• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Ortak Hedeflere Ulaşmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.07.2014, 00:00
Günümüzde yaşanan yoğun rekabet nedeniyle alışılagelen yönetim uygulamaları yeterli olmamakta ve çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu durumda yeni yönetim sistemi arayışları gündeme gelmektedir. Kurumsal yönetim sistemlerinin gelecek yıllarda nasıl yeniden yapılanacağını öngörmek de pek kolay olmamaktadır. İş dünyasında insanların kafasında bir sürü sorular dolaşmaktadır. Geleceğin başarılı şirketleri nasıl örgütlenmelidir? Bir iş yerinde karşılaşılan sorunlara bütünsel bakabilme nasıl sağlanmalıdır? Farklı bir geleceğe hazırlanabilmek için insan kaynakları kendilerini hangi kriterlere göre yetiştirmelidir? Yeni yönetim yetenekleri neleri kapsamalıdır?

İş dünyasında bunlara benzeyen ve kafaları kurcalayan daha pek çok soru bulunmaktadır. Ayrıca başarıya ulaşmanın koşulları her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Özellikle ekip çalışması, esnek ve katılımcı yönetim anlayışı kapsamında sürekli çaba harcanması zorunlu olmaktadır. Öncelikle ekip çalışmasıyla ilgili güzel bir örnek vermek istiyorum.

Göçmen Kuşlar

Kış ayları yaklaşırken çevremizde bulunan göçmen kuşlar bir araya gelerek daha sıcak yerlere, tropikal Afrika ve Hindistan'a doğu sürüler halinde göç etmeye başlamaktadır. Uzun süren bu yolculuğun başarılı olabilmesi kuşların toplu halde uçmalarına bağlı bulunmaktadır. Öyle ki sürüye katılmayan bir kuş tek başına uçarak bu yolculuğu tamamlayamamaktadır. O nedenle göçmen kuşlar sürüsüne katılan bir kuş çoğunluğun tuttuğu yolda gitmekte ve çoğunluğa aykırı hareketler yapmamaktadır.

Sürüler halinde göç eden kuşlar kendi aralarında uygun mesafeler bırakarak uçmak zorundadır. Öte yandan, uçuş sırasında kuşlar birbirlerine fazla yaklaşırlarsa o da sakıncalı olmaktadır. Bu durumda kuşlar dengelerini kaybetmekte ve düşmektedir. Kuşlar birbirlerinden uzakta uçarlarsa, o zaman da, uçmalarına yardımcı olacak öndeki kuşların yarattığı hava akımlarından yararlanamamaktadır.

Ayrıca göçmen kuşların liderliğini üstlenen bir kuş tüm uçuş boyunca liderlik pozisyonunu sürdürmemektedir. Zamanı gelince geride kalarak başka bir kuşun lider olmasını sağlamaktadır. Böylece yer değiştirerek arkaya geçen kuşlar da uçmalarına yardımcı olacak öndeki kuşların yarattığı hava akımlarından yararlanmaktadır. Kuşların yer değişimi bu şekilde tüm uçuş süresince devam etmektedir. Göç eden kuş sürüsüne katılan her kuş bu yolculuğun başarıya ulaşması için görev almakta ve katkıda bulunmaktadır.

Çözüm Bekleyen Çelişkiler

Göçmen kuşların uzun ve yorucu bir göç yolculuğuna çıkmadan önce bir araya gelmeleri, ortak hedeflere ulaşmak ve varlıklarını sürdürebilmek için aralarında görev dağılımı yapmaları çok ilgi çekici bir örnek oluşturmaktadır. Göçmen kuşlarla ilgili bu örnekte görüldüğü gibi çalışan elemanların kişisel çıkar hesaplarıyla aralarında yıkıcı rekabet yapmaları yerine birbirlerini tamamlamaya ve ortak hedeflere ulaşmaya çalışmaları daha yararlı olacaktır. Günümüzde yeni yönetim modellerine ihtiyaç olduğu gibi yeni yönetim anlayışına da ihtiyaç duyulmaktadır. Aksi halde iş dünyasında çözüm bekleyen sorunlar ve çelişkiler varlığını sürdürmeye devam edecektir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA