• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İyi Bir Yönetici Olabilmek Kolay mı?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.10.2014, 00:00
Pek çok şirkette yönetim hiyerarşisi ve kontrol sistemleri birbirlerine benzemektedir. Ancak bir şirketin üretim kapasitesindeki artışın maliyetlerde ve yönetim hiyerarşisinde olumsuzluklara sebep olmamasına özen gösterilmelidir. Kalabalık bir yönetim hiyerarşisi yaratmadan çalışanların eşgüdümünün sağlanması daha yararlı olmaktadır. Ayrıca iş süreçlerinde onay kademelerinin ve kişi başına yönetici sayısının da azaltılması gerekmektedir.

Yeni Fırsat Alanları

Karşılıklı açık iletişimi gerçekleştirmeden yoğun gözetim, denetim, emir ve talimatlara dayalı yönetim anlayışı çalışan elemanların yenilik yapma ve yaratıcılık yeteneklerini engellemektedir. Geleneksel yönetim anlayışı çalışan elemanların yeteneklerini geliştirmelerine yeterli olamamaktadır. Oysa çalışan elemanlara yeteneklerini ve deneyimlerini geliştirmeleri için yeni fırsat alanları sağlanması gerekmektedir. Özellikle çalışan elemanlara sorumluluk, yetki ve özerklik veren bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyulmaktadır.

Şirketlerin başarılı olmalarında yönetim anlayışı ve değişime uyum sağlama yeteneği etkili bir rol oynamaktadır. Bugünün sorunlarını çözme konusunda geleneksel yönetim uygulamaları artık yeterli olamamaktadır. Geleneksel yönetim uygulamaları yeni teknolojiler karşısında zorluk çekmektedir. Üretim, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler yalnız makine ve tesis yatırımlarını değil, yöneticilerin liderlik niteliklerini de değiştirmektedir. Bir yöneticide bulunması gereken nitelikler arasında yeniliklere açık, iletişime duyarlı ve iyi bir ekip elemanı olabilme yeteneği büyük bir önem taşımaktadır.

Günümüzde şirketlerin rekabet avantajlarını kısa sürelerde kaybettikleri görülmektedir. Yönetim anlayışının ve şirket organizasyon yapısının sürekli geliştirilmesi gerekmektedir. Yoğun rekabet ortamında yeni teknoloji uygulamaları, esneklik, ürün çeşitliliği ve küçük ölçeklerde rekabet gücü kazanma yeteneği giderek daha çok önem kazanmaktadır.

Geleceğe Yönelik Bir Güvence

Pek çok yönetici günlük işlerle uğraşmaktan sürekli gelişme ve yeniden yapılanma süreçlerine zaman ayıramamakta ve bu konularda kafa yormamaktadır. Oysa hızlı gelişen ve çoğalan rakiplerin gerisinde kalmamak büyük bir önem taşımaktadır. Yeni yönetim modellerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle şirketlerin yönetim modelleri gelecekte daha da farklı olmak zorundadır.

Bugün başarılı bir yönetici ve başarılı bir şirket olabilmenin geleceğe yönelik sağlam bir güvencesi bulunmamaktadır. Yöneticilerin iş dünyasındaki gelecek öngörülerini ve yeni yönetim modellerindeki değişimleri bugünden tasarlamaları gelişigüzel bir tahminden öteye gidememektedir. Yukarıdaki satırların ardından ister istemez şu soru akla gelmektedir: Günümüzde iyi bir yönetici olabilmek kolay mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA