• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Problemli bir hamilelik yaşıyorum ARMAĞAN PINAR ADANAR

Problemli bir hamilelik yaşıyorum

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.04.2014, 00:00
Soru: İkinci gebeliğimi yaşıyorum. Beklenmedik ve problemli bir gebelik sürecindeyim. İş hayatından uzağım, raporluyum hep. Eşim beni yalnız bırakıyor. 3 yaşında bir kız çocuğum var. Derin bir çöküntü içindeyim. Ne yapmalıyım?

Cevap: Hamilelikte kadınların bir kısmının psikolojisi iyi olurken, bir kısmının psikolojisi iyi olmayabilir. Yalnız olduğunuzu hissetmeniz, "derin bir çöküntü içindeyim" demeniz, acaba bir depresyon ya da başka bir ruhsal rahatsızlığı mı işaret ediyor? Ya da sadece bir stres mi? Her ihtimale karşı bir psikiyatri uzmanına gidiniz.

Çocuklarımı tacizden nasıl korurum?


Soru: 6 yaşında bir kız ve 8 yaşında erkek çocuğum var. Her gün gazetelerde tacizle ilgili haberler okuyoruz. Ama ben çocuklarıma bu konuda nasıl bilgi vereceğimi bilemiyorum. Nasıl anlatmam gerek?

Cevap: Anne-baba çocuğun yaşına, bilişsel ve duygusal gelişimine uygun olarak çocuğa cinsel eğitim vermelidir. Çocuğa bedeniyle ilgili sınır kavramını açık, net ve kısa cümlelerle anlatmalıdır. "Bu kol, bacak, burun, saç, memeler, bacak, vajina, penis, popo senin, sana ait. Bedeninin bu özel noktalarına ancak anne-baba ve doktor bakabilir. Bunun dışında herhangi bir insan kim olursa olsun, senin bedenine dokunmak isterse, nerede olursan ol itiraz et. Yani diren veya bağır" diyebilirsiniz. Ancak sık sık bu mesajı vermek de doğru değildir. Bir defa en fazla iki defa çocukla bunu konuşmak uygundur. Çocuk cinsel eğitimi çocuğun kendi cinsiyet rollerini kız ise anneden erkek ise babadan model alarak öğrenmesiyle başlar. Bu süreçte çocuk kendi bedenindeki girintilere, çıkıntılara bakar ve anne, babasınınkiyle karşılaştırır. Bu çok doğal olan öğrenme sürecinde çocuğu ketleyici, örseleyici davranışlarda bulunmak yani ayıp, günah gibi kelimeleri kullanarak çocuğun sorularını yanıtsız bırakmak son derece yanlış bir tutumdur. Tam tersine çocuk bu girintileri, çıkıntıları merak ettiğinde ona olabildiğince en doğru ve net şekilde bilgi vermek gerekir.

Kabuslar görüyor

Soru: Geceleri 5 yaşındaki çocuğum çok fazla kabus görüyor. Normal bir şey midir? Ne yapmalıyım?

Cevap: Ara sıra korkulu rüya görmesi hemen bir anormallik anlamına gelmez ama sık sık oluyorsa o zaman tedavi gerekebilir. Bazen içinde bulunduğu psikolojik duruma bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bazen nörolojik durumlar da sözkonusu olabilir. Nörolojik değerlendirmeler yapıldıktan sonra nörolojik açıdan bir sıkıntı yok ise o zaman ruhsal durumu ele alınmalıdır. Ruhsal durumu iyileştiğinde bu kabuslar da ortadan kalkabilir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA