaları gerekmektedir. Ülkemizde son yıllarda kadınların gerçekleştirdiği başarılar geleceğin iş dünyasında daha da başarılı olacakları izlenimini yaratmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI