• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
BESİM KAZADO

Hamlet Broadway sahnesinde

besim.kazado@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.10.2009, 00:00
Nihayet size New York günlerimi anlatıyorum. NY, 24 saat yaşayan dev şehir. 24 saat inanılmaz bir enerjiyle yaşayan bir rüya kenti. Tabii hangi yönden baktığınıza bağlı. Ben Manhattan'ı, restoranlarını, dükkanlarını, evlerini ve en mühimi Broadway'ini kasediyorum. Müzikal ve tiyatro delisi olarak New York'a gitmeden Ahu'mla bütün seyretmediğimiz yeni oyunlara yerimizi ayırttık. Dikkat ettim ki yeni gösterilerin hepsi tiyatroymuş. Size tek tek hepsinden bahsetmek istiyorum. Benim için en değerlisinden başlamak istiyorum.
Londra gösterilerinden sonra her zamanki gibi New York'a geçti bu dev eser. Michael Grandage yönetiminde Londra'daki tüm ekibiyle gösterilerini sürdürüyor, 44'deki Broadhurst Theatre'da. Tıka basa doluydu.

ÖNE ÇIKMIYOR

Jude Law, 3 saatlik oyunun yüzde 80'ini oynuyor. Hamlet rolünde William Shakespare'nin modernize edilmiş kostüm ve dekorlarıyla Jude Law'a yılın oyuncusu olarak bakılıyor. Jude Law'ın ismi afislerde ortalarda, selamda alkışı tüm ekiple almayı tercih ediyor. Bunu iki yıl önce yine New York'ta Julia Roberts'ın oyununda yaşamıştım. Hepsi ödüllü sanatçı olmasına rağmen hiçbir starlık kompleksi yok bu kişilerde.
Oyun bitiminde uçarak çıkıyorsunuz. Aklıma tabii ki bu ekip ve bilhassa Jude Law ile tanışmak takıldı. Kimse kulise girmeyi aklından bile geçiremiyor. Yüzlerce kişi kulis kapısı önünde bekliyor. Sanatçılar çıktıkça alkışlıyorlar. Tabii ki Jude Law çıkınca kıyamet kopuyor. Afişlerini imzalıyor ama yaklaşmanız mümkün değil.

KISA SÖYLEŞİ

Bu arada New York menajeri Baverly ile tanıştık. Basın toplantısına katılabildim ve kuliste kapı arkasında minik bir sohbet şansını elde ettim. Çok efendi, alçak gönüllü ve oldukça yakışıklı bir dünya starı Jude Law... 36 yaşındaki Law'ın, bu oyunu Broadway'da ilk değilmiş. 1995'ten beri birkaç ödül almış. 25 Aralık'ta da Madonna'nın eski eşi Guy Ritchie'nin Sherlock Holmes (Dr. Watson rolünde) filmi gösterime giriyormuş.
7 yıl sonra tiyatroya dönen Law, Hamlet'te 12 haftalık bir süre için Broadway'a geçmiş. Daha evvel bu rolü Sir Laurance Olivier, Richard Burton gibi değerli aktörler canlandırmış. 36 yaşındaki Law, bu role seçilince çok etkilenmiş. Biletlerin kısa sürede bitmesi ve her yaştan seyircinin gelişi çok mutlu etmiş sanatçıyı... Oyunun rejisörü yakından bildiğimiz Frost/ Nixon filminin de rejisörü. İngiltere'de Frost'la Amerika'da Nixon ile anılmış. Ben de Türkiye'de sizi Jude Law ile anılacağım dedim.

BABA OLUYOR

"Peki aralıkta ne projeleriniz var?" diye sordum. (Bilirsiniz bu sanatçıların programları bir yıl evvel bellidir. Cevaba şaşırdım. "Samimi olayım. Hamlet'ten sonra ne yapacağım belli değil. Düşünmedim bile. Sadece ciddi bir rol istiyorum. İlk defa belli değil" dedi. Bu da rolüne ne kadar bağlandığını gösteriyor. 400 yıllık bir eseri modern zamanda oynamak biraz zor heralde...
Bu arada üç çocuklu eşinden boşanan Sienna Miller ile büyük bir yaşadı. Şu anda esmer güzeli genç bir hanım kendisinden hamile olduğunu basına bildirdi... Aşk hayatı oldukça renkli ve mümkün olduğu kadar gizli. Büyük aşkı Sienna Miller, iki sokak sonraki American Airlines Theatre'da oynuyor. "Rastlaştınız mı?" dedim. "Arabayla gelip gittiğim için ancak afişlerini görebiliyorum" dedi ve şirin şirin güldü.

EN GÜZEL MESAJ

Jude Law'a gelen en güzel mesaj, "Sen Hamlet oynamıyorsun, Hamlet seni oynuyor" şeklindeymiş. Broadway böyle renkli bir yer işte, gelecek yazımda Newyork'un diğer güzel yerlerini de beraber gezeceğiz. Ama bu arada yolunuz düşerse lütfen Hamlet'e gidin, bütün gün mağazalarda kendinizi kaybedeceğinize!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA